Чи можна отримати повістку під час отримання військового квитка?

Доброго дня. Буду щиро вдячний за допомогу у питанні.
Ситуація наступна. Мені 28 років, під час вирішив працювати вчителем в школі, проте виявилося, що я маю лише прописне, а військового квитка не маю.
Планую піти до військомату (не за місцем проживання, бо воно знаходиться під окупацією), проте цікавить, чи можуть мені після медкомісії видати повістку? І, якщо так, то чи можу я надіятися на документ про відстрочку від призову, коли офіційно оформлять у школі?
Заздалегідь велике спасибі за допомогу

29.08.2022 01:06 782

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
157 відгуків (156 +) (1 -)
Консультацій: 809

Вітаю!

Законом не встановлено місце, в якому українцю можуть вручити повістку. Теоретично, це може бути і на блокпосту, і на вулиці. 

В ТЦКСП (військомат) Вам можуть надати повістку. 

Повістки бувають чотирьох видів:

  • уточнення облікових даних;
  • проходження медкомісії;
  • призов на військову службу до ЗСУ;
  • прибути на призовну дільницю.

ЗА ДЛЯ ОТРИМАННЯ ВІДСТРОЧКИ ВАМ ПОТРІБНО ПОДАТИ ДО ТЦКСП ЗАЯВУ, ДО ЯКОЇ ДОДАТИ ВСІ ДОКУМЕНТИ ПІДТВЕРДЖУЮЧИ ПРАВО НА ВІДСТРОЧКУ ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ. 

Педагогічним працівникам, які мають законні підстави для звільнення від призову, необхідно прибути на призовну ділянку та надати такі документи:

  • заяву про надання відстрочки на ім'я голови районної (міської) призовної комісії у двох примірниках, один з яких із відміткою про реєстрацію залишити собі;
  • письмові докази, що підтверджують підстави надання відстрочки.

Призовники — педагогічні працівники, основним місцем роботи яких є установи загальної середньої освіти повинні надати районному (міському) територіальному центру комплектування та соціальної підтримки довідку зі структурного підрозділу освіти райдержадміністрації (органу місцевого самоврядування) про місце роботи, посаду та завантаженість на обійманій посаді та копію документа про освіту та спеціальність. 

Якщо співробітники ТЦКСП  наполягають на мобілізації викладача чи наукового співробітника, попри надані дані, раджу звернутися до вищого військового керівництва чи суду.

Верховна Рада ухвалила законопроєкт 7352, який розширює категорію осіб, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації.

Зокрема, в документі йдеться про те, що не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: наукові, науково-педагогічні, педагогічні працівники, за умови що вони працюють у наукових установах та організаціях, закладах вищої, фахової передвищої, професійної (професійно-технічної) чи загальної середньої освіти за основним місцем роботи не менш як на 0,75 ставки.

Закон 03.08.2022 року направлено на підпис Президенту. Закон ще не вступив в дію, бо він не підписан ПРЕЗИДЕНТОМ.

https://itd.rada.gov.ua/billInfo/Bills/Card/39551

ЩОБ НЕ БУТИ МОБІЛІЗОВАНИМ, ДОЧЕКАЙТЕСЯ ОПУБЛІКУВАННЯ ЦЬОГО ЗАКОНУ, А ПОТІМ ЗВЕРТАЙТИСЯ ДО ТЦКСП ЗА ВІДСТРОЧКОЮ.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram