Оплата за надані послуги нерезиденту в США.

Доброго дня,
питання наступне:
1. ФОП 3 група, при оплаті за послуги нерезиденту, має сплачувати податки чи ні? А саме податок на репатріацію. Необхідно подавати якусь додаткову звітність при цьому?
2. Таке ж питання для ТОВ Єдиний податок 5%

03.08.2022 20:28 899

Консультація виконавця

Сергій РОГОЗІН
Адвокат Київ
У сервісі: 1 рік
10 відгуків (8 +) (2 -)
Консультацій: 43

Доброго літнього дня!

 

Починаю відповідати на запитання.

 

1) Так, під час виплати нерезиденту - юридичній особі доходу з джерелом його походження з України резидент зобов'язаний утримати з доходу податок та сплатити його до бюджету в порядку, передбаченому п.141.4 ст.141 ПКУ. Податок сплачується за рахунок доходу нерезидента за ставкою 15% (за винятком окремих видів доходів), якщо інше не передбачено положеннями відповідних міжнародних договорів України з країнами резиденції осіб, на користь яких здійснюються виплати (пп.141.4.2 ст.141 ПКУ). Якщо нормами відповідного міжнародного договору передбачено зменшену (пільгову) ставку оподаткування, для правомірності її застосування резидент зобов'язаний врахувати вимоги п.103.2 ст.103 ПКУ, зокрема, нерезидент має підтвердити відповідним документом свій статус податкового резидента тієї країни, з якою Україною укладено міжнародний договір, на підставі якого застосовується пільгова ставка оподаткування.

 

2) Щодо міжнародних договорів з питань оподаткування.

Перелік міжнародних договорів (конвенцій)що стосується уникнення подвійного оподаткування та інших податкових питань, наведено у листі ДПС від 04.02.2020 р. № 1852/7/99-00-09-02-02-07.

 

3) Здійснивши виплату доходу нерезиденту та сплативши податок з такого доходу, який ще називають податок на репатріацію, резидент має подати звіт до податкового органу відповідно до п.103.9 ст.103 ПКУ. Такою звітністю є додаток ПН до Декларації. Йдеться про Податкову декларацію з податку на прибуток підприємства (форму затверджено Наказом № 897).

Платники податку, які подають додаток ПН.

За загальним правилом, встановленим п.103.9 ст.103 ПКУ, звітувати до податкового органу про утримані та сплачені до бюджету податки з доходів нерезидентів мають особи, які виплачують такі доходи. Цими особами відповідно до пп.141.4.2 ст.141 ПКУ є резиденти, у тому числі фізичні особи - підприємці, фізичні особи, які провадять незалежну професійну діяльність, або суб’єкти господарювання (юридичні особи чи фізичні особи - підприємці), які обрали спрощену систему оподаткування, або інші нерезиденти, які провадять господарську діяльність через постійне представництво на території України, які здійснюють на користь нерезидента або уповноваженої ним особи будь-яку виплату з доходу із джерелом його походження з України, отриманого таким нерезидентом (у тому числі на рахунки нерезидента, що ведуться в національній валюті).

Усі перелічені вище особи при здійсненні виплат доходу нерезиденту в будь-якій формі (грошовій або негрошовій) мають утримати та сплатити податок до бюджету та подати щодо цього звіт до податкового органу.

 

4) Зазначимо, що неплатники податку на прибуток подають такий звіт (додаток ПН до Декларації) за підсумками податкового (звітного) року протягом 60 календарних днів, що настають за останнім календарним днем такого звітного (податкового) року, до контролюючого органу за своїм місцезнаходженням. До того ж інші показники Декларації та інші додатки до Декларації (у тому числі фінансова звітність) ними не заповнюються та не подаються. Це стосується:

  • платників єдиного податку. Нагадаємо, що обов’язок щодо сплати податку на репатріацію міститься у п.297.5 ст.297 ПКУ та стосується всіх платників єдиного податку (юридичних та фізичних осіб);
  • фізичних осіб - підприємців на загальній системі оподаткування, а також фізичних осіб, які провадять незалежну професійну діяльність; 
  • неприбуткових організацій.

Зазначені платники у разі подання Декларації проставляють у відповідній комірці поля 10 відмітку «Х». Зауважимо, що комірка є лише для платників єдиного податку та фізичних осіб - підприємців.

У випадку виникнення додаткових запитань прошу звертатися в коментарях до відповіді.

===

Дякую за звернення на ресурсі B2B CONSULT!

Використовуємо можливості, які дає B2B CONSULT.

Це швидко та оперативно,  корисно та безпечно.

 

На сайті можна поставити ПРЯМЕ ПИТАННЯ АДВОКАТУ.

А також ВІДДЯЧИТИ за роботу АДВОКАТА.

===

У ВИПАДКУ ВИНИКНЕННЯ ЗАПИТАНЬ ПРОКОНСУЛЬТУЮ ІНДИВІДУАЛЬНО, З КОНКРЕТНОЇ СИТУАЦІЇ.

відповім на поставлені запитання.

МОЯ КОНСУЛЬТАЦІЯ ДОЗВОЛИТЬ СКЛАСТИ ОПТИМАЛЬНИЙ ПЛАН ОСОБИСТІХ ДІЙ І УНИКНУТИ НЕГАТИВНИХ ТА НЕОЧІКУВАНИХ СИТУАЦІЙ.
КОНСУЛЬТАЦІЯ АДВОКАТА СЬОГОДНІ – ВАША БЕЗПЕКА ЗАВТРА ТА ЗАВЖДИ.
===
ІНДИВІДУАЛЬНІ КОНСУЛЬТАЦІЇ НАДАЮТЬСЯ ЗА ПОПЕРЕДНІМ ЗАПИСУ ЗА ТЕЛЕФОНОМ
☎ +38050 19-359-42,
☎ +38067-940-63-00.
===
У ВИПАДКУ ЯКЩО У ВАС ВИНИКЛИ ДОДАТКОВІ ЗАПИТАННЯ АБО НЕОБХІДНО ВИВЧИТИ КОНКРЕТНІ ДОКУМЕНТИ, ЗВЕРТАЙТЕСЯ ЗА АДРЕСОЮ -
rogozin555@ukr.net
(ДЛЯ ПЕРЕСИЛКИ ДОКУМЕНТІВ) АБО ЗА ВКАЗАНИМИ ТЕЛЕФОНАМИ.
===
Можливий правовий супровід процесу АДВОКАТОМ.
===
З повагою.
Адвокат Сергій Леонідович РОГОЗІН
https://bit.ly/3wsTZRE
☎ +38050 19-359-42
☎ +38067-940-63-00

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram