Ротація мобілізованих

Здравствуйте!
1) мобілізований, який не проходив військову службу, лише 7-денне навчання, зараз на передовій. Через який термін можлива ротація і хто приймає таке рішення?
який максимальний термін можуть тримати на передовій/в гарячій точці?
2) мобілізований цивільний чи доброволець у воєнний час, який максимальний термін може перебувати на службі? (контрактів не підписував)
3) мобілізовані мають право на 10-ти денну відпустку за сімейнити обставинами чи інших поважних причин, які це обставини мають бути? є перелік?

26.05.2022 00:00 22705

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1)мобілізований, який не проходив військову службу, лише 7-денне навчання, зараз на передовій. Через який термін можлива ротація і хто приймає таке рішення?
який максимальний термін можуть тримати на передовій/в гарячій точці?

Уся інформація про порядок та періоди ротації закрита. Рішення про ротацію приймається за мобілізаційними планами командуванням ЗСУ. Тому з цим питанням військовослужбовець особисто має право звертатися безпосередньо до керівництва своєї військової частини та командування ЗСУ.

Відповідно до п. 145.Положення про проходження військової служби нромадянами України у ЗСУ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text)  Військовослужбовці можуть бути направлені у відрядження самостійно або у складі військового підрозділу (команди) з метою:

виконання обов’язків військової служби у складі військових частин, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях;

Згідно п. 252 Положення про проходження військової служби нромадянами України у ЗСУ , У разі оголошення мобілізації і настання особливого періоду:

4-1) військовослужбовці з військових частин, не задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, у порядку, визначеному Міністерством оборони України, можуть бути відрядженими для тимчасового заміщення посад у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, без виключення зі списків особового складу військових частин. Посади відряджених військовослужбовців не підлягають комплектуванню до їх повернення з відрядження або виникнення обставин незворотньої сили, що унеможливлюють таке повернення. Тимчасове виконання обов’язків за такими посадами може бути покладено на інших військовослужбовців або на цивільних осіб у порядку, визначеному пунктом 121 цього Положення. Після виконання завдань у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, військовослужбовці повертаються до місць проходження служби, з яких були направлені у відрядження;

5) заміна військовослужбовців, які проходять службу у місцевостях з установленими строками служби, припиняється;

Таким чином, терміни ротації(в т.ч. максимальний термін) в особливий період встановлені - з моменту введення воєнного стану - до оголошення демобілізації(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)). Також рішення про ротацію приймається за рішенням командування ЗСУ за такої необхідності відповідно до потреб та можливостей ЗСУ.

2) мобілізований цивільний чи доброволець у воєнний час, який максимальний термін може перебувати на службі? (контрактів не підписував)

Згідно ч.7 ст 23 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text),

Для громадян України, які призвані на військову службу, встановлюються такі строки військової служби в календарному обчисленні:

для військовослужбовців, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію.

Таким чином, максимальний термін перебування на військовій службі під час воєнного стану - до закінчення особливого періоду або до оголошення рішення про демобілізацію(рішення про демобілізацію приймається Указом Президента України, рішення про завершення воєнного стану(особливого періоду приймається Указом Президента України та затверджується Верховною Радою України)).

3) мобілізовані мають право на 10-ти денну відпустку за сімейнити обставинами чи інших поважних причин, які це обставини мають бути? є перелік?

Службовий час та відпочинок, відпустки для військослужбовців регулюється згідно ЗУ «Про соціальний і правовий захист військовослужбовців та членів їх сімей» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2011-12#Text)

Ч.17 ст.11 вищенаведеного закону, в особливий період під час дії воєнного стану військовослужбовцям можуть надаватися відпустки за сімейними обставинами та з інших поважних причин із збереженням грошового забезпечення тривалістю не більш як 10 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду в межах України до місця проведення відпустки та назад, але не більше двох діб в один кінець.

Відпустка за сімейними обставинами без збереження грошового забезпечення надається військовослужбовцю у таких випадках:

1) укладення ним шлюбу - тривалістю до 10 календарних днів;

2) тяжкого стану здоров'я або смерті рідних по крові або по шлюбу: а) дружини (чоловіка), батька (матері), вітчима (мачухи), сина (дочки), пасинка (падчерки), рідного брата (рідної сестри) військовослужбовця, батька (матері) подружжя або особи, на вихованні якої перебував військовослужбовець, - тривалістю до 7 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад; б) інших рідних - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

3) пожежі або іншого стихійного лиха, яке спіткало сім'ю військовослужбовця або осіб, зазначених у підпункті 2 цього пункту, - тривалістю до 15 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад;

4) в інших виняткових випадках, коли присутність військовослужбовця в сім'ї необхідна, за рішенням командира (начальника) військової частини - тривалістю до 3 календарних днів без урахування часу, необхідного для проїзду до місця проведення відпустки та назад. Така відпустка може надаватися один раз протягом календарного року.

Для надання відпустки, необхідно звернутися з рапортом до командира (начальника) військової частини, але бажано надати підтвердження відповідних підстав для переведення, що зазначені вище.

Також, можете оглянути переведення (за наявності підстав)

Відповідно до п. 112 Положення про проходження військової служби (далі - Положення) (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text) – Військовослужбовця може бути переміщено на нове місце військової служби з однієї військової частини до іншої у випадках, визначених пунктом 82 цього Положення.

- переміщення можливе за сімейними обставинами – на особисте прохання.

Відповідно до п. 113 Положення, Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання: дружини (чоловіка); його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи; непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка); братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

Переміщення на нове місце військової служби військовослужбовця, який проходить військову службу за контрактом, викликане потребою догляду за непрацездатними чи хворими батьками, дружиною (чоловіком) чи особами, які виховували його з дитинства замість батьків і були визнані опікунами та мешкають окремо від сім'ї військовослужбовця, здійснюється командирами з'єднань, рівнозначними їм і вище посадовими особами на підставі рапорту військовослужбовця та відповідних документів, які підтверджують потребу в постійному сторонньому догляді (допомозі, нагляді) за ними.

Таким чином, переведення можливе (але вирішується командуванням), для переведення необхідно звернутися зрапортом до командира (начальника) військової частини, але бажано надати підтвердження відповідних підстав для переведення, що зазначені вище.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(телефон у профілі).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram