Якими документами можна підтверджувати особу. Консультація адвоката

Введений воєнний стан надав поліції право перевіряти документи у громадян та інших осіб, які законно перебувають на території України. Відтоді, виходячи з дому, необхідно брати з собою паспорт. Однак не тільки за паспортом можна встановити особу. Існують й інші документи, що можуть замінити його.

Огляд таких документів представлений в цій статті.

01.11.2023 10:03 3333

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

Почнемо з термінології

Паспорт — це документ, що виконує дві функції: 1) зберігає інформацію про ім`я свого власника, підтверджуючи цим його особу; 2) підтверджує, що його власник має українське громадянство.

Приведене визначення викладено в Положенні про паспорт громадянина України, яке прийняте 31 рік тому, і дещо застаріло (хоча і є чинним у 2023).

Більш сучасним є Закон України, прийнятий у 2012, — «Про Єдиний державний демографічний реєстр та документи, що підтверджують громадянство України, посвідчують особу чи її спеціальний статус».

Цей Закон містить теж саме визначення поняття «паспорта», що і Положення. Але одночасно він визначає й інші документи, які його замінюють, та поділяє їх на дві категорії.

Категорія № 1 включає документи, які: 1) посвідчують особу; 2) підтверджують, що їх власник — громадянин України.

До категорії № 2 належать документи, що мають суттєві відмінності. Вони можуть посвідчувати особу та її спеціальний статус, але не є свідченням наявності українського громадянства.

Розглянемо наявні особливості більш докладно.

Перша категорія документів

Закон про ЄДДР поділяє документи на два переліки, залежно від їх призначення. Відповідно, перша категорія складається з документів, статус яких є найвищим серед інших. До них відносяться:

  1. паспорти: а) внутрішній український; б) закордонний; в) дипломатичний; г) службовий;

  2. різні види посвідчень: а) моряка; б) члена екіпажу; в) на повернення до України; г) тимчасове посвідчення громадянина України.

Їх призначення полягає у підтвердженні особи та наявності у неї українського громадянства.

Друга категорія документів

Ця категорія поєднує документи, які мають дещо нижчий статус порівняно з наведеними вище. До них належать:

  1. водійські права;

  2. посвідчення особи без громадянства (для виїзду за кордон);

  3. посвідка на постійне/тимчасове проживання;

  4. картка мігранта;

  5. посвідчення, проїзний документ, видані біженцю;

  6. посвідчення особи, яка потребує отримання додаткового захисту.

Їх призначення обмежується лише підтвердженням особи та присвоєння їй особливого (спеціального) статусу, без встановлення наявності українського громадянства.

Отже, пересуваючись містом та поза ним в період воєнного стану, не обов`язково неодмінно мати при собі паспорт. При проведенні поліцейської перевірки документів дозволено пред`явити водійські права або інший документ з переліку другої категорії. Одночасно не рекомендовано взагалі відмовлятись від носіння з собою паспорта, поки не закінчиться воєнний стан. Ви можете не пред`являти паспорт для підтвердження вашої особи, але краще завжди мати його при собі.

Форма паспортного документа

Окремо варто розглянути, в якому вигляді може існувати паспорт. Це необхідно тому, що з жовтня 2016 в Україні було запроваджено перехід на новий вид паспорта — у форматі ID-картки. До того часу посвідчення особи виготовляли та видавали у вигляді паперової книжечки, до якої вносились відомості про її власника. Положення про паспорт і дотепер визначає, що цей документ має форму книжечки, яка складається з шістнадцяти пронумерованих сторінок, не рахуючи обкладинки. Про ID-картку в ньому немає жодної згадки. Натомість Закон про ЄДДР визначає, що паспорт нового зразка має вигляд картки, в яку поміщений безконтактний електронний чип з інформацією щодо його власника.

Ці розбіжності породжують деяку невизначеність стосовно того, чи можна продовжувати користуватись звичним паперовим паспортом та підтверджувати ним особу, або ж треба отримати замість нього ID-картку. Тому важливо знати — обмін паспортної книжечки на біометричну картку нового зразка є добровільним. Якщо ви користуєтесь «старим» паспортом, можете не отримувати ID-картку, адже з її впровадженням паспорт-книжечка не став недійсним. Отже, його можна використовувати й надалі — у тому числі для підтвердження вашої особи в період воєнного стану.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram