Отримання інdалідності в МСЕК через рак у військовий час

Доброго дня. Збираюсь відвідати МСЕК та отримати групу інвалідності через рак щитовидної залози з метастазами, який я випадково знайшов у себе цього року. Я прооперувався, зібрав всі потрібні документи і печатки з лікувань і госпіталізацій. Але, я думаю, що зараз я отримаю групу зі значно меншою вірогідністю через перевірки МСЕК і ВЛК. Як мені краще захистити себе у випадку потенційної відмови? Записати візит у МСЕК на диктофон (у разі незрозумілих ситуацій і діалогів з МСЕК, оскільки там крутяться шалені гроші через ситуацію в країні) для потенційної апеляції у випадку відмови?

13.10.2023 13:32 1107

Консультація виконавця

Ірина і Владислав Леонови
Адвокат
У сервісі: 5 років
248 відгуків (247 +) (1 -)
Консультацій: 799
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Військове право
  • Цивільне право

Доброго дня!

Стосовно вашого питання можемо повідомити наступне

Відповідно до п. 3 Положення про порядок, умови та критерії встановлення інвалідності, затвердженого постановою Кабінету Міністрів України № 1317, МСЕК проводиться для встановлення інвалідності хворим, які досягли повноліття, потерпілим від нещасного випадку на виробництві й професійного захворювання та особам з інвалідністю за направленням лікувально-профілактичного закладу охорони здоров'я після проведення діагностичних, лікувальних і реабілітаційних заходів.

Рішення про наявність підстав для направлення на МСЕК приймає лікарсько-консультативна комісія (ЛКК), враховуючи норми законодавства про критерії встановлення груп інвалідності. 

Отже, в першу чергу треба звернутися до сімейного лікаря або вузького спеціаліста відповідно до профілю захворювання та мати з собою документи, що підтверджують стійке порушення функцій організму, обумовлене захворюваннями. Лікар виписує електронні направлення до профільних спеціалістів та надає бланк для заповнення лікарями (це додаток до форми № 088\о). Необхідно буде пройти  всіх лікарів та здати необхідні аналізи. Всі висновки потім потрібно принести знову до сімейного лікаря. 

Далі лікуючий лікар та ЛКК (лікарсько-консультативна комісія) оформляє медико-посильну документацію щодо особи, яка звернулась для проведення огляду медико-соціально експертною комісією за відповідною формою, затвердженою Міністерством охорони здоров’я ( це направлення за формою 088/о).

Потім лікар передає документи на МСЕК  або Ви робите це самостійно.

Для проведення медико-соціальної експертизи необхідно пред'явити:

паспорт або ID картку з витягом з Єдиного державного демографічного реєстру щодо реєстрації місця проживання;
військовий квиток (копію) або тимчасове посвідчення (для військовозобов’язаних, призовників);
направлення на МСЕК (форма №088/о);
медичну документацію, оригінали (виписки з амбулаторної карти форма 025/о, виписки з історії хвороби стаціонарного хворого форма 027/о, результати лабораторних, інструментальних, променевих обстежень, консультативні висновки профільних обласних спеціалістів тощо) та амбулаторну картку хворого;
інші додаткові документи у разі необхідності підтвердження тієї чи іншої причини інвалідності.

Після ознайомлення з медичними документами МСЕК приймає рішення щодо встановлення групи інвалідності або відмови. 

Рішення, яке прийняла комісія, можна оскаржити протягом одного місяця. Звернутися можна до самої комісії або центральної чи обласної комісії з письмовою заявою. Після цього буде проведений повторний огляд і винесене нове рішення.

Якщо ж Вам повторно відмовлять, то таке рішення можна оскаржити у центральній МСЕК МОЗ України.

У складних випадках центральна медико-соціальна експертна комісія МОЗ, обласна, центральна міська комісія та МОЗ можуть направляти людей, які звертаються для встановлення інвалідності, для проведення медико-соціального експертного обстеження до клініки Українського державного науково-дослідного інституту медико-соціальних проблем інвалідності (м. Дніпро) та Науково-дослідного інституту реабілітації інвалідів (м. Вінниця).

Після обстеження науково-дослідні установи складають консультативні висновки, які для комісії мають рекомендаційний характер.

Рішення МСЕК усіх рівнів можна також оскаржити в суді в установленому законодавством порядку.

Отже, захистити себе у випадку відмови Ви можете виключно шляхом письмового оскарження рішення МСЕК. Тобто, заздалегідь робити якісь дїї для запобігання неправомірної відмови або впливати на рішення комісії буде не зовсім доцільно, так як це не приведе до бажаного результату. Єдиний законий спосіб - це оскаржити потім висновок МСЕК. Звісно Ви можете зробити запис розмови на диктофон, але усі учасники запису обов'язково мають бути попереджені про запис, давши згоду на фіксацію розмови. 

Якщо ж під час проходження МСЕК члени комісії порушують ваші права, зокрема у вас вимагають гроші за проходження МСЕК, Ви можете звернутися на "гарячу" лінію МОЗ України за телефонами 0 800 505 201, 0 800 60 20 19 та повідомити про неправомірні дії з боку членів комісії МСЕК. 

Якщо у Вас є уточнюючі або додаткові питання, можете написати на електронну пошту pravoizachita@gmail.com

Будемо вдячні за відгук щодо отриманої консультації.

Успіхів Вам!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram