Поступлення на магістратуру за кордон

Доброго дня. Я поступив в магістратуру в Польщі. Оплатив навчання і чекаю на документи про зарахування. З ними хочу йти в територіальний центр комплектування (воєнкомат) але після цих статтів не зрозуміло чи вони захочуть дати відстрочку і чи справді є юридичні підстави відмови у відстрочці?

https://24tv.ua/mobilizatsiya-2022-ye-vidstrochka-vid-mobilizatsiyi-dlya-studentiv_n2073907?fbclid=IwAR1BXBqNmdYkvm6BJS1FAkYk7q80plL_ql7oBbglLI25jbL1eZhSpd6TnYc

https://nv.ua/ukr/ukraine/events/vijizd-za-kordon-studentiv-chi-mozhna-otrimati-vidstrochku-vid-mobilizaciji-dlya-navchannya-v-inshiy-krajini-50255661.html?fbclid=IwAR1Hf6RRw3o-fOmOovsTw2wqh7Z_7ubmxmSJtqQVY6jwelqMI967KhzlnjI

13.07.2022 13:46 944

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
776 відгуків (775 +) (1 -)
Консультацій: 2007
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Я завжди не рекомендую читати жовту пресу=)  Звертайтеся до юристів які Вам надають індивідуальні консультації з урахуванням Вашої ситуації, виходічи із аналізу Ваших документів,  а також із свого практичного досвіду. 

1 Посилання:  https://24tv.ua/mobilizatsiya-2022-ye-vidstrochka-vid-mobilizatsiyi-dlya-studentiv_n2073907?fbclid=IwAR1BXBqNmdYkvm6BJS1FAkYk7q80plL_ql7oBbglLI25jbL1eZhSpd6TnYc

Щодо цієї статті про магістратуру. 

Так, в період коли військовозобов'язаний закінчив бакалаврат та вступив до магістратури, він офіційно не є ще студентом. Це стосується більше українських ВНЗ. Наприклад, закінчили бакалавра, отримали диплом в липні, а вступна кампанія до магістратири  українського ВНЗ триває до 1 вересня, коли  універи видають накази про зарахування на магістратуру. Тоді  хлопці  ( і в мирний час так було)  всі 2 місяця (період "простою" так би мовити) проводять на пороховій бочці. Адже дійсно, на цей період 2 міс військовозобовязаний не має статуту студента та в мирний час:  міг бути призваний на строкову службу ( весінний призов закінчувався в кінці липня), а зараз (оскільки діє правовий режим воєнного стану)  може бути призваний на військову службу під час мобілізації. 

Оскільки ви ВЖЕ вступили до Польського ВНЗ, то Вам не треба чекати "списків" та наказів які формуються з 1 вересня. Це стосується українських ВНЗ, вони з 1 вересня видають накази про зарахування студентів, потім видають довідки студентам чоловікам про зарахування (для військомату), ведуть військовий облік, подають документи до війському кожний рік тощо. Іноземни універи такого не роблять, адже вони не мають жодного відношення до військових обов'язків українських студентів в Україні.  Якщо  ВНЗ Польщі вже видав  докази про зарахування на денну форму навчання ( є довідка яка це підтверджує, Ви її переклали на українську мову з нотаріальним посвідченням), то Вас мобілізувати вже не можуть, адже у ВАс на сьогоднішій день вже є статус студента ВНЗ денної форми навчання.

2. Посилання: https://nv.ua/ukr/ukraine/events/vijizd-za-kordon-studentiv-chi-mozhna-otrimati-vidstrochku-vid-mobilizaciji-dlya-navchannya-v-inshiy-krajini-50255661.html?fbclid=IwAR1Hf6RRw3o-fOmOovsTw2wqh7Z_7ubmxmSJtqQVY6jwelqMI967KhzlnjI

В цій статті адвокат також пояснює, що період від офіційного завершення бакалаврата ( с часу отримання диплома) та до кінця вступної кампанії (але не зазначив що то стосується українських ВНЗ) до магістратури ( до 1 вересня), особа юридично не вважається студентом, адже диплом про закнінчення ВНЗ є, а до магістратури ще не зарахований ( немає наказу українського ВНЗ про зарахування), то ці 2 місця є ризиковими для хлопців, адже підтвердити своє навчання в ВНЗ   військомату вони не можуть.

Ще раз наголошую Вашої ситуації це не стосується, якщо Ви вступили до ВНЗ Польщі та отримали про це відповідні документи (довідку про зарахування), який підтверджує Ваш статус студента. Тому, мобілізувати Вас вже не можуть. Вам мають надати довідку про відстрочку, яка Вам потрібна в пункті перетину для виїзду за кордон. 

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram