Пересечение границы

20 лет. Студент дневной формы обучения, есть приписное, на котором написано «годен». Есть ли варианты выехать? Есть брат с инвалидностью 1Б, может есть вариант оформить опекунство ?

11.03.2022 02:19 983

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
155 відгуків (155 +) (0 -)
Консультацій: 525
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. По-перше, вас не можуть призвати на мобілізацію, це зазначено у ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

Стаття 23. Відстрочка від призову на військову службу під час мобілізації:

...Призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період не підлягають також:

здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти;...

Для виїзду за кордон потрібні довідка з ВУЗу про те, що ви навчаєтесь на денній формі та довідка з військомату про відстрочку з цих підстав.

Дуже не рекомендую ставати зараз на облік на Західний Україні, там коїться суцільний безлад. Вже краще за своїи місцем реєстрації.

Опіка в нашому випадку не пройде, оскільки за тією ж статтею 23 відстрочці від призову не підлягають "усиновителі, опікуни, піклувальники, прийомні батьки, батьки-вихователі, на утриманні яких перебувають діти-сироти або діти, позбавлені батьківського піклування, віком до 18 років".

Якщо йде мова про опіку, опіка призначається лише через суд над малолітніми дітьми та недієздатними повнолітніми. Це доволі довга процедура, через визнання особи недієздатною, через експертизу, а суди наразі всі справи переносять на невизначений термін.

Можна було б пробувати призначити піклування через орган опіки, однак, цей випадок не підходить для відстрочки, оскільки в статті йде мова про дітей, позбавлених батьківського піклування.

З повагою, юрист Галина Токмач.

Як будуть питання, задавайте

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram