Усна відмова ТЦК та СП у знятті з військового обліку в зв'язку з виїздом на ПМП за кордон

Доброго дня. Чи існують законні підстави у ТЦК та СП відмовити чоловікові (військовозобов`язаному) у знятті з військового обліку в зв`язку з виїздом на ПМП за кордон?

Підстави для виїзду: Діючий дозвіл ДМСУ на виїзд на постійне місце проживання за кордон, тимчасовий консульський облік останні 7 років (до 07.2022року), дружина та дитина проживають офіційно за кордоном (довідка про зареєстроване місце проживання та склад сім`ї видана Італійською Республікою ,переведена на українську мову та засвідчена нотаріусом).
На моє письмове звернення(додаток який прикріплюю), ТЦК та СП відповіді не надав. Також було надіслано попередження про порушення Закону України "Про звернення громадян"
Які на Ваш погляд мої подальші дії? Дякую.

20.02.2023 20:44 2135

Консультація виконавця

Доброго дня.

По суті заданих питань.

Чи існують законні підстави у ТЦК та СП відмовити чоловікові (військовозобов`язаному) у знятті з військового обліку в зв`язку з виїздом на ПМП за кордон?

Постановою Кабінету Міністрів України від 16.08.2016 №816 затверджено Порядок провадження за заявами про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання, який визначає процедуру прийому і розгляду заяв про оформлення документів для виїзду громадян України за кордон на постійне проживання, прийняття за ними рішень та виконання прийнятих рішень.

Відповідно до п.4 розділу IV даного порядку у разі прийняття рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання територіальний орган ДМС у строк не пізніше п`яти робочих днів інформує заявника про прийняте рішення та строк його дії, а також про те, що заявнику необхідно: зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні; надати територіальному органу ДМС паспорт громадянина України і паспорт громадянина України для виїзду за кордон для проставляння в них штампа про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, зразок якого наведено у додатку 6 до цього Порядку, або внесення відповідної інформації до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки. У разі наявності в особи, яка виїжджає за кордон на постійне проживання, двох паспортів громадянина України для виїзду за кордон надаються обидва такі паспорти; отримати довідку органу державної фіскальної служби про сплату податку на доходи фізичних осіб та про відсутність податкових зобов`язань з такого податку, яка подається до органів митного контролю під час перетинання митного кордону України та є підставою для проведення митних процедур.

Відповідно до п.6 розділу IV даного порядку після подання заявником паспорта громадянина України у формі книжечки зі штампом зняття з реєстрації місця проживання або довідки про зняття з реєстрації місця проживання, виданої органом реєстрації, територіальний орган ДМС проставляє в паспорті громадянина України у формі книжечки (на одній із сторінок з одинадцятої по шістнадцяту) та в паспорті (паспортах) громадянина України для виїзду за кордон (на одній із сторінок з другої по п`яту) штампи про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання, які скріплюються печаткою (після повернення на проживання в Україну вказані штампи анулюються). У разі наявності в такої особи паспорта громадянина України у формі картки з безконтактним електронним носієм територіальний орган ДМС вносить інформацію про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання до безконтактного електронного носія. Якщо до безконтактного електронного носія, який імплантовано у паспорт громадянина України у формі картки, орган реєстрації не вніс інформацію про зняття з реєстрації місця проживання, територіальний орган ДМС перед внесенням інформації про оформлення виїзду за кордон на постійне проживання вносить до безконтактного електронного носія зазначену інформацію на підставі довідки про зняття з реєстрації місця проживання.

Таким чином, для виконання рішення територіального органу ДМС про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, заявнику необхідно зняти з реєстрації своє місце проживання в Україні.

Постановою Кабінету Міністрів України від 07.02.2022 №265 затверджено Порядок декларування та реєстрації місця проживання (перебування), яким визначено механізм здійснення декларування/реєстрації місця проживання (перебування), зміни місця проживання, зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), скасування декларування/реєстрації місця проживання (перебування), а також встановлює форми необхідних для цього документів.

Відповідно до п.50 даного порядку зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) здійснюється, в тому числі, на підставі заяви про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування), поданої особою або її законним представником (представником), за формою згідно з додатком 5.

Відповідно до п.57 даного порядку у разі звернення до органу реєстрації (у тому числі через центр надання адміністративних послуг) разом із заявою про зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання (перебування) особа подає, серед іншого:

-військово-обліковий документ (для громадян України, які підлягають взяттю на військовий облік або перебувають на військовому обліку);

-рішення про оформлення документів для виїзду за кордон на постійне проживання, прийняте відповідним територіальним органом ДМС, або рішення про оформлення документів для залишення на постійне проживання за кордоном, прийняте відповідною закордонною дипломатичною установою України, у разі зняття із задекларованого/зареєстрованого місця проживання особи у зв`язку з оформленням їй документів для виїзду за кордон на постійне проживання/залишення на постійне проживання за кордоном.

За наведених положень законодавства, необхідною умовою для зняття військовозобов`язаного із реєстрації свого місце проживання в Україні, в т.ч. у зв`язку із оформленням документів для виїзду за кордон на постійне проживання, є зняття такого військовозобов`язаного з військового обліку.

Ведення та реєстрація, зняття військового обліку призовників та військовозобов'язаних громадян України регулюється ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу» та постановою Кабінету Міністрів України «Про затвердження Порядку організації та ведення військового обліку призовників та військовозобов'язаних» від від 30 грудня 2022 р. № 1487 (далі - Порядок) .

Відповідно до ст. 36 ЗУ "Про військовий обов'язок та військову службу" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2232-12#Text), особливості ведення військового обліку громадян України, які тимчасово перебувають за кордоном, визначаються Кабінетом Міністрів України . Військовий облік громадян України, які постійно проживають за кордоном, не ведеться.

Відповідно до ч 4 ст 37 ЗУ «Про військовий обов'язок та військову службу», зняття з військового обліку призовників, військовозобов'язаних та резервістів у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки підлягають громадяни України: які вибувають на строк більше трьох місяців за межі України.

Відповідно до п.1, п.53 Порядку,призовники, військовозобов’язані та резервісти повинні перебувати на військовому обліку у разі вибуття за межі України на строк більше трьох місяців - за місцем консульського обліку в закордонних дипломатичних установах України.

Зняття з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів, які виїжджають за кордон на строк більше трьох місяців, здійснюється після особистого прибуття їх до відповідного районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки, органу СБУ, підрозділу Служби зовнішньої розвідки з документами, що підтверджують виїзд за кордон. Призовники, військовозобов’язані та резервісти, які виїжджають за кордон на строк до трьох місяців, з військового обліку не знімаються.

Таким чином, для зняття з обліку потрібно підтвердити, що Ви вибуваєте на понад три місяці за кордон для цього потрібно надати рішення ДМСУ про оформлення виїзду за кордон на постійне місце проживання та підтвердження постійного проживання за кордоном(за наявності( не обовʼязково)).

Ураховуючи вищенаведене, підстав для відмови законодавство не містить, однак зняття відбувається за наявності виїзду за кордон на строк більше 3х місяців, при виїзді на менший строк - особа з обліку не знімається, з урахуванням того, що Ви оформлюєте процедуру виїзду на постійне місце проживання, Ви виїжджаєте на строк більший ніж 3 місяці, тому при наданні рішення ДМС відмова є неправомірною.

Які на Ваш погляд мої подальші дії?

З урахуванням поданної заяви(нажаль я її не бачу, не додалась до питання - можете надіслати додатково), Вам необхідно:

1) Подати скаргу до обласного ТЦКСП на дії районного ТЦКСП з вищевикладеними документами та підтвердженням прийняття заяви районним ТЦКСП.

2) Після цього можливо подати скаргу на Генеральний штаб ЗСУ  з підтвердженням попередніх звернень.

Або

 Оскаржити в судовому порядку на будь-якому етапі.

Я раджу подати скаргу до обласного ТЦКСП(військкомату), для того, щоб все таки це спровокувало відповідь(а можливо і саме зняття з обліку) від районного ТЦКСП(можливо навіть у шапці написати Генеральний штаб та направити і в Генеральний штаб), оскільки якщо відмови немає то при зверненні до суду Ви не зможете зобовʼязати ТЦКСП одразу  зняти Вас з обліку(оскільки суд не має таких повноважень), а визнаєте бездіяльність протиправною та зобовʼяжете розглянути Вашу заяву, якщо ж звісно не подавати до обласного ТЦКСП скаргу або, якщо обласний ТЦКП її проігнорує тоді необхідно одразу звертатись до адміністративного суду з позовними вимогами до районного ТЦКСП про про визнання бездіяльності протиправною та зобов`язання вчинити дії(розглянкти Вашу заяву).

Якщо ж Ви отримаєте письмову відмову, то тоді знову можливо звернутись до обласного та ТЦКСП або до Генерального штабу зі скаргою на обласний та районний, або звичайно дієвішим варіантом буде звернутись до адміністративного суду з позовними вимогами до районного ТЦКСП про визнання протиправним та скасування рішення(про відмову) та зобов`язання вчинити дії(зняти з військового обліку).

Якщо у Вас залишились додаткові питання можете звертатися на пошту lexfirmgp@gmail.com або за допомогою месенджерів(0951856806).

Дякую за звернення, буду вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram