Выезд за границу студенту зарубежного вуза

Добрый день, я поступил и учусь в польском вузе с октября 2021 года. На данный момент мне 28 лет. Будет 29 лет 02.01.2023. На руках есть документы о поступлении и нотариально заверенные копии.

Я обратился в военкомат по месту прописки и получил временный военный билет (временный по причине недостаточности бланков в ВК) с записью об отсрочке (на основании абз.18 ст.23 ЗУ "Про моб1л1зац1ю и п1дготовку жо моб1л1зац11").

Также мне выдали довидку для выезду за границу для здобування вищои осв1ты на основании абз.18 ст.23 ЗУ "Про моб1л1зац1ю и п1дготовку жо моб1л1зац11".

В мой студенческий вклеена наклейка, что он годен до 1 октября 2022 года. Дальше каждый семестр нужно вклеивать новую, в связи с этим есть вопросы.

1) Как сейчас обстоят дела для выезда за границу студентам? Знаю что были частые случаи что не выпускали даже тех, кто действительно учился, а не подделывал документы в конце августа.

2) Что нужно предоставить или показать/доказать погранслужбе, чтобы меня выпустили? Хватил ли перечисленных документов ниже, которые я собрал?:

- студентського квитка;

- перекладені та нотаріально завірені документи навчання особи у закордонному вузі;

- військово-облікові документи з записом щодо надання їм відстрочки від призову (призову за мобілізацією);

- довідка видана територіальним центром комплектування та соціальної підтримки для виїзду за кордон для здобувачів фахової передвищої та вищої освіти, асистентів-стажистів, аспірантів та докторантів, які навчаються за кордоном за денною або дуальною формами здобуття освіти).

П.С Студенческой визы у меня на данный момент нет т.к открывать ее было геморно и первые пол года из-за ковида я учился удаленно, а потом уже удаленно из-за войны.

3) Смогу ли я выехать за границу на учебу, если на момент пересечения границы мой студенческий будет просрочен? Например 2 октября, когда студенческий действует до 1 октября (не вклеена наклейка о продлении)?

4) Есть ли какие-то пропускные пункты, где нормально относятся к тем студентам, у кого действительно есть все, что нужно? А не пытаются вытрусить деньги и нервы

5) Могу ли я пересечь пропускной пункт в Ужгороде с Венгрией, а не с Польшей? (Т.к хочу по пути навестить родственников, а потом уже в Польшу поехать). Не скажут ли мне на пропускном пункте, чтобы я ехал на пропускной пункт с Польшей?

14.09.2022 13:02 869

Консультація виконавця

Богдан Пересада
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
301 відгук (300 +) (1 -)
Консультацій: 997
Топ 3 спеціалізації:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Для перетину кордону необхідно було мати відстрочку від призову (її можна оформити у військкоматі за місцем приписки або перебування на підставі документів із ВУЗу, де Ви навчаєтесь), а також:

  • дозвіл (довідку) на перетин кордону від керівника відповідного військкомату за місцем приписки;
  • документи, що підтверджують навчання в іноземному ВУЗі (студентський квиток або студентська віза; перекладені та нотаріально засвідчені документи навчання у закордонному виші);
  • військово-обліковий документ із відміткою про відстрочку від призову за мобілізацією.

 

Зверніть увагу, на даний момент часу студентів іноземних ВУЗів не випускають за кордон.

Чи почнуть знову випускати таких студентів наразі не відомо.

Я думаю, що виїзд таких студентів знову дозволять, оскільки їх багато та рішення щодо заборони їм виїзду викликало значне невдоволення.

Також, можливо, що нормативним актом, яким знову дозволять виїзд студентів, буде змінено перелік необхідних документів.

Навіть із сайту прикордонної служби було видалено згадку про можливість виїзду студентів іноземних ВУЗів.

При цьому, зараз розміщено наступну інформацію:

Виїзд студентів-чоловіків

Виїзд не дозволяється.

 

Громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років, які є здобувачами передвищої та вищої освіти, асистенти – стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти в Україні не підлягають призову на військову службу під час мобілізації,

 

але

 

дана категорія не має права виїжджати за кордон, так як ця категорія зазначена в абзаці другому частині третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну  підготовку та мобілізацію», а не у частині першій цієї статті.

 

А тому, відповідно до п. 2-6 Правил, дана категорія громадян не має права виїжджати за межі території України.

 

 

 

Виїзд з України громадяни України здійснюється з урахуванням вимог, передбачених для таких осіб Правилами перетинання державного кордону громадянами України, затвердженими постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57 (далі – Правила).

 

Відповідно до пункту 2-6 Правил у разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану право на перетин державного кордону, крім осіб, зазначених у пунктах 2-1 та 2-2 цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу під час мобілізації. Ця норма не поширюється на осіб, визначених в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію», зокрема, здобувачі фахової передвищої та вищої освіти, асистенти-стажисти, аспіранти та докторанти, які навчаються за денною або дуальною формами здобуття освіти.

 

Посилання: http://surl.li/czzvy .

 

Ви можете спробувати перетнути кордон, але шанси на успіх мінімальні, на жаль.

На мою думку, потрібно чекати врегулювання питання щодо виїзду студентів.

 

За наявності додаткових питань можете звертатись тут чи 380932049512 (вайбер/телеграм).

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram