Отримав травму з тренером у фітнес клубі. Відмовляються повертати кошти за тренування які лишились.

Така ситуація: я займався з тренером в спортзалі, але під час тренування травмував плечовий суглоб. Тренеру відразу про це повідомив.
За результатами МРТ є пошкодження сухожилків. Продовжувати заняття не можу через біль в плечі.
Повідомив про це керівництво спортзалу і попросив повернути кошти за заняття які лишились, але вони відмовились. Вимагають заключення лікаря, та його контакти для того, щоб з ним зв`язався їхній травматолог. На основі цього вони хочуть "перевірити" що травма отримана в спортзалі, а не десь в іншому місці.
Якщо все ж таки зал відмовиться повертати кошти, щоб ви могли порадити робити в даній ситуації?

24.07.2023 16:16 570

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
150 відгуків (150 +) (0 -)
Консультацій: 766

Вітаю!

ВАМ ТРЕБА УВАЖНО ПОДИВИТИСЬ ДОГОВІР МІЖ ВАМИ І ФІТНЕС - КЛУБОМ.

Без договору про надання послуг жоден офіційний фітнес-клуб не допустить клієнта у свій спортивний зал. Він підписується один раз, під час придбання абонемента. Як правило, всі договори між клубами та клієнтами мають одну типову рису — після його підписання клієнт бере на себе відповідальність за стан здоров'я та можливу шкоду, якої може бути заподіяно під час занять чи тренувань.

Коли клієнт підписує договір, а відповідно підтверджує ряд фактів, викладених у ньому, зокрема щодо стану свого здоров’я, знаючи, що насправді це не відповідає дійсності. Тому клуб підстраховує себе, перекладаючи обов’язок проходження відповідних обстежень на клієнта. Все виглядає логічно — клуб надає приміщення та інвентар, а не консультації про стан здоров'я чи хронічні хвороби. Для цього є лікарі.

Але, якщо у фітнес-центрі отримати травму, яка сталася з причини, не пов’язаної з наявними проблемами зі здоров’ям, то є велика вірогідність притягнути компанію до відповідальності.  

Тут можливі два сценарії розвитку подій: клуб іде на мирову угоду, добровільно висловлює бажання компенсувати шкоду взамін на вашу згоду не афішувати інцидент. Або відмовляється визнавати провину та компенсувати збитки. В другому випадку задача стає значно складнішою, але, незважаючи на це, досяжною і потребуватиме судового розгляду спору.

За законом про захист прав споживачів, фітнес-клуб несе відповідальність за шкоду, завдану життю, здоров'ю або майну споживача, що виникла у зв'язку з використанням речей, матеріалів, обладнання, приладів, інструментів, пристосувань чи інших засобів, необхідних для виконання ним робіт (надання послуг), незалежно від рівня наукових і технічних знань клієнта.  

Цивільне законодавство в цій категорії справ передбачає презумпцію вини надавача послуг( фітнес-клубу). Якщо у процесі розгляду справи зазначена презумпція не спростована, то вона є юридичною підставою для висновку про наявність вини заподіювача шкоди (надавача послуг). Це означає, що в судових спорах на відповідача покладено обов'язок доведення відсутності вини у завданні шкоди, а позивач доводить наявність шкоди та її розмір.

Як правило, до суду справа не доходить, особливо якщо мережа фітнес-клубів велика. Всі дорожать своєю репутацією і йдуть на мирову одразу. У випадку, коли справа все таки дійде до суду, бажано потурбуватися про докази провини компанії. Такими можуть бути:  

  • претензія до фітнес-центру (з відміткою про прийняття) та відповіді на таку претензію;
  • свідчення очевидців, наприклад, інших осіб, які тренувалися з вами;
  • відеозаписи (як правило, такі відеозаписи можна запросити у клубу чи витребувати в судовому процесі);
  • результати акту розслідування нещасного випадку невиробничого характеру (розслідування організовує відповідна місцева адміністрація);
  • медичні висновки та покази медичних працівників швидкої допомоги, яка прибула на місце події чи закладу охорони здоров’я, куди клієнт звернувся самостійно;
  • квитанції за надані медичні послуги та придбані лікарські засоби тощо.

ОТЖЕ, ПОЧИНАЙТЕ ВСЕ З ПИСЬМОВОЇ ПРЕТЕНЗІЇ КЛУБУ, А ВЖЕ В ЗАЛЕЖНОСТІ ВІД ТОГО ЯКА БУДЕ ВІДПОВІДЬ НА НЕЇ, ПРИЙМАТИ РІШЕННЯ ПРО СУДОВИЙ ЗАХИСТ СВОЇХ ПРАВ.

ЯКЩО ВСЕ ТАК, ЯК ВИ НАВЕЛИ, ЗАКОН НА ВАШОМУ БОЦІ.

Якщо подобається, тисни кнопку