Проблеми зі здоров'ям

Доброго дня, мобілізований у зсу, та перебуваю на нулі з 25.02.22 року. Є проблеми з печінкою, фіброз F2. Виник після лікування гепатиту. Питання, я взагалі з такою проблемою можу звільнитися? Прошу здати аналізи алт-лст маркери, мені відмовляють. Дякую за відповідь.

11.10.2022 13:35 1367

Консультація виконавця

Игорь Дайнеко
Адвокат Чернігів
У сервісі: 4 роки
430 відгуків (428 +) (2 -)
Консультацій: 1623
Топ 3 спеціалізації:
  • Адміністративне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня. Відповідно до додатку 1 до Наказу МОУ №402 фіброз відноситься до ст. 54 

Стаття 54

Включено: хвороби печінки К70-К77 (алкогольна хвороба печінки, токсичне ураження печінки, печінкова недостатність; хронічні гепатити, фіброз та цироз); хвороби жовчного міхура, жовчовивідних шляхів та підшлункової залози К80-К87 (холецистит, холангіт, панкреатит та інші)

а) зі значними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями функцій і частими загостреннями

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявністю об'єктивних даних без порушення функції

Придатні

Придатні

Придатні

При цьому висновок про ступінь придатності залежить від ступеня порушення функцій в вашому випадку печінки. У вас 2 стадія фіброзу (F2) що відповідно до пояснень щодо застосування ст. 54 не може бути визнано як значне порушення функцій печінки (F4 - цероз). Тому визнати вас не придатним з виключенням за такого стану за п. "А" графи ІІ ст. 54 Наказу МОУ №402 та відповідно звільнити зі служби на підставі ст. 26 ЗУ "Про ВС та ВО" не можливо. 

Але в залежності від здатності від активності вашої печінки (підвищення показників трансаміназ у 5 - 10 разів порівняно з нормою (п. "Б") або підвищення показників трансаміназ до 5 разів (п. "В")) вас можна визнати обмежено придатним, що може стати підставою для переведення в тил. 

В будьякому разі наявність цирозу печінки та хронічного гепатиту та ступеня порушення функцій повинна бути підтверджена обстеженням в умовах спеціалізованого відділення за результатами пункційної біопсії, а за неможливості її проведення або відмови від неї - клінічними, лабораторними, інструментальними даними, що свідчать про стабільність ураження печінки.

Тому рекомендую звернутись до командира з рапортом про проходження ВЛК з встановленням функцій печінки та ступеня враження. Так як наведені обставини встановлюються як і ступінь придатності саме на ВЛК. Якщо за результатами лабораторних досліджень у вас підвищення показників трансаміназ у 5 - 10 разів порівняно з нормою то вас можуть визнати непридатним за п. "Б", а якщо до 5 разів то висновок буде про придатність. 

Не направлення на ВЛК є бездіяльністю безпосереднього командира, яка може бути оскаржена до вищого командування згідно Дисциплінарного статуту ЗСУ. 

Бажаю Успіху. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram