Виїзд за кордон за новим законом після 18 травня

Доброго дня. Чи може чоловік, військовозобов`язаний, звільнений в запас виїхати за кордон (по гарячому турі), супроводжуючи дружину з другою групою інвалідності ( виїзд 19 травня)? ТЦК відмовляється давати код в військовий квиток. хоча в системі Оберіг чоловік занесений. Також в ТЦК хочуть щоб чоловік оновив дані і за дружиною був догляд, чи потрібно це?
16.05.2024 20:32 260

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
157 відгуків (156 +) (1 -)
Консультацій: 809

Вітаю!

3 18.05,2024 року всі військовозабовязані повинні оновити свої облікові дані в ТЦКСП, в незалежності від того, коли до цього  вони оновлювали дані.

Військовозобов’язаним наразі вклеюють у військово-обліковий документ штрих-код (VIN-код). Фактично це є ідентифікаційним кодом, який Реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» автоматично присвоює військовозобов’язаному. Він зокрема свідчить, що людина виконала вимоги закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК.

Якщо такого штрих-коду у військовому квитку чи іншому військово-обліковому документі немає, то буде зрозуміло, що певна людина не оновлювала даних у ТЦК.

Всі хто має право на відстрочку від мобілізації, повинні її оформити в ТЦКСП, про що буде внесена інформація в "Оберіг" та вклеєн штрих-код в ВОД. 

хххххххх

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

НІЯКОГО ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ВСТАНОВЛЮВАТИ НЕ ПОТРІБНО.

хххххххх

Закон України "Про правовий режим воєнного стану"

Стаття 20.

4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

ххххххх

Зараз Правила перетину кордону ще не змінені, але вони з 18.05.2024 року не відповідають законодавству, тому прикордонники будуть керуватися законами, а не Постановою КМУ #57. 

Порядок перетину кордону встановлено «Правилами перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

ОСЬ ЯКА ІНФОРМАЦІЯ З'ЯВИЛАСЯ 16.05.2024:

https://www.pravda.com.ua/news/2024/05/16/7456073/

АЛЕ ЦЕ ТІЛЬКИ СЛОВА.

ЯКЩО 19.05.2024 РОКУ ПРИКОРДОННИКИ НЕ ПОБАЧАТЬ В "ОБЕРІГ" ІНФОРМАЦІЇ ПРО ОНОВЛЕННЯ ОБЛІКОВИХ ДАНИХ ПІСЛЯ 18.05.2024 РОКУ, СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН.

ЗАРАЗ ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ. 

Якщо подобається, тисни кнопку