Payoneer та WISE для ФОП-ів в українських реаліях

Як Фізичній особі-підприємцю працювати з Payoneer, WISE, та іншими іноземними фін. установами.

23.10.2023 12:49 2222

Консультація виконавця

Ірина Герасименко
Податковий консультант
У сервісі: 6 місяців
0 відгуків (0 +) (0 -)
Консультацій: 2

Почнемо з початку, перше запитання яке задають ФОПи — «Чи законно взагалі відкривати рахунок у Payoneer, WISE та інших іноземних фін. установах?»

Так, у підтвердження цього є чудова стаття 4 Закону України № 2473 — «з урахуванням обмежень резиденти мають право відкривати рахунки в іноземних фінансових установах та здійснювати через такі рахунки валютні операції.»

Але що виходить на практиці? Ось ви відкрили рахунок у Payoneer, як компанія, тому що ви ФОП, отримали від контрагента підписаний договір, акт і нарешті вам надійшли валютні кошти. Авжеж ми всі хочемо отримувати гонорар за свою роботу у валюті, але чи дозволяє нам це Українське законодавство ?

Якщо ви думали, що можливо просто переказувати валютні кошти з банківського рахунку в іноземній установі на ваш особистий рахунок в Україні й використовувати ці валютні кошти на особисті потреби, я вас вітаю, ви потрапили на штраф від податкової.

Окей, розглянемо іншу ситуацію, ви перераховуєте валютні кошти з іноземного рахунку на український валютний рахунок ФОП, оце вже більш коректно. Як нам каже пункт 23 Постанови НБУ № 5 від 2 січня 2019 року — «Грошові кошти від нерезидента за операціями резидента підлягають зарахуванню на рахунок резидента в Україні в банку.» У тій самій постанові, але у ст. 113 ми бачимо «Переказ коштів в іноземній валюті з поточного рахунку резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, на поточний рахунок цієї фізичної особи в іноземній валюті, відкритий для власних потреб, забороняється.» Не нехтуємо цими правилами, та робимо все як у Постанові НБУ.

Але, що далі? Ось ми вивели валютні кошти на валютний рахунок ФОП і вже можна знімати валюту ? Авжеж ні.

Тепер саме цікаве, ви не маєте права проводити розрахунки у валюті, відповідно до п. 6 розд. І Положення про структуру валютного ринку України, умови та порядок торгівлі іноземною валютою та банківськими металами на валютному ринку України, затвердженого постановою Правління Національного Банку України від 01 січня 2019 року № 1 зі змінами та доповненнями (далі — Положення № 1), торгівлю іноземною валютою та/або банківськими металами на валютному ринку України дозволяється здійснювати виключно Національному банку України та суб’єктам ринку або через таких суб’єктів. Постанова № 5 НБУ «Переказ коштів в іноземній валюті з поточного рахунку резидента фізичної особи-підприємця, відкритого як суб’єкту господарювання, на поточний рахунок цієї фізичної особи в іноземній валюті, відкритий для власних потреб, забороняється.» Тобто, валютні кошти, що надходять на валютний рахунок ФОП від здійснення зовнішньоекономічної діяльності, перераховуються у гривні за офіційним курсом Національного банку України, та обов’язково декларуються. Після цього, коли кошти вже задекларовані, знаходяться на нашому гривневому рахунку ФОП, ми можемо вивести їх на рахунок для власних потреб. Статтею 44 ГКУ, визначено, що підприємництво здійснюється на основі, зокрема, вільного розпорядження прибутком, що залишається у підприємця після сплати податків, зборів та інших платежів, передбачених законом.

Отже, ФОП-платник єдиного податку має право вільно користуватися коштами для власних потреб з поточного рахунку, який відкрито для здійснення підприємницької діяльності, за умови сплати всіх податків, зборів та інших платежів, передбачених чинним законодавством, від підприємницької діяльності.

Досить складна, як для мене, система, яка потребує доопрацювання у сучасних реаліях життя.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram