Голова ОСББ , будучи власником компаніі, яка будувала будинок, а потім щей головою ОСББ в цьому будинку, при створенні ОСББ технічні приміщення не передав на баланс, а потім іх всі продав в

На скільки його діі правомірні ? І що тепер робити співвласникам ОСББ, які залишись без технічних приміщень?

10.05.2024 17:41 305

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 5 лет
802 отзывы (801 +) (1 -)
Консультации: 2044
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Питання щодо законності перебування власника компанії на посаді голови ОСББ можна розглянути лише після ознайомленням зі Статутом ОСББ. Потім можете скинути мені на ел. пошту Статут, я перегляну. Хоча я майже впевнений, що там передбачена (не заборонена) можливість бути одночасно і головою ОСББ і власником компанії - забудовника.

2.  У відповідності до пункту 1 частини 1 статті 1 Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", спільне майно багатоквартирного будинку - приміщення загального користування (у тому числі допоміжні), несучі, огороджувальні та несуче-огороджувальні конструкції будинку, механічне, електричне, сантехнічне та інше обладнання всередині або за межами будинку, яке обслуговує більше одного житлового або нежитлового приміщення, а також будівлі і споруди, які призначені для задоволення потреб співвласників багатоквартирного будинку та розташовані на прибудинковій території, а також права на земельну ділянку, на якій розташовані багатоквартирний будинок і належні до нього будівлі та споруди і його прибудинкова територія.

Тому якщо зазначені вами технічні приміщення можна охарактеризувати як допоміжні, то в такому випадку вони являються спільним майном будинку.

При цьому важливо розрізняти статус приміщення: допоміжне чи нежитлове. Нежитлові приміщення будувались не як допоміжні, а як такі, що мають інше призначення ( здійснення торгівлі, надання послуг, здійснення господарської діяльності, влаштування паркінгу). В такому випадку вони є окремими об’єктами цивільно-правових відносин і знаходяться у власності конкретних осіб.

Допоміжні приміщення необхідні для забезпечення експлуатації будинку та побутового обслуговування мешканців. Вони не є окремими об’єктами нерухомості, а належать до житлового фонду та знаходяться у спільній власності співвласників багатоквартирного будинку. Можна зробити висновок, що зазначене виключає набуття будь-якою особою права власності на такі приміщення, як на окремий об’єкт цивільних прав

У відповідності до статті 5 Закону України "Про особливості здійснення права власності в багатоквартирному будинку", спільне майно багатоквартирного будинку є спільною сумісною власністю співвласників. Спільне майно багатоквартирного будинку не може бути поділено між співвласниками, і такі співвласники не мають права на виділення в натурі частки із спільного майна багатоквартирного будинку. 

У відповідності до статті 10 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", до виключної компетенції загальних зборів об’єднання відноситься питання про використання спільного майна.

У відповідності до статті 20 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", Спори щодо визначення частки співвласника у загальному обсязі внесків і платежів на утримання, експлуатацію, реконструкцію, реставрацію, проведення поточного і капітального ремонтів, технічного переоснащення спільного майна у багатоквартирному будинку вирішуються в судовому порядку.

У відповідності до статті 29 Закону України "Про об'єднання співвласників багатоквартирного будинку", Особи, винні у незаконному привласненні майна, що перебуває у спільній власності - несуть цивільну, кримінальну, адміністративну відповідальність відповідно до закону.

Отже, якщо зазначені вами приміщення є приміщеннями загального користування, або допоміжними приміщеннями, то в такому разі власник забудовної компанії не мав права продавати їх, а співвласники зможуть захистити свої права шляхом подання до суду позовної заяви.

Але для початку необхідно ознайомитися зі Статутом вашого ОСББ - що там написано про обрання голови, і що там написано про допоміжні (технічні) приміщення.

Статут можете скинути мені на пошту ddmitr@ukr.net

я ознайомлюсь і напишу вам - на що можна розраховувати в суді, якими можуть бути позовні вимоги, і який подальший алгоритм дій.

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram