ч.2 ст.194

Ч.2 ст. 194(пошкодження чужого майна шляхом підпалу).
Справа розглядається судом.
Потерпілий по справі подав позов на відшкодування матеріальних та моральних збитків.
Обʼєкт правопорушення - кіоск-перукаря.
В процесі судового розгляду справи виявлено що у потерпілого немає права власності на пошкоджену будівлю.
Чи може потерпілий подавати позов на відшкодування?
Чи являється він потерпілим по цієї справі?

11.05.2024 17:16 247

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
165 відгуків (165 +) (0 -)
Консультацій: 559
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Чи може потерпілий подавати позов на відшкодування? - так Ви пишите, що потерпілий вже це зробив...

Відповідно до частини першої статті 128 Кримінального процесуального кодексу України особа, якій кримінальним правопорушенням або іншим суспільно небезпечним діянням завдано майнової та/або моральної шкоди, має право під час кримінального провадження до початку судового розгляду пред’явити цивільний позов до підозрюваного, обвинуваченого або до фізичної чи юридичної особи, яка за законом несе цивільну відповідальність за шкоду, завдану діяннями підозрюваного, обвинуваченого або неосудної особи, яка вчинила суспільно небезпечне діяння.

Згідно частини першої статті 55 Кримінального процесуального кодексу України потерпілим у кримінальному провадженні може бути фізична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано моральної, фізичної або майнової шкоди, юридична особа, якій кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди, а також адміністратор за випуском облігацій, який відповідно до положень Закону України "Про ринки капіталу та організовані товарні ринки" діє в інтересах власників облігацій, яким кримінальним правопорушенням завдано майнової шкоди.

Пунктом 10 частини першої статті 56 Кримінального процесуального кодексу України передбачено, що протягом кримінального провадження потерпілий має право на відшкодування завданої кримінальним правопорушенням шкоди в порядку, передбаченому законом.

ОТЖЕ, потерпілий має право подати позов про відшкодування шкоди. Інша справа, що потерпілим може бути лише особа, якій завдано майнової та/або моральної шкоди. У даному випадку - це власник пошкодженої будівлі.

2) Чи являється він потерпілим по цієї справі? - ні, так як в нього немає права власності на пошкоджену будівлю і відповідно ніякої шкоди від її пошкодження йому не завдано.

Частиною п'ятою статті 55 Кримінального процесуального кодексу України втсановлено, що за наявності очевидних та достатніх підстав вважати, що заява, повідомлення про кримінальне правопорушення або заява про залучення до провадження як потерпілого подана особою, якій не завдано шкоди, зазначеної у частині першій цієї статті, слідчий або прокурор виносить вмотивовану постанову про відмову у визнанні потерпілим, яка може бути оскаржена слідчому судді.

Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Едуард
    Едуард
    4 місяці
    Консультацiя № 54664
    ч.2 ст.194

    Дякую за відповідь

Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram