Вересневі зміни в придатнасті або обмежено придатності.

При проходженні в березні місяці, комісії ВЛК лікар-травматог запевняв мене, що після проведенної більше 10 років назад операції колінного суглобу, я повністю вилікувався, і при наявні скарги я є придатним. При самостійному зверненню в стаціонар, і подальшому обстеженню поставленно діагноз: двохбічний гонартроз другої стадії. ВЛК визнала обмеженно придатним. Дзвінком з військомату мене повідомлено про необхідність через деякий час пройти комісію ВЛК. При усному зверненні, що-до можливих серпнево-вересневих змін в законах (працюю в лікарні) лік.-травм ВЛК запевнив в придатності, інший лікар ВЛК повідомив, що при 2 ст.гонартрозу є придатний. Обмежено придатні з 3 ст.гонартрозу. Але висновок комісії дійсний 5 років. Питання чи дійсно є зміни в придатності, і яка періодичність медогляду?

10.10.2023 20:56 1214

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
775 відгуків (774 +) (1 -)
Консультацій: 1977
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Таке захворювання як гонартроз - це стаття 61 Розкладу хвороб Наказу 402. Зміни від 25.08.2023 року не вплинули на формулювання даної статті.

Для отримання висновку ВЛК про обмежену придатність з діагнозом "гонартроз", необхідно щоб лікарі класифікували вказане захворювання як "з помірними порушеннями функцій". В такому разі буде встановлено статтю 61-б, тобто остаточний висновок ВЛК - обмежена придатність.

У вас виявили двосторонній гонартроз ІІ стадії. Якщо слідувати медичним інструкціям, то гонартроз, він же деформуючий артроз - це артроз колінного суглобу.

У відповідності до "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб" (в новій редакції):

до пункту «а» статті 61 належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів III-IV стадій (наявність грубих кісткових розростань суглобових країв не менше 2 мм, руйнування суглобового хряща - ширина суглобової щілини менше 2 мм) з частими (2 та більше разів на рік) рецидивами загострень, з больовим синдромом та деформацією вісі кінцівки;

до пункту «б» статті 61 належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів II стадії (ширина суглобової щілини на рентгенограмі - 2-4 мм) з больовим синдромом.

При II стадії гонартрозу наростають вже наявні клінічні прояви:

  • болі стають сильнішими і з'являються частіше;
  • при рухах коліном хрускіт в суглобі чути на відстані;
  • зранку відмічається суглобова скутість;
  • виникає обмеження рухливості (згинання та розгинання) суглоба;
  • збільшуються розміри суглоба.

Тобто якща вам встановили діагноз "гонартроз ІІ стадії", то це означає що вже встановлено наявність больового синдрому, а отже таке захворювання відповідає статті 61-б.

В свою чергу, стаття 61-б означає, що "Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально". У відповідності до пункту 20.4. "Положення про військово-лікарську експертизу", за статтями Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку непридатності до військової служби або обмежену придатність осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає одну з таких постанов:
- "непридатний до військової служби в мирний час, обмежено придатний у воєнний час";
- "обмежено придатний до військової служби".

Тобто за статтею 61-б висновок ВЛК буде: "обмежено придатний".

до пункту «в» статті 61 належать: деформуючий артроз в одному з великих суглобів I стадії.

Стаття 61-в означає, що придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. У воєнний час за статтями (пунктами статей) Розкладу хвороб, що передбачають індивідуальну оцінку придатності або обмежену придатність до військової служби осіб, які пройшли медичний огляд за графами II, III, ВЛК приймає постанову "придатний до військової служби". 

Щодо твердження лікаря, що обмежену придатність визначають при ІІІ стадії гонартрозу, то це не відповідає дійсності, адже як слідує з "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб", гонартроз (деформуючий артроз) ІІІ стадії - це пункт "а" статті 61, тобто "непридатний до служби з виключенням з військового обліку".

Щодо твердження лікаря, що ІІ стадія означає придатність до служби, то це також не відповідає дійсності. адже як бачимо з "Пояснень щодо застосування статей Розкладу хвороб", ВЛК може визнати придатним до служби тільки при гонартрозі І стадії.

Таким чином, при діагнозі "гонартроз ІІ стадії" ВЛК повинна встановити статтю 61-б і визнати вас обмежено придатним.

Щодо дійсності постанови ВЛК: У відповідності до пункту 3.8. "Положення", Постанова ВЛК ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби, прийнята в облікових цілях, дійсна протягом п’яти років з дня закінчення медичного огляду.

Якщо в стані здоров’я військовозобов’язаного, незалежно від строку, за його заявою або висновками лікарів закладу охорони здоров’я виникли зміни, то за направленням начальника ТЦК та СП проводиться повторний медичний огляд з метою визначення ступеня придатності до військової служби.

Постанова ВЛК районних, міських ТЦК та СП про ступінь придатності військовозобов’язаного до військової служби за призовом під час мобілізації, на особливий період оформлюється довідкою ВЛК у двох примірниках, яка дійсна протягом одного року з дня медичного огляду.

Зараз діє особливий період, загальна мобілізація, отже постанова ВЛК дійсна на протязі 1 року. Якщо Ви проходили ВЛК в березні цього року, при цьому немає висновків лікарів про зміни в стані вашого здоров'я, то відповідно і немає необхідності проходити повторний медогляд (ВЛК).

Також слід зазначити, що запрошення на ВЛК повинно здійснюватися не в режимі телефонного дзвінка, а шляхом вручення повістки. При цьому повістка повинна бути вручена належним чином, тобто особисто в руки, під особистий підпис

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram