Не можу прийняти Ваш запит, щось із сайтом, звертаюсь напряму

Механізм влаштування на роботу громадян України, які вже не є резидентами України, як і на скільки компанії можуть заключити контракт із такими громадянами.

Питання від Вас: Неризедент знаходиться закордоном?

Ні, розглядається варіант, коли нерезидент ще знаходиться в країні, але у майбутьньому буде за кордоном та має намір працювати в українській компанії.

14.02.2024 15:32 193

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
147 відгуків (146 +) (1 -)
Консультацій: 736

Вітаю!

Кожна країна виборює своє право на утримання податків з осіб, що в ній проживають незалежно від їх громадянства. Для цього застосовується термін “податковий резидентський статус”. Громадянство особи і його резидентський статус для цілей оподаткування не тотожні поняття. Так, особа може бути громадянином України, а податки сплачувати в іншій державі - в країні проживання.

Тому, аби попередити подвійне оподаткування необхідно визначити резидентський статус фізособи.

Фізична особа має сплачувати податки в Україні, якщо підпадає хоча б під один із критеріїв ( згідно пп.14.1.213. 

наявність тісних особистих чи економічних зв'язків (центр життєвих інтересів) в Україні;

- перебування в Україні не менше 183 днів (включаючи день приїзду та від'їзду) протягом податкового року;

- місце постійного проживання в Україні членів сім'ї;

- місце реєстрації фізособи, як суб'єкта підприємницької діяльності (ФОП).

Отже, невідповідність цим критеріям дозволяє змінити податковий резидентський статус та розглянути іншу країну як місце сплати податків.

ВИ НЕ МАЄТЕ ПРАВО ЗМІНИТИ ПОДАТКОВЕ РЕЗИДЕНСТВО ПОКИ ВИ В УКРАЇНІ. 

ПІСЛЯ ВИЇЗДУ ЗА КОРДОН, ВИ ЗАЛИШИТИСЬ ПОДАТКОВИМ РЕЗИДЕНТОМ УКРАЇНИ, ЯКЩО БУДЕТЕ ПРАЦЮВАТИ НА УКРАЇНСЬКУ КОМПАНІЮ.

Громадянин України, який виїхав за кордон, але продовжує працювати на українського роботодавця віддалено. Може вважатися податковим резидентом України та іншої держави (такі випадки врегульовуються нормами Конвенції про уникнення подвійного оподаткування).

Український роботодавець, як податковий агент, сплачує податок за такого працівника в Україні. Разом з тим, Податкова країни перебування може визначити різницю податків на доходи фізичних осіб, обов'язкову для сплати в країні перебування.

хххххххх

ЗМІНА ГРОМАДЯНСТВА УКРАЇНИ, ТО ЗОВСІМ ІНША СПРАВА. 

УКРАЇНА НЕ ВИЗНАЄ ПОДВІЙНОГО ГРОМАДЯНСТВА.

ПОДВІЙНЕ ГРОМАДЯНСТВО НЕ ЗВІЛЬНЯЄ ВАС ВІД МОБІЛІЗАЦІЇ.

Закон України

Про громадянство України

https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/2235-14#n3

Стаття 2. Принципи законодавства України про громадянство

Законодавство України про громадянство ґрунтується на таких принципах:

1) єдиного громадянства - громадянства держави Україна, що виключає можливість існування громадянства адміністративно-територіальних одиниць України. Якщо громадянин України набув громадянство (підданство) іншої держави або держав, то у правових відносинах з Україною він визнається лише громадянином України

Закон не забороняє подвійне громадянство, а лише не визнає його: за наявності в громадянина України громадянства іншої держави до нього застосовуються всі закони України, як і до решти громадян.

Громадянин України не може бути вигнаний за межі України або виданий iншiй державi. Україна гарантує піклування та захист своїм громадянам, які перебувають за її межами”.

ПРОТЕ ГРОМАДЯНСТВО УКРАЇНИ МОЖЕ БУТИ ПРИПИНЕНЕ:

  1. внаслідок виходу з громадянства України;
  2. внаслідок втрати громадянства України;
  3. за підставами, передбаченими міжнародними договорами України, згода на обов’язковість яких надана Верховною Радою України.

Вихід з громадянства України здійснюється тільки за клопотанням особи і чинне виключно з дня видачі Указу Президента України про припинення громадянства щодо певної особи.

Відповідно до статті 3 Гаазької конвенції, прийнятою Лігою Націй 12 квітня 1930 p., держава не може надавати дипломатичний захист будь-кому із своїх громадян від іншої держави, громадянином якої така особа є. При знаходженні в третій країні особа, яка має громадянство двох і більше країн, розглядається як така, що має тільки одне громадянство.

Тому у зв'язку з тим, що законами України та Конституцією не передбачено подвійне громадянство, доти, доки ви не вийшли з громадянства України, поки немає відповідного указу президента і, відповідно, скасування вашого громадянства, ви є громадянином України. На вас поширюються всі ті обмеження, які були запроваджені на час дії воєнного стану.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram