Відповідальний за електрогосподарство, інструктаж з електробезпеки на І групу

Заклад освіти. (Початкова школа, 65 працівників, 600 учнів).
Чи потрібно призначати відповідального за електрогосподарство?
Відповідно до вимог, це має бути особа, що має IV групу з електробезпеки.
Якщо в школі немає такої особи (є особа з ІІІ групою з електробезпеки), як бути в такій ситуації.
Також, чи потрібно для всіх працівників проводити інструктаж з присвоєнням І групи з електробезпеки? Якщо так, то знову питання - хто може в такій ситуації його провести, якщо немає відповідального за електрогосподарство.
Чи директор як відповідальна особа має призначити себе відповідальною за електрогосподарство і видати письмове розпорядження особі ще є в штаті з ІІІ групою з електробезпеки для проведення інструктажу?

13.02.2024 16:40 287

Консультація виконавця

Роксолана Вороніна
Юрист
У сервісі: 1 рік
11 відгуків (11 +) (0 -)
Консультацій: 23

Доброго вечора. 

Питання електробезпеки регулюють "затверджені Наказом Держнаглядохоронпраці України 09.01.98 N 4 (далі - Правила) та "Правила технічної експлуатації електроустановок споживачів" затверджені наказом Міністерства палива та енергетики від 25.07.2006  № 258 (у редакції наказу Міністерства енергетики та вугільної промисловості 13.02.2012  № 91) (далі - Правила 2) (в тому числі електробезпеку в закладі освіти (початковій школі).

Відновідно до цих правил:

1. Чи потрібно призначати відповідального за електрогосподарство?


Так, потрібно призначити особу відповідальну за електрогосподарство та особу, яка буде її заміщати *, а також має бути пройдене навчання по електробезпеці у навчальному центрі Держпраці. Відповідальна особа повинна мати:

- IV групу (електроустановки напругою до 1 кВ);

- V групу (електроустановки напругою понад 1 кВ).


*якщо потужність електроустановок не перевищує 10 кВт, можна не призначати того, хто заміщатиме відповідального за електрогосподарство

АБО (!) укласти договір на обслуговування з спеціалізованою організацією:

- у разі економічної недоцільності створення електротехнічної служби (відділу, групи) електроустановки споживача передаються за договором на обслуговування спеціалізованій організації (п. 1.6. Правил 2).

Має значення якої напруги ваші електроустановки до 1 кВ чи понад 1 кВ. Від цього залежать вимоги до відповідального.

Особа, відповідальна за електрогосподарство, повинна мати відповідну групу з електробезпеки та вищу освіту за напрямом (спеціальністю) енергетичного профілю, а також стаж роботи за цим напрямом:
• для особи з повною вищою освітою (з освітньо-кваліфікаційним рівнем спеціаліст, магістр) — не менше 1 року;
• для особи з неповною та базовою вищою освітою (з освітньо-кваліфікаційним рівнем молодший спеціаліст, бакалавр) — не менше 2 років.


У разі використання електроустановок ІІ та III категорій з надійності електропостачання на напругу до 1 кВ відповідальним за електрогосподарство дозволено призначати особу з числа працівників, які мають групу з
електробезпеки не нижче IV та стаж роботи:
• з професійно-технічною освітою за відповідним напрямом (спеціальністю) — не менше 3 років;
• з повною загальною середньою освітою, яка пройшла спеціальну підготовку, — не менше 4 років.


Законодавство передбачає, що виконувати обовʼязки відповідального за електрогосподарство, або його заступника (замісника), може особа за сумісництвом.

 

2. Відповідно до вимог, це має бути особа, що має IV групу з електробезпеки.
Якщо в школі немає такої особи (є особа з ІІІ групою з електробезпеки), як бути в такій ситуації?

Звернутися до навчального центру Держпраці для присвоєння чергової групи з електробезпеки (ІV) працівнику, який зараз у вас має ІІІ групу і тоді призначити його відповідальним (звісно, якщо цей працівник відповідає іншим вимогам щодо відповідального та напруга вашої електроустановки до 1 кВ).

3. Також, чи потрібно для всіх працівників проводити інструктаж з присвоєнням І групи з електробезпеки? Якщо так, то знову питання - хто може в такій ситуації його провести, якщо немає відповідального за електрогосподарство?

Законодавство не дає однозначної відповіді стосовно того, як присвоюють І групу з електробезпеки; в чому різниця між присвоєнням І групи з електробезпеки та інструктажем із електробезпеки; І групу з електробезпеки присвоюють разово чи її періодично підтверджують; який вид інструктажу оформлюють, коли присвоюють І групу з електробезпеки і т п.

Як варіант вирішити це питання так, як це передбачали раніше чинні Правила 2:

- ведення спеціального журналу з щорічними перевірками знань на І групу з електробезпеки

- зробити список професій (посад) неелектротехнічного персоналу, якому присвоюють I групу з електробезпеки

А тому відповідь - так всіх.

Для одержання групи I, немає значення посада і фах, необхідно пройти інструктаж з електробезпеки з оформленням в журналі реєстрації інструктажів з питань охорони праці (п. 2.1.3 Правил).

Хто може провести - дивіться у відповіді на 4 питання.

4. Чи директор як відповідальна особа має призначити себе відповідальною за електрогосподарство і видати письмове розпорядження особі ще є в штаті з ІІІ групою з електробезпеки для проведення інструктажу?

- відповідальний за електрогосподарство має бути: з числа інженерно-технічних працівників, які мають електротехнічну підготовку і пройшли перевірку знань у встановленому порядку (п. 1.3.1. Правил).

*тобто з відповідною освітою, займати відповідну посаду та пройти навчання з електробезпеки у Держпраці (відділ охорони праці) 

З огляду на це директор школи не може бути відповідальним за електрогосподарство. Щодо директора в Правилах вказано наступне: зобов'язаний забезпечити утримання, експлуатацію і обслуговування електроустановок і для цього він повинен, зокрема, призначити відповідального за електрогосподарство відповідно до визначених вимог та забезпечити ще ряд вимог, які вказані в п. 1.3.1. цих Правил.

Відповідальний за електрогосподарство повиннен мати групу IV з електробезпеки (п. 1.3.2. Правил) або V. 

Інструктаж з електробезпеки на I групу має провадити особа, відповідальна за електрогосподарство, або, за її письмовим розпорядженням,- особа зі складу електротехнічних працівників з групою III (п. 2.1.3 Правил).

Тобто відповідальний за електрогосподарство з IV групою може або сам проводити інструктаж, або дати розпорядження на його проведення іншому працівнику з відповідною електротехнічною освітою/посадою та III групою. Наприклад, на Підприємстві працює енергетик (якого призначено відповідальним; має IV групу), який своїм письмовим розпорядженням доручив техніку-електрику (має ІІІ групу) проводити інструктаж. Директор контролює всі ці процеси.

Звісно все залежить і в цьому питанні від напруги вашої електроустановки до 1 кВ чи понад 1 кВ. 

Рекомендую звернутись до Держпраці (відділ охорони праці). Там гарно дають відповідь після того, як дадуть уточнюючі питання (щодо напруги, к-сті працівників, учнів, освіти, стажу і т п). Бо з вашого питання для надання конкретних відповідей недостатньо деталей.

Сподіваюсь дала відповіді на усі ваші питання. Буду вдячна якщо залишете відгук!

Якщо подобається, тисни кнопку