Допоможіть будь ласка по договору додаткового страхування автівки; потрібен аналіз примірника договору

Доброго дня, громадо!
Допоможіть, будь ласка, в правовому аналізі договору додаткового страхування автівки на випадок влучання ракет та бпла
Дуже цікава пропозиція, але більше цікавить, чи є моменти, по яким страхова компанія може відмовити у компенсації виплат у разі настання страхового випадку.
На що треба звернути більш детальну увагу?
https://drive.google.com/drive/folders/1FTbwG_zspkquan2Lf98jj3k_r8Mlui67?usp=sharing

і декілька загальних питань
* Які конкретні події вважаються страховими випадками у рамках цього договору?
* Які види ракетних загроз та подій охоплені страхуванням?
* Які винятки із страхового покриття існують? Чи існують обмеження для певних типів ракет чи ракетних уламків?
* Які типи ракет або БПЛА не включені до покриття страхування? Які винятки є?
* Що відбувається, якщо ракета потрапляє в будинок, а уламки або збитки безпосередньо зачіпають автомобіль? Як можна переконатися, що пошкодження спричинені саме ракетою? Який процес оцінки та докази слід використовувати?
* Які випадки можуть викликати сумнів із боку страхової компанії та підпадати під обговорення перед виплатою? Які фактори можуть вплинути на рішення щодо виплати?

06.11.2023 10:49 319

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
734 відгука (733 +) (1 -)
Консультацій: 1857
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

1. Які конкретні події вважаються страховими випадками у рамках цього договору? Страховий ризик - це певна подія, на випадок якої проводиться страхування і яка має ознаки ймовірності та випадковості настання. У відповідності до п. 9 Договору, страхові ризики - Збитки внаслідок воєнних ризиків. У відповідності до п. 23.1.1. Догвору, «Збитки внаслідок воєнних ризиків» – втрата (загибель) або пошкодження ТЗ виключно в результаті прямого та/або опосередкованого впливу ракет, безпілотних літальних апаратів будь-яких типів (надалі – БПЛА) та/або їх уламків, літальних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, засобів протиракетної оборони, якщо на дату настання випадку територія страхування буде знаходитись в межах територіальних громад, що не входять до територій, на яких ведуться (велися) бойові дії, територій активних або можливих бойових дій, територій України, тимчасово окупованих російською федерацією.

Отже, які події вважаються підставою для виплати страховки: пошкодження внаслідок дії ворожих ракет, БПЛА, їх уламків, уламків ракет ППО.

2. Які види ракетних загроз та подій охоплені страхуванням? - як слідує з тексту договору, немає якогось розподілу між видами ракетних загроз. Тобто неважливо - крилата ракета, чи балістична. Теж саме стосується і БПЛА.

3. Які винятки із страхового покриття існують?

Виплата не здійснюється, якщо автомобіль знаходиться: 
- на окупованій території;
- на території, де проходять бойові дії;
- на території, де немає бойових дій, але органи державної влади УКраїни здійснюють свої повноваження не в повному обсязі.

Також уважно ознайомтесь з пунктом 28.2. Договору: випадки,  які не є страховими.

4. Чи існують обмеження для певних типів ракет чи ракетних уламків? Як зазначено в Договорі, Збитки внаслідок  втрати (загибелі) або пошкодження ТЗ виключно в результаті прямого та/або опосередкованого впливу ракет, безпілотних літальних апаратів будь-яких типів (надалі – БПЛА) та/або їх уламків, літальних боєприпасів, засобів протиповітряної оборони, засобів протиракетної оборони.

Отже, чітко вказано: всі типи ракет та БПАЛ включені, без винятків.

5. Які типи ракет або БПЛА не включені до покриття страхування? Які винятки є? по типам ракет/БПЛА немає вийнятків. 

6. Що відбувається, якщо ракета потрапляє в будинок, а уламки або збитки безпосередньо зачіпають автомобіль? - в п. 23 Договору вказано: "... в результаті прямого та/або опосередкованого впливу ракет, безпілотних літальних апаратів будь-яких типів". Тобто потрапляння ракети в будинок, внаслідок чого уламки будинку зачіпають автомобіль - це і є опосередкований вплив. Тобто це також страховий випадок.

7. Який процес оцінки та докази слід використовувати? Ви повинні одразу ж повідомити страхову про настання страхового випадку. За місцем події виїде страховий комісар та складе Акт огляду ТЗ. Ваше завдання - прослідкувати, щоб у цьому Акті все було записано так як є (всі пошкодження автомобіля, та вказано що поруч розірвалася ракета/вибухнув БПЛА). Теоретично, замість представника страхової кмпанії Ви самі можете здійснити огляд автомобіля. В такому випадку алгоритм ваших дій описаний в пункті 19 Договору. Якщо виїзд представника страхової компанії неможливий -фіксуйте все самі, дотримуючись вимог пункту 19. 

Також ваше завдання - повідомити поліцію. Співробітники поліції приїдуть, оглянуть місце події, складуть Акт, в якому буде зазначено: що трапилось, внаслідок чого трапилось, та наслідки (наприклад, пошкодження автомобіля, і які саме пошкодження, з фотофіксацією).

8. Які випадки можуть викликати сумнів із боку страхової компанії та підпадати під обговорення перед виплатою?  - страхова піддає сумніву все і завжди. Але якщо є акт поліції, в якому чітко зазначені всі наявні пошкодження автомобіля, та причинно-наслідковий зв'язок між пошкодженнями та прильотом ракети/БПЛА, то проблем не виникне.

9. Які фактори можуть вплинути на рішення щодо виплати? - вам відмовлять у виплаті, якщо дізнаються що Ви до завершення цього договору уклали подібний договір з іншою страховою компанією щодо ціього ж самого ТЗ (так зване подвійне страхування); вам відмовлять у виплаті, якщо Ви будете невчасно оплачувати страхові внески; відмовлять у виплаті, якщо пред'явите тільки копії замість оригіналів певних документів (наприклад, довідка з поліції з зазначенням механічних пошкоджень, отриманих автомобілем, витяг з ЄРДР тощо); вам відмовлять у виплаті, якщо не повідомите про страховий випадок на протязі 3-х робочих днів; відмовлять у виплаті, якщо не викличете поліцію на місце події одразу після настання страхового випадку; відмовлять у виплаті, якщо самі будете проводити заміну якихось пошкоджених елементів, без попереднього погодження з Страховою компанією. Також обов'язкова умова для виплати страховки - ваша заява до поліції про вчинення кримінального правопорушення за статтею 438 ККУ. Відповідно, вам відмовлять у виплаті, якщо не надасте витяг з ЄРДР (єдиний реєстр досудових розслідувань). Цей витяг надається органами поліції після початку досудового розслідування за вашою заявою. Якщо поліція відмовить у внесенні до ЄРДР - цю відмову прийдеться оскаржити до суду. Суд зобов'яже поліцію розпочати досудове розслідування, після чого поліція надасть вам витяг з ЄРДР.   

Також майте на увазі, що Договір включає в себе франшизу: наприклад, якщо страхова сума встановлена в розмірі 50 тис. грн., то вам видадуть 50 000 - 10% = 45 000 грн

.

Якщо залишились питання, або щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram