Зовнішні сумісники

Доброго дня
Чи можуть на мікропідприємстві працювати тільки зовнішні сумісники? Як в такому випадку скласти штатний розпис

13.01.2024 10:55 210

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 173
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до ч. 2 ст. 21 КЗПП,п рацівник має право реалізувати свої здібності до продуктивної і творчої праці шляхом укладення трудового договору на одному або одночасно на декількох підприємствах, в установах, організаціях, якщо інше не передбачено законодавством, колективним договором або угодою сторін.

Відповідно, на підприємстві можуть працювати тільки сумісники, якщо інше не зазначено в колективній угоді. Законодавства подібних обмежень не містить.

Штатним розписом повинні затверджуватися усі можливі на підприємстві посади. Відмінності у статусі працівників не повинні впливати на процес формування штатного розпису, мета складання якого — у першу чергу планування кадрової роботи. Тому поряд із посадами основних працівників слід зазначати також посади, на які приймаються сумісники.

Отже, сумісників треба включати в штатний розклад. У той же час, відповідно до  Наказу Державного комітету статистики від 28.09.2005 р. №286 «Про затвердження Інструкції зі статистики кількості працівників» із змінами (далі – Інструкція), не включаються до облікової кількості штатних працівників працівники, прийняті на роботу за сумісництвом з інших підприємств (п. 2.6.1. Інструкції), тобто зовнішні сумісники.

Отже, ви маєте включати даних працівників у штатний розклад, але для цілей статистики у Вас буде працювати 0 осіб, якщо працюватимуть тільки зовнішні сумісники.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram