Виключення з військового обліку

Доброго дня!
У мене таке питання.
У 2013 році я був виключений з військового обліку у зв’язку з набуттям граничного віку прибування в запасі. У військовому квитку є відмітка про виключення.
Чи потрібно мені оновлювати свої дані в ТЦК та проходити ВЛК?

07.05.2024 10:38 178

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
98 відгуків (98 +) (0 -)
Консультацій: 250
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Станом на сьогодні нормами ст. 28 Закону України "Про військовий обов'язок та військову службу" граничний вік перебування в запасі встановлений 60 років. Отже, якщо Ви не досгяли цього віку, то рахуєтесь віськовозобов'язаним та повинні ставати на віськовий облік, навіть не дивлячись на те що раніше були виключені з нього.

А от щодо оновлення даних, то тут ситуація наступна. Оскільки наразі на обліку Ви не перебуваєте, хоч за це і передбачений адміністративний штраф (наразі - 850 грн, але скоро, скоріш за все буде 8500 грн.), але обов'язок оновлювати дані до 18 липня, відповідно до перехідних положень нового Закону, на Вас не розповсюджується. Проте,  подібний обов'язок буде тепер і в Законі України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію". В мене на сторінці є стаття, де я описував в чому відмінність цих двох норм та кого вони стосуються. Так от за цією нормою, яка вже розповсюджується й на Вас, Ви повинні оновити дані протягом 60 днів після чергового указу про продовження мобілізації, який буде виданий в період дії нового Закону, тобто це приблизно до початку жовтня цього року. Звісно необхідно буде проходити й ВЛК, оскільки Законом України "Про Єдиний  державний реєстр призовників, військовозобов'язаних та резервістів" дані ВЛК віднесені до персональних даних особи.

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інформація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram