Мобилизация

Здравствуйте подскажите пожалуйста, я считаюсь частично годным у меня гипертония вызывали меня в военкомат я им принёс выписку с поликлиники о том что у меня (гіпертонічна хвороба кризовий перебіг гіпертонічний криз ) мне отдали назад военный билет и сказали иди потом я был на бирже там мне дали повестку и сказали иди в военкомат и поставь печать на повестку и всегда собой носи на печати написано " звірено з РНЦК та СП " и сказали что бы я эту повестку показывал на блок-постах и если кто-то с военныйх подойдёт на улице .. так вот что мне ждать дальше ? Могут ли меня мобилизовать и ели я буду проходить комиссию меня могу вообще списать ? И ещё я уже как второй год стою на амбулаторном учёт у психиатра пью очень сильные успокоительные таблетки если их бросить резко пить может быть эпилепсия меня могут из-за этого не забрать?

05.05.2023 19:17 880

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 4 роки
136 відгуків (136 +) (0 -)
Консультацій: 469
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрый день!

1) и сказали что бы я эту повестку показывал на блок-постах и если кто-то с военныйх подойдёт на улице .. так вот что мне ждать дальше ? - несмотря на это Вам все равно могут вручить новую повестку. Поскольку Вы не проходили ВЛК, не были исключены с военного учета и все еще имеете статус военнообязанного. 

2) Могут ли меня мобилизовать и ели я буду проходить комиссию меня могу вообще списать ? ​ - у первую очередь советую Вам обратить внимание на основания для отсрочки от мобилизации, предусмотренные ст.23 ЗУ "О мобилизационной подготовке​ и мобилизации " (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3543-12#Text).

При этом ваше заболевание можно отнести к ст. 39 "РОЗКЛАД хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

Стаття 39

Включено: хвороби, що характеризуються підвищеним кров'яним тиском I10- I15 (гіпертонічна хвороба, вторинна гіпертензія)

а) гіпертонічна хвороба III стадії

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) гіпертонічна хвороба II стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) гіпертонічна хвороба I стадії

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

ПОЯСНЕННЯ щодо застосування статей Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби​ (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text​)

Стаття 39

Особи з підвищеним артеріальним тиском підлягають стаціонарному обстеженню у спеціалізованому лікувальному закладі. Стадія гіпертонічної хвороби встановлюється з урахуванням рівня АТ та наявності об'єктивних ознак ураження органів-мішеней. Експертний діагноз гіпертонічної хвороби формулюється з визначенням її стадії та характеру ураження органів-мішеней.

Таблиця 4

Класифікація ступеня артеріальної гіпертензії за рівнем АТ

Категорії

Систолічний АТ мм рт. ст.

Діастолічний АТ мм рт. ст.

1

2

3

АТ

Оптимальний
Нормальний
Високий нормальний

<120
<130
130-139

<80
<85
85-89

Гіпертензія

1 ступінь (м'яка АГ)
2 ступінь (помірна АГ)
3 ступінь (тяжка АГ)
Ізольована систолічна гіпертензія

140-159
160-170
>180
<=140

90-99
100-109
>= 110
<= 90

До пункту "а" належать:

гіпертонічна хвороба III стадії;

злоякісна (швидкопрогресуюча) форма гіпертонічної хвороби;

симптоматичні артеріальні гіпертензії з підвищенням артеріального тиску до 3 ступеня;

поєднання симптоматичної артеріальної гіпертензії будь-якого ступеня з асоційованими клінічними станами.

Асоційовані клінічні стани:

а) інфаркт міокарда, коронарна реваскуляризація;

б) СН II-А - III ст.;

в) інсульт, транзиторна ішемічна атака, гостра гіпертензивна енцефалопатія, хронічна гіпертензивна енцефалопатія III стадії, судинна деменція;

г) крововиливи та ексудати в сітківці з набряком диска зорового нерва або без нього;

ґ) ниркова недостатність з концентрацією креатиніну в плазмі в чоловіків вище за 133 мкммоль/л ( або > 1,5 мг/дл), у жінок - вище за 124 мкмоль/л (або > 1,4 мг/дл);

д) протеїнурія більше 300 мг за добу;

е) розшаровуюча аневризма аорти;

є) симптоматичне ураження периферичних судин.

При III стадії гіпертонічної хвороби є об'єктивні ознаки ушкодження органів-мішеней із симптомами з їх боку та порушенням функції. Діагноз гіпертонічної хвороби III стадії за наявності інфаркту міокарда, інсульту або інших ознак III стадії слід установлювати лише в тих випадках, коли ці серцево-судинні ускладнення виникають на фоні тривало існуючої гіпертонічної хвороби, що підтверджується наявністю об'єктивних ознак гіпертензивного ураження органів-мішеней (гіпертрофія лівого шлуночка, генералізоване звуження артерій сітківки тощо).

Показники артеріального тиску можуть бути знижені в осіб, які перенесли інфаркт міокарда або інсульт та отримують адекватну гіпотензивну терапію.

3) И ещё я уже как второй год стою на амбулаторном учёт у психиатра пью очень сильные успокоительные таблетки если их бросить резко пить может быть эпилепсия меня могут из-за этого не забрать? - это решает только ВЛК, в состав которой входит и врач-психиатр. У юристов нет медицинского образования, чтобы давать такую оценку. Можете ознакомится с соответствующим судебным решением - https://reyestr.court.gov.ua/Review/110241900

Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text):

II. Медичний огляд

1. Загальні положення

1.1. Медичний огляд включає в себе вивчення та оцінку стану здоров'я і фізичного розвитку громадян на момент огляду в цілях визначення ступеня придатності до військової служби, навчання за військово-обліковими спеціальностями, вирішення інших питань, передбачених цим Положенням, з винесенням письмового висновку (постанови). Під придатністю до військової служби у цьому Положенні розуміється такий стан здоров'я і фізичного розвитку громадян, який дозволяє їм виконувати передбачені статутами, інструкціями службові обов'язки з конкретної військової спеціальності у виді Збройних Сил України та інших військових формуваннях у мирний та воєнний час.

1.2. Постанови ВЛК приймаються на підставі Розкладу хвороб, станів та фізичних вад, що визначають ступінь придатності до військової служби (далі - Розклад хвороб) (додаток 1), пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб (додаток 2) та таблиць додаткових вимог до стану здоров'я (далі - ТДВ) (додаток 3).

3. Медичний огляд військовозобов'язаних у мирний час та під час мобілізації, на особливий період

3.2. Кожний військовозобов'язаний оглядається хірургом, терапевтом, невропатологом, психіатром, окулістом, оториноларингологом, стоматологом, дерматологом, а за медичними показаннями і лікарями інших спеціальностей.

3.4. Перед оглядом військовозобов'язаних їм проводиться рентгенологічне (флюорографічне) обстеження органів грудної клітки, загальний аналіз крові, визначаються група крові та резус-належність (особам, у яких немає відповідної відмітки у військовому квитку), ЕКГ, дослідження сечі. Особам, яким більше 40 років, обов'язково проводиться вимір внутрішньоочного тиску, дослідження крові на цукор.

3.5. До початку огляду військовий комісаріат на всіх військовозобов'язаних отримує дані із психоневрологічних, протитуберкульозних, шкірно-венеричних диспансерів, наркологічних закладів (на тих, що перебувають на обліку у вказаних диспансерах, закладах, - витяг з історії хвороби), на осіб, що визнані інвалідами, - дані з органів соціального забезпечення, також медичну картку амбулаторного хворого (облікова форма МОЗ України № 025) з поліклінік та медико-санітарних частин за місцем проживання, роботи або навчання.

Зазначені документи з відомостями із вищевказаних диспансерів (закладів), а на офіцерів і прапорщиків (мічманів) запасу також особові справи військовий комісаріат до початку огляду подає для вивчення у ВЛК.

3.8. Постанови ВЛК військових комісаріатів оформлюються довідкою ВЛК (додаток 4 до Положення) у двох примірниках, яка не підлягає затвердженню штатною ВЛК і дійсна протягом шести місяців з дня медичного огляду. Копія довідки видається на руки особі, яка пройшла медичний огляд.

Обращайтесь, если возникнут дополнительные вопросы.

Удачи!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram