усиновлення немовляти

добрий вечір, маємо інформацію про те що мати відмовляється від дитину у пологовому, хочемо усиновити, ми є кандидати, маємо всі документи. Але немаю уявлення як цей процес відбувається з немовлятами

08.05.2024 21:20 96

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Юрист
У сервісі: 4 роки
751 відгук (750 +) (1 -)
Консультацій: 1904
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

1. Усиновити дитину можна тільки в тому випадку, якщо вона перебуває на місцевому обліку дітей, які можуть бути усиновлені, у службі у справах дітей РДА (райдержадміністрації), або виконкому міської ради.

Дитина, яку протягом двох місяців після народження не забрали iз пологового будинку або іншого закладу охорони здоров’я, береться на облік в службі у справах дітей за наявності:
- Акту закладу охорони здоров’я та органу Національної поліції про дитину, яку батьки (матір або батько), інші родичі або законний представник відмовилися забрати з пологового будинку, або акта закладу охорони здоров’я та органу Національної поліції про дитину, покинуту в пологовому будинку, складеного за формою, затвердженою МОЗ та МВС;
- Довідки або витягу з Державного реєстру актів цивільного стану громадян про державну реєстрацію народження дитини, що видані органом державної реєстрації актів цивільного стану про внесення запису про батьків дитини у Книгу реєстрації народжень відповідно до статті 135 Сімейного кодексу України;
- Рішення органу опіки та піклування про реєстрацію народження дитини.

Тобто ви повинні особисто перевірити - чи перебуває вже дитина на обліку у службі в справах дітей. Якщо НЕ перебуває, то в ваших інтересах прискорити цей процес. Для цього необхідно дізнатися: 

- чи є рішення органу опіки про реєстрацію народження дитини;
- чи є довідка з РАГСу про реєстрацію народження дитини;
- чи є Акт пологового будинку про відмову забрати дитину;
- чи є Акт поліції про залишення дитини.

Для взяття дитини на облік необхідні документи щодо обох батьків. Якщо мати чи батько дитини є неповнолітніми, крім їх письмової згоди додається письмова згода їх батьків, засвідчена нотаріусом. У разі коли дитину виховувала одинока матір, до документів додається довідка з РАГСу щодо запису відомостей про батька дитини.

При наявності цих документів служба в справах дітей повинна поставити дитину на облік із занесенням даних про неї до Книги обліку дітей, які можуть бути усиновлені.

2. Ви повинні звернутися до служби у справах дітей при РДА, з заявою про намір усиновлення дитини. Бажано зробити це на протязі місяця з моменту постановлення дитини на облік (щоб протім було менше бюрократичних перешкод).

При цьому ви маєте право отримати консультацію щодо процедури усиновлення дитини шляхом подання відповідної заяви для прийому безпосередньо до служби у справах дітей РДА, у тому числі в онлайн-режимі з використанням електронних засобів комунікації. Під час консультації роз’яснюється процедура усиновлення, правові наслідки як для дитини, так і для усиновлювача, права і обов’язки усиновлювачів, порядок здійснення нагляду за умовами проживання і виховання усиновленої дитини як на території України, так і за її межами, контролю за цільовим використанням допомоги при усиновленні дитини.

3. Так як ви вже є кандидатами, то вам в службі в справах дітей надсилається запрошення на прийом для ознайомлення з інформацією про дитину. 

У разі коли протягом двох робочих днів з дати надсилання запрошення від двох і більше кандидатів в усиновлювачі надійшли повідомлення про їх згоду щодо особистого ознайомлення з інформацією про дитину, служба у справах дітей формує перелік кандидатів в усиновлювачі з урахуванням черговості взяття їх на облік. У разі коли кандидати в усиновлювачі, які повідомили про бажання особисто ознайомитися з інформацією про дитину, протягом п’яти календарних днів не звернулися до служби у справах дітей, вважається, що вони відмовилися від ознайомлення з інформацією про дитину.

За результатами ознайомлення кандидатами в усиновлювачі з інформацією про дитину та у разі прийняття ними позитивного рішення служба у справах дітей видає направлення для знайомства з дитиною. 

4. Після знайомства з дитиною ви звертаєтесь до служби у справах дітей за місцем перебування дитини із заявою про бажання усиновити дитину.

Служба у справах дітей протягом 10 робочих днів від дня надходження заяви готує проект висновку про доцільність усиновлення та відповідність його інтересам дитини.

5. Після отримання позитивного висновку ви маєте місяць, щоб звернутися до суду із заявою про усиновлення дитини. Якщо протягом місяця після подання заяви про усиновлення дитини до служби у справах дітей ви без поважних причин не з’явилися для отримання висновку про доцільність усиновлення та його відповідність інтересам дитини або протягом місяця з дати отримання висновку не звернулися до суду із заявою про усиновлення дитини, вважається, що ви відмовилися від усиновлення.

6. Подається заява до суду. До заяви додаються:
- паспорт та код заявника;
- свідоцтво про реєстрацію шлюбу;
- свідоцтво про народження дитини;
- свідоцтво про право власності на житло;
- висновок про стан здоров’я заявника;
- висновок про стан здоров’я дитини;
- довідки про несудимість заявника;
- довідка про доходи;
- Акт обстеження житлово-побутових умов;
- висновок про доцільність усиновлення.

В заяві просите: визнати заявника усиновлювачем; змінити прізвище та по батькові усиновленої дитини; записати чоловіка батьком усиновленої дитини.

В вашому попередньому питанні (54596) запит був сформований трохи інакше, тому там текст трохи відрізняється.

За всіма питаннями пишіть мені на пошту (ddmitr@ukr.net) або телеграм (@DD9070)

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram