Опікунство над недієздатною особою, мобілізація.

Доброго дня!
Я являюсь опікуном особи, яка визнана недієздатною, є інвалідом дитинства 2 групи, психічно не нормальна.
Випадково взнав, що мені вже є повістка у ЖЕКу, але ще її не вручили.
Як мені поступити правильно? Піти в військкомат без повістки та надати документи (рішення суду) про опікунство, чи дочекатись повістки і тоді вже з документами піти до військкомату? Чи, можливо, маю право взагалі не з`являтися після вручення повістки? І чи дійсно я не підлягаю мобілізації у військовий час?
Також цікавить правила перетину кордону таким, як я.
Дякую за відповідь.

09.06.2022 15:05 2601

Консультація виконавця

Добрий день.

По суті заданих питань.

1.І чи дійсно я не підлягаю мобілізації у військовий час? Також цікавить правила перетину кордону таким, як я.

Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.

Листом Адміністрації Державної прикордонної служби від 03.05.2022 року(актуальний лист - https://dpsu.gov.ua/ua/Peretinannya-derzhavnogo-kordonu-v-umovah-pravovogo-rezhimu-vonnogo-stanu/)зазначено, що на період дії правового режиму воєнного стану Указом Президента України від 24.02.2022 № 64/2022 "Про введення воєнного стану в Україні" виїзд за межі країни громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років забороняється . З метою здійснення заходів правового режиму воєнного стану обмежено виїзд з України громадян України чоловічої статі віком від 18 до 60 років. Однак, така заборона не є абсолютною.

Так, громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років можуть виїхати за кордон:

6. Для супроводу:

3) особи з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, - у супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення опікуном над такою недієздатною особою).

Відповідно до п.2-1, п.2-2 постанови КМУ №57 від 27 січня 1995 р. "Про затвердження Правил перетинудержавного кордону громадянами України" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/57-95-п#Text), у разі запровадження на територіїУкраїни надзвичайного або військового стану особи з інвалідністювправіперетинати державний кордон за наявності довідки до акта огляду медико-соціальною експертноюкомісією(форма первинної облікової документації N 157-1/о) ( z1509 -12 ) або посвідчення, щопідтверджуєвідповідний статус, пенсійного посвідчення або посвідчення, що підтверджує призначеннясоціальноїдопомоги відповідно до Законів України "Про державну соціальну допомогуособам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю" ( 2109-14 ), "Про державну соціальну допомогу не маютьправа на пенсію, та особам з інвалідністю" ( 1727-15 ), у яких зазначено групу та причину інвалідності, або довідкидля отримання пільгособами з інвалідністю, які не мають права на пенсію або соц ну допомогу, за формою, затвердженої Мінсоцполітики(далі - документи, що підтверджують інвалідність).

Перетин державного кордону може здійснюватися:

особою з інвалідністю, визнаною судом недієздатною, - у
супроводі її опікуна (за наявності рішення про призначення
опікуном над такою недієздатною особою),
а у разі коли опікуна
такій особі не призначено, - у супроводі одного з повнолітніх
членів сім’ї (за наявності документів, що підтверджують родинні
зв’язки та інвалідність).(абз.6)

Виїзд за межі України осіб з інвалідністю, дітей з інвалідністю чи інших осіб, які потребують постійного догляду,
зазначених в абзацах третьому - шостому та восьмому цього пункту,  разом із супроводжуючою особою може здійснюватися не більше ніж один раз із часу введення на території України надзвичайного або
воєнного стану до його припинення чи скасування.

Ураховуючи вищенаведене, Ви звільнені від призову на військову службу під час мобілізації та маєте право виїзду за кордон, однак виїхати на цій підставі під час воєнного стану зможете один раз та, як супроводжуючий разом з неєздатною особою. Згідно чинного законодавства, вимоги щодо надання військового квитку у Вашому випадку відстуня. Для перетинання кордону Ви надасте:

1. рішення суду про призначення опікуном;

2. один із документів, що підтверджує інвалідність недієздатної особи: 

довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

Пенсійне посвідчення 

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про дер- жавну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

2. Як мені поступити правильно? Піти в військкомат без повістки та надати документи (рішення суду) про опікунство, чи дочекатись повістки і тоді вже з документами піти до військкомату? Чи, можливо, маю право взагалі не з`являтися після вручення повістки?

Відповідно до змісту ст. 22 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» громадяни зобов'язані прибути на виклик у військові комісаріати (військовообов'язані Служби безпеки України - на виклик Центрального управління або регіонального органу Служби безпеки України) для постановки на військовий облік та визначення призначення на воєнний час. Під час мобілізації та переведення Збройних Сил України, інших військових формувань, Оперативно-рятувальної служби цивільного захисту на штати військового часу громадяни(крім тих, хто проходить службу у військовому резерві) зобов'язані з'явитися у військові частини або на збірні пункти військових комісаріатів у строки, зазначені в отриманих ними документи (мобілізаційні розпорядження, повістки або розпорядження військових комісарів (військовообов'язані Служби безпеки України - керівників органів, де вони перебувають на військовому обліку, військовозобов'язані Оперативно-рятувальні служби цивільного захисту - керівників відповідних органів управління центрального) органу виконавчої влади, який забезпечує формування та реалізацію політику у сфері цивільного захисту.) Резервісти повинні з'явитися у військові частини у строки, визначені командирами військових частин, де вони проходять службу у військовому резерві.

Відповідно до пункту 56 Положення про підготовку і проведення призову громадян України на строкову військову службу та прийняття призовників на військову службу за контрактом, затверджене постановою Кабінету Міністрів України від 21 березня 2002 року № 352 (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/352-2002-п#Text)оповіщення громадян про призов на строкову військову службу та їх прибуття на призовні дільниці здійснюється за розпорядженнями керівників районних (міських) територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки.

Вручення повісток проводиться через відповідні органи місцевого самоврядування, керівників підприємств, установ, організацій, у тому числі закладів освіти, незалежно від підпорядкування і форми власності. Окрім того, повістки громадянам можуть також вручатися безпосередньо посадовими особами районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки.

У разі надходження на підприємство листа з військкомату, відповідальний за ведення військового обліку зобов'язаний вручити повістку військовозобов'язаному працівнику під підпис.

Якщо працівник відмовляється від отримання повістки, то відповідальна особа за ведення військового обліку має скласти акт про відмову від підпису та отримання повістки і відправити його до військкомату.

Повістка має бути вручена особисто або уповноваженими особами повинен бути складений акт про відмову від отримання повістки із підписами уповноважених осіб та свідків.

Таким чином, Ви не зобовязані з'являтися до військкомату(ТЦКСП), поки Вам не буде належним чином вручена повістка, такий обов'язок виникає після вручення повіски - обов'язок надати документи, що звільняють Вас від призову.

З огляду на це я вважаю, що самостійно приходити до військкомату без врученої повістки немає необхідності, а вже після отримання Ви повинні або з'явитись з документами, що дають підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації або надіслати засобами поштового зв'язку документи, що підтверджують підставу для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації.

Якщо вирішили самостійно зявитись до військкомату, зазначте, що з'явились за повісткою та у Вас є підстава для звільнення від призову на військову службу під час мобілізації та надайте заяву(у довільній формі про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу - "Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.") з копіями наступних документів(за вимогаю предявите оригінали):

1. рішення суду про призначення опікуном;

2. один із документів, що підтверджує інвалідність недієздатної особи: 

довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою No 157-1/о (див. додаток 9)

або

Посвідчення, яке підтверджує відповідний статус

або

Пенсійне посвідчення 

Посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги від- повідно до Законів України «Про державну соціальну допомогу особам з інвалідністю з дитинства та дітям з інвалідністю», «Про дер- жавну соціальну допомогу особам, які не мають права на пенсію, та особам з інвалідністю» 

або

Довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу, видана структурним підрозді- лом з питань соціального захисту населення районної, районної у м. Києві держадміністрації, виконавчим органом міської ради 

3. Паспорти громадян України та ІНН(Ваш та недієздатної особи).

Якщо вирішили направити поштою, то ви повинні направити до військкомату заяву (у довільній формі) із зазначенням інформації про те, що Ви не підлягає мобілізації через наявну у Вас підставу - "Відповідно до ч.1 ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"(https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text), не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: опікуни особи з інвалідністю, визнаної судом недієздатною.", та долучити до листа копії документів на підтвердження таких обставин(що зазначені вище), заяву направити поштою цінним листом з описом вкладення. Копії документів бажано нотаріально завідчити, у суді можливо взяти належним чином засвідчену копії рішення.

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертитися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram