Предприниматель ФОП на едином налоге получал доход в Украине , находясь в Германии под временной защитой

Украинский предприниматель ФОП на едином налоге получал доход в безналичной форме на расчетный счет , находясь в Германии под временной защитой.
Также он в Германии получал выплаты , находясь под временной защитой.
Должен ли он отчитываться в Украине в налоговой о получении выплат в Германии ?
( при этом отчет по единому налогу он подал дистанционно как обычно) .
Могут ли убрать с единого налога, если не подать отчетность\не задекларировать о получении дохода в Германии в виде социальных выплат, должен ли с выплат он оплатить налоги или соцвыплаты за границей не облагаются налогом ?
Какая предусмотрена ответственность в Украинском законодательстве за отсутствие отчетности о получении дохода в виде выплат за границей ?
Должен ли фоп, соответственно, указывать в Германии то, что он действующий предприниматель в Украине и показывать свои доходы (находится в Германии почти год уже) .
К какой ответственности его могут привлечь в Германии за непредоставление информации по Украинским счетам, могут ли в Германии заставить его платить там налоги с предпринимательства в Украине, как они получат информацию от Украинской налоговой или банка (обязаны ли им предоставлять в Украине эту информацию) ?

13.01.2024 00:41 320

Консультація виконавця

Алексей Тимошенко
Адвокат
У сервісі: 3 роки
2 відгука (2 +) (0 -)
Консультацій: 10

 

Відповідь на перше питання. Чи потрібно подавати податкову звітність та сплачувати податок за прибуток, отриманий від іншої держави як виплата особам, які отримали тимчасовий захист.

Податковим кодексом України передбачено декларування фізичними особами-резидентами України, доходів, отриманих у вигляді суми коштів чи безоплатно наданих товарів (послуг), з бюджетних коштів іноземних держав та їхніх державних фондів. Ці доходи отримують як особи, які постраждали внаслідок збройної агресії російської федерації проти України та скористалися правом на тимчасовий захист відповідно до законодавства такої іноземної держави:

— сам платник податків;

— члени його сім’ї першого ступеня споріднення.

Пільга поширюється на всі форми надання зазначеної допомоги, зокрема й від іноземних компаній, організацій, які відповідно до законодавства відповідної іноземної юрисдикції здійснюють благодійну діяльність.

Фізичні особи-платники податків, які скористалися правом на тимчасовий захист в інших країнах світу після 24 лютого 2022, декларують як іноземні доходи допомогу, отриману від:

— іноземних держав;

— іноземних державних фондів;

— іноземних компаній та організацій, які здійснюють благодійну діяльність.

Податок на доходи фізичних осіб та військовий збір із таких сум не визначають та не сплачують. Тобто зазначають тільки отримання таких коштів як дохід без податку та збору.

Тому особа, яка поїхала закордон, отримала тимчасовий захист та отримує грошову допомогу іноземних країн, має відобразити отриманий прибуток в податковій декларації, однак податок на суми соціальної фінансової допомоги не нараховується та не сплачується.

 

Відповідь на друге питання. Переведення на загальну систему оподаткування з спрощеної при недекларуванні грошової допомоги, виплаченої іншою країною. Найбільше поширеними підставами переведення з спрощеної системи оподаткування (єдиний податок) на загальну систему оподаткування є:

— перевищення річного лімиту доходу, встановленого для ФОП відповідної групи;

— провадження видів діяльності, які не дозволяють перебувати на спрощеній системі оподаткування;

— провадження видів діяльності відповідно до КВЕД, які не зареєстровані ФОПом.

Отже, неподання податкової декларації не є підставою для переведення з єдиного податку на загальну систему оподаткування. Якщо ФОП заробить за календарний рік більше, ніж дозволяє лімит, встановлений для його групи, податкова може перевести цей ФОП на загальну систему оподаткування.

Але враховуємо, що державна допомога, виплачувала іншою країною біженцю з тимчасових захистом — це не дохід, отриманий від підприємницької діяльності, а соціальна допомога. Соціальна допомога рахується окремо та не враховується до річного лімиту прибутку ФОП.

Відображати в декларації таку допомогу потрібно, зазначаючи її суму у відповідному розділі. Так само необхідно дотримуватись строків подання податкової звітності.

Відповідь на трете питання. Щодо відповідальності за неподання податкової декларації та приховування інформації про розмір грошової допомоги, отриманої від іншої держави.

Неподання або несвоєчасне подання громадянами декларацій про доходи чи включення до декларацій перекручених даних, неведення обліку або неналежне ведення обліку доходів і витрат, для яких законами України встановлено обов`язкову форму обліку, — тягне за собою попередження або накладення штрафу у розмірі від трьох до восьми неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

У 2024 році неоподатковуваний мінімум доходів громадян для адміністративної відповідальності становить 1514 гривень. За подання недостовірної податкової декларації (наприклад, при невідображенні в декларації суми соціальної грошової допомоги, виплаченої іншою державою), ФОП заплатить штраф в сумі: 3×1514 = 4542 або 8×1514 = 12 122 грн.

Кримінальна відповідальність за подання недостовірної податкової декларації не передбачена.

Відповідь на четверте питання. Щодо оплати в Німеччині податків на прибуток, отриманий в України. У 1995 році Німеччина та Україна підписали між собою договір про уникнення подвійного оподаткування на доход і майно. Відповідно до договору, якщо громадянин України, який проживає в Німеччині, заробив в Україні певний дохід та сплатив за це податки в Україні — він не сплачує податки в Німеччині за цей же дохід. Логіка угоди полягає в тому, що один і той же дохід не повинен двічі обкладатись податками.

Законодавство Німеччини зобов`язує особу подавати податкову декларацію в тому випадку, коли вона є підприємцем або самозайнятою особою. Якщо особа працює по найму, податки з її доходу утримує та оплачує роботодавець, і додатково звітувати в податкову за виплачену зарплату не потрібно.

ФОП, який перебуває в Німеччині понад 180 днів, стає зобов`язаним звітувати про отримуваний дохід відповідно до німецького законодавства. Це повертає нас до угоди про усунення подвійного оподаткування: якщо ФОП отримує дохід в Україні, то сплачує податки в Україні, а в Німеччині лише подає податкову декларацію з відображенням сум прибутку, отриманого в Україні. Податок на ці доходи Німеччиною не стягується, однак щоб краще себе захистити, ФОПу рекомендовано отримати в українській податковій довідку, що він є податковим резидентом України.

Якщо українець зареєструє в Німеччині іншій ФОП, вже за німецьким законодавством, він стане податковим резидентом цієї держави і буде зобов`язаний сплачувати податки, встановлені законодавством Німеччини.

 

Для уточнення інформації про податкове законодавство Німеччини та сплату місцевих податків раджу звернутись за додатковою консультацію до німецького юриста.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram