ФОП на едином налоге покупал криптовалюту как частное лицо, могут ли снять с единого налога задним числом позже за это ?

Украинский ФОП являясь предпринимателем на едином налоге купил на бирже криптовалюту за несколько месяцев на 80 тысяч грн на бирже, положив деньги на биржу со своей частной гривневой карточки как частное лицо .
В рамках криптовалютной биржи он обменял несколько раз одну криптовалюту на другую, прибыль не получил, деньги с биржи еще не забрал , как ему правильно забрать деньги с биржи , чтобы не нарушать законы .
Могут ли ему позже налоговые органы насчитать налог за эти операции ?
Могут ли его снять с единого налога задним числом если он проводил эти операции , которые по сути не являлись бизнесом просто как частное лицо, но одновременно являясь действующим ФОПом ?
Есть ли какая-либо практика , прецеденты , как могут узнать информацию о наличии у тебя криптовалюты , вообще есть ли какие-либо понятные правила в части налогообложения операций с криптовалютой ?

09.12.2023 01:58 271

Консультація виконавця

Ігор Бутник (ПП АФ "НІКО")
Аудитор
У сервісі: 5 років
59 відгуків (59 +) (0 -)
Консультацій: 213
Топ 3 спеціалізації:
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право
  • Корпоративне право

             Вітаю!

           Ви поставили питання російською, але мова відповіді у Вас обрана українська, тому відповім українською, а якщо щось залишиться не зрозумілим, будь ласка, напишіть мені на електронну пошту audit.niko@gmail.com

             Гроші з біржі однозначно потрібно виводити НЕ на підприємницький рахунок. Відповідно до п.п. 1 п. 292.1 ст. 292 Податкового кодексу України (ПКУ) доходом фізичної особи – підприємця – платника єдиного податку є дохід, отриманий протягом податкового (звітного) періоду в грошовій формі (готівковій та/або безготівковій); матеріальній або нематеріальній формі, визначеній п. 292.3 ст. 292 ПКУ. При цьому до доходу не включаються отримані такою фізичною особою пасивні доходи у вигляді процентів, дивідендів, роялті, страхові виплати і відшкодування, доходи у вигляді бюджетних грантів, а також доходи, отримані від продажу рухомого та нерухомого майна, яке належить на праві власності фізичній особі та використовується в її господарській діяльності.
           Згідно з п.п. 4 п.п. 298.2.3 п. 298.2 ст. 298 ПКУ платники єдиного податку, зокрема, фізичні особи – підприємці зобов’язані перейти на сплату інших податків і зборів, визначених ПКУ, у разі застосування платником єдиного податку іншого способу розрахунків, ніж зазначені у п. 291.6 ст. 291 ПКУ (крім платників єдиного податку третьої групи – електронних резидентів (е-резидентів)), – з першого числа місяця, наступного за податковим (звітним) періодом, у якому допущено такий спосіб розрахунків.
              При цьому п. 291.6 ст. 291 ПКУ передбачено, що платники єдиного податку першої – третьої груп повинні здійснювати розрахунки за відвантажені товари (виконані роботи, надані послуги) виключно в грошовій формі – готівковій або безготівковій (у тому числі з використанням електронних грошей (це НЕ криптовалюта!)).
              На сьогодні криптовалюта не має повністю визначеного правового статусу в Україні, зокрема, відсутня нормативна база для її класифікації та регулювання операцій з нею. З метою врегулювання правовідносин, що виникають у зв’язку з оборотом віртуальних активів в Україні, визначення прав та обов’язків учасників ринку віртуальних активів, було прийнято Закон України від 17 лютого 2022 року № 2074-IX «Про віртуальні активи», який набере чинності з дня набрання чинності змін до ПКУ щодо особливостей оподаткування операцій з віртуальними активами, які ще не прийняті.
              Таким чином, оскільки фізична особа – підприємець платник єдиного податку, з метою уникнення порушень щодо застосування спрощеної системи оподаткування, не може отримувати дохід в криптовалюті, то якщо Ви не отримуватимете доходів від підприємницької діяльності у криптовалюті та не виводитимете доходів від продажу криптовалюти на підприємницький рахунок, Ви не матимете порушень у застосуванні спрощеної системи і Вас ніхто не переведе зі спрощеної системи а ні заднім числом, а ні переднім. Це буде пов'язано з вашою діяльністю як звичайної фізичної особи, а не ФОП.

              Наразі, до прийняття згаданих вище змін до ПКУ, порядок оподаткування доходів фізичних осіб врегульовано чинною редакцією Розділу ІV ПКУ, згідно з п. 163.1 ст. 163 якого об’єктом оподаткування податком на доходи фізичних осіб резидента є, зокрема, загальний місячний (річний) оподатковуваний дохід та іноземні доходи – це доходи (прибуток), отримані з джерел за межами України. При цьому оподаткування іноземних доходів встановлено п. 170.11 ст. 170 ПКУ. Крім того, до загального місячного (річного) оподатковуваного доходу платника податку включаються інші доходи, крім зазначених у ст. 165 ПКУ (п.п. 164.2.20 п. 164.2 ст. 164 ПКУ).
                 
Також доходи, визначені ст. 163 ПКУ, є об’єктом оподаткування військовим збором (п.п. 1.2 п. 16 прим. 1 1 підрозд. 10 розд. XX ПКУ).

                 Нарахування, утримання та сплата (перерахування) податку на доходи фізичних осіб і військового збору до бюджету здійснюються у порядку, встановленому ст. 168 ПКУ. Так, згідно з п.п. 168.1.1 п. 168.1 ст. 168 ПКУ податковий агент, який нараховує (виплачує, надає) оподатковуваний дохід на користь платника податку, зобов’язаний утримувати податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із суми такого доходу за його рахунок, використовуючи ставку податку 18 %, визначену ст. 167 ПКУ, і ставку військового збору 1,5 %, встановлену п.п. 1.3 п. 16 прим. 1 підрозд. 10 розд. ХХ ПКУ.  Водночас платник податку, що отримує доходи від особи, яка не є податковим агентом, та іноземні доходи, зобов’язаний включити суму таких доходів до загального річного оподатковуваного доходу та подати податкову декларацію про майновий стан і доходи (далі – податкова декларація) за наслідками звітного податкового року, а також сплатити податок 18% та військовий збір 1,5 % з таких доходів (п.п. 168.2.1п. 168.2 ст. 168 ПКУ).
                 Враховуючи викладене, зараз дохід, отриманий фізичною особою від продажу криптовалюти включається до загального річного оподатковуваного доходу як іноземний дохід, якщо джерело виплати цього доходу є іноземним, або як інший дохід, якщо виплата доходу здійснюється фізичною особою – резидентом на території України.  При цьому оподаткуванню підлягає вся сума коштів, яка отримується платником податків від операцій з криптовалютою, без врахування витрат на її придбання.

              Що стосується прецедентів виникнення у контролюючих органів інформації про наявність в якоїсь особи доходів від операцій з криптовалютою, то на те вона й криптовалюта, що операції з нею є зашифрованими, а тому інформація потрапляє лише з її носіями, які вилучаються в ході оперативно-розшукових або слідчих дій правоохоронних, а не податкових органів.

                З повагою, Ігор Бутник.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram