Питання щодо найманих працівників у мистецькій діяльності

Наразі у мене Основний КВЕД - 90.01. (театралізована діяльність).
Я на 2 групі.
Планую перейти на 3 групу (щоб мати змогу приймати оплату від усіх юр.осіб)
Планую створити виставу і найняти акторів на проектну діяльність.
Це означає, що ми будемо з ними працювати 1 або 2 місяці.
Організовувати заходи не плануємо, лише виступи на замовлення, тому буду лишатися на спрощеній системі оподаткування (5% від доходу, відповідно).

Питання постає про найманих працівників. Хочу найняти 3х артистів. Дізналася, що можу укласти договір з ними ЦПХ.
Якщо я правильно зрозуміла, то щоб все оформити правильно, треба вирахувати із вказаної у договорі зарплати 18% ПДФО і 1,5% військового збору.
І вирахувати з артиста ще 22% ЄСВ.
Виходить, щоб мій артист отримав 25000 грн я маю запланувати зарплату у майже 35000 грн. Я правильно розумію?
Якщо так, то мене це зовсім не влаштовує, і я намагаюся знайти ще якісь шляхи, щоб податки були меншими.

Розглядаю варіант пропонувати артистам оформити ФОП 2 групи. Бо на першій не можна провадити індивідуальну мистецьку діяльність. Чи може таке спрацювати? При цьому розкладі кожен платить свої податки і все. Я - 5% від доходу. А він (артист) - свій єдиний податок і єсв. Зараз це близько 2700 грн.
Але, звісно ж, не усі можуть захотіти оформлювати ФОП.

Тож я продовжую пошуки вирішення цього питання. Як взяти офіційно працівника і сплачувати менше, ніж 1/3 зарплати до бюджету?
Може, є якісь вирішення, про які я ще не знаю?

28.08.2023 15:52 534

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Щодо податкового навантаження на оплату праці найманих працівників (артистів):

Ви пишете: Якщо я правильно зрозуміла, то щоб все оформити правильно, треба вирахувати із вказаної у договорі зарплати 18% ПДФО і 1,5% військового збору. І вирахувати з артиста ще 22% ЄСВ. - не зовсім вірно.

На зарплату нараховується ЄСВ за ставкою 22%. Цей внесок сплачується за рахунок роботодавця (тобто за ваш рахунок) і не повинен утримуватися з доходу працівника.

Щодо ПДФО (податок на доходи фізичних осіб) і військового збіору за ставками 18% і 1,5% відповідно, то ці суми утримуються з доходу артиста. Разом 19,5%.

Таким чином, наприклад, Ви вказуєте зарплату 31 056 грн. З цієї суми 19,5%, тобто 6055,92 грн. відраховуєте з зарплати для того щоб сплатити ПДФО і військовий збір. Таким чином, на руки видається сума (31056-6055,92) = 25000,08 грн.

А з суми 31056 Ви за свій рахунок сплачуєте ЄСВ 22%, що становить 6832,32 грн.

Тобто щоб ваші артисти отримували 25 тис. грн. зарплати (при цьому зарплата по відомостям буде становити 31056 грн), Ви будете сплачувати податків 6055,92+6832,32 = 12888,24 грн. Таким чином, один артист з зарплатою "на руки" в сумі 25 тис. грн., буде обходитьс вам в 37888,32 грн

2. Щодо податкового навантаження при влаштуванні артистів ФОПами:

ФОП на ІІ групі єдиного податку сплачує ЄСВ в розмір 22% від мінімальної зарплати, що зараз становить 6700*0,22= 1474 грн.

ФОП на ІІ групі єдиного податку сплачує єдиний податок в розмірі 20% від мінімальної зарплати, що зараз становить 6700*0,2= 1340 грн.

Разом 1474+1340= 2814 грн.

Перерахування заробітної плати відбувається не як виплата зарплати, а як дохід артиста (ФОПа) за певну роботу, тобто ані Ви, ані артист не сплачуєте податки з цих 25-ти тисяч.

3. Щодо цивільно-правового договору (ЦПД) :

Основні відмінності між ТД (трудовим договором) та ЦПД: при ТД предметом договору є сам процес роботи, а при ЦПД предметом договору є кінцевий результат роботи або послуги. При цьому, на мій погляд, в вашій ситуації важливий якраз процес, а не кінцевий результат.

За ЦПД працівник самостійно організовує процес роботи, сам виконує її та відповідає за неї.  За ЦПД сторони рівноправні, а за ТД працівник зобов’язується виконувати роботу згідно кваліфікації і підпорядковуватись правилам внутрішнього розпорядку. 

За ЦПД одна сторона (артист) зобов’язується на свій ризик виконати певну роботу за завданням другої сторони, а друга сторона (Ви) зобов’язується прийняти та оплатити виконану роботу.

ЦПД припиняється у зв’язку з виконанням обумовленої при його укладенні роботи, про що складається акт завдання-приймання, який підписується обома сторонами.

Так, в постанові від 15 грудня 2021 року в справі № 814/1435/18 Верховний Суд зазначив, що основними ознаками трудового договору є:
- праця юридично несамостійна, протікає в рамках певного підприємства, установи, організації (юридичної особи) або в окремого громадянина (фізичної особи);
- шляхом виконання в роботі вказівок і розпоряджень власника або уповноваженого ним органу;
- праця має гарантовану оплату;
- виконання роботи певного виду (трудової функції);
- трудовий договір, як правило, укладається на невизначений час;
- здійснення трудової діяльності відбувається, як правило, в складі трудового колективу;
- виконання протягом встановленого робочого часу певних норм праці;
- встановлення спеціальних умов матеріальної відповідальності;
- застосування заходів дисциплінарної відповідальності.

Тому в разі перевірки Держпраці ваш ЦПД з великою долею ймовірності буде визнаний трудовим договором, за що отримаєте штраф.

До того ж, податкове навантаження при укладенні ЦПД- таке ж саме як і при укладанні ТД: ЄСВ 22%, ПДФО 18% та військовий збір 1,5%.

4. На якому варіанті зупинится:

Краще обирати між укладенням з артистами трудових договорів та оформленням артистів ФОПами.

При цьому слід зазначити, що навіть враховуючи очевидні на перший погляд переваги оформлення ФОПами (з точки зору зменшення податкового навантаження), в такому варіанті теж є свої мінуси:

-  Ви вказуєте, що плануєте співпрацю на місяць-два. Отже, після цього прийдеться закривати ФОП. Це можливо тільки після закриття ФОП в державному реєстрі, закриття банківського рахунку якщо такий відкривався, подання в податкову ліквідаційної звітності, отримання акту звірки з ПФУ та проведення аудиту (податкової перевірки). І тільки якщо за результатами такої перевірки у ФОПа немає заборгованостей по сплаті платежів до бюджету та штрафних санкцій, то встановлюється обліковий стан "припинено". Це непростий шлях, інколи він займає досить багато часу і нервів;
- також необхідно буде здати податкову декларацію платника єдиного податку;
- також прийдеться оплатити податки за артистів - в тому числі і за той місяць, в якому подана заява до держреєстратора про закриття ФОП.

Навряд чи цими питаннями буде займатися артист- це буде вашою проблемою, отже або Ви самі подаєте всю звітність (при наявності достатнього досвіду), або ж наймаєте бухгалтера або укладаєте договір з певною організацією, яка займається такими питаннями. Все це коштує грошей. За деяких обставин ваші загальні витрати на відкриття, роботу, та закриття ФОПів можуть скласти суму, рівноцінну до варіанту з оформленням трудових договорів. 

Також слід зазначити, що відкривають ФОП на тих своїх працівників, до яких вже є певна довіра, і які в свою чергу також довіряють роботодавцю. Ви наймаєте незнайомих акторів - дуже сумніваюся, що вони погодяться відкривати на себе ФОП, та ще й враховуючи такий короткий строк вашої майбутньої співпраці.

П.С. Варіант зарплати "в конверті" я не пропоную, тому що дуже великі штрафи за таке порушення законодавства

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram