Мобілізація та інвалідність

В консультації #34988 від 05.06.22 ви повідомляли, що військовозобов`язані особи, які мають інвалідність 2 ступеню, звільняються від мобілізації. Прошу уточнити наступне. Чи ця норма однакова для офіцерського та солдатського складу військовозобов`язаних? Або можуть бути різні підходи? Наприклад для солдатського - звільняються, а для офіцерського - не звільняються і мобілізація може бути застосована з якимись обмеженнями.

31.07.2022 14:33 849

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
301 відгук (300 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Тобто, Ви, як інвалід 2ї групи, не підлягаєте мобілізації.

Мобілізувати Вас можуть лише за Вашою згодою та лише за місцем проживання, це передбачено положенням згаданої статті:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

 

Оскільки у наведеній нормі Закону не зазначено іншого, то вона є однаковою для всіх без виключень.

Тобто, щодо Вашого питання, ця норма є однаковою для осіб офіцерського та солдатського складу, різних підходів не повинно бути.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку