Допомога з оформленям отримання спадщини посмертно (без нюансів)

Покрово описати дії, що робити для того щоб оформити спадщину за заповітом посмертно. Та повний перелік документів який потрібен.

Ось вся важлива інформація яку можу надати:
Нещодавно померла моя мати. Я її рідний син, проживав останній рік не з нею. Є ще брат, але він перебуває за кордоном. Є складений заповіт (той що після смерті). виключно на мене. Більше ніхто там не вказаний. В квартирі прописаний тільки я та брат.

Також вже є в мене свідоцтво про смерть. Яке було показано у всіх потрібних інстанціях близькими родичами, де саме не знаю, але сказали що всюди де треба.

На скільки мені відомо, квартира була передана моїй матері договором дарування від батька. Договір десь має бути. ще в пошуках. Має бути.

Ще шось чув на рахунок будинкової книги. поки що не можу знайти. Що робити у випадку якщо її нема? Куди звертатись. що саме просити і т.д. Покрово будь ласка.

*Примітка. Мені 24 роки. я взагалі толком не знаю що таке навіть ЖЕК, МСЕК, ЦНАП та подібні установи і ніколи в житті в них не бував. Моя грамотність в цих питаннях рівна 0. Тому поясність будь ласка так, щоб я зрозумів.

06.02.2024 19:48 274

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 8 місяців
39 відгуків (37 +) (2 -)
Консультацій: 174
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Все відносно просто:
1. Шукаєте нотаріуса, який займається спадковими справами. Це може бути будь-який приватний нотаріус, але не всі приватні нотаріуси охоче беруться за спадкові справи.
2. Подаєте нотаріусу наступний перелік документів:
1. Свідоцтво про смерть вашої матері
2. Заповіт
3. Заяву про вступ до спадщини (форму заяви Вам видасть нотаріус)
4. Ваш паспорт та код
5. Договір дарування квартири Вашої матері (якщо знайдете його)
6. Ваше свідоцтво про народження.

Ваше завдання - подати ці документи нотаріусу. Після цього нотаріус відкриє спадкову справу та підтягне з реєстрів інформацію про майно, яке належало Вашій матері, в тому числі - квартиру. Також нотаріус буде шукати інших спадкоємців. Звертаю увагу, що непрацездатні спадкоємці  (пенсіонери, діти, інваліди) мають право на обов'язкову долю у спадщині у розмірі однієї другої від їх долі по закону. 

По процедурі: якщо в реєстрі буде інформація про квартиру і не буде інших спадкоємців - нотаріус видасть Вам свідоцтво про право на спадщину на квартиру після завершення строку прийняття спадщини (6 місяців з моменту смерті особи) . В іншому випадку - можуть бути необхідні додаткові документи, про порядок їх оформлення Вам нотаріус детально розповість. Подавати відомості будиникової книги точно нема потреби на цьому етапі.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram