Підтверджуючі документи про утримання дітей

Здравствуйте. Опишу ситуацию.
Стоит задача - выехать заграницу.
У меня есть двое детей (10, 13 лет) от прошлого брака + решение суда про развод и алименты. Алименты ежемесячно плачу наличкой. Дети живут с прошлой женой.

Есть моя новая жена, у нее есть ребенок рожденный вне брака ранее, от другого человека. Єтот человек в ее жизни не появляется, алиментов не платит.

Мой вопрос — как оформить Підтверджуючі документи про утримання 3х дітей, нужно ли делать Підтверджуючі документи только для нового ребёнка, или на двух моих тоже?

Возможно, есть вариант того, что отец тот пропал без вести на войне. И мы можем попробовать запросить справку об этом. Поможет ли эта справка. Как действовать в обоих случаях (просто не появляется или пропал без вести на войне).
11.05.2024 13:18 211

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 11 місяців
68 відгуків (68 +) (0 -)
Консультацій: 205
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго дня!

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Зокрема, абзацом четвертим ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» визначено таку категорію, як жінки та чоловіки, на утриманні яких перебувають троє і більше дітей віком до 18 років.

Таким чином, визначальним фактором є не батьківство, а саме утримання трьох і більше дітей.

Отже, для перетину кордону на даній підставі необхідно надати підтверджуючі документи на утримання трьох і більше дітей віком до 18 років.

Такими документами, що підтверджує самостійне виховання дитини згідно з приписами Сімейного кодексу України можуть бути:

1)свідоцтва про народження дітей (трьох і більше);

або

2) посвідчення батька багатодітної сім’ї;

(Ви отримати таке посвідчення не можете, оскільки діти не проживають разом)

або

3) рішення суду про позбавлення одного з батьків батьківських прав;

або

4) свідоцтво про смерть матері (батька) дитини;

або

5) рішення суду про відібрання дитини у матері (батька) без позбавлення її батьківських прав;

або

6) рішення суду про визнання матері (батька) безвісти відсутньою;

або

7) рішення суду про оголошення матері (батька) померлою.

Для чоловіка, який є батьком трьох і більше дітей, можна перетинати кордон без дітей, за наявності зазначених документів або їх нотаріально завірених копії.

Також слід врахувати, що якщо чоловік не проживає однією сім’єю зі своєю дитиною ( дітьми), необхідно надати докази утримання такої дитини (дітей).

Підтверджуючими документами можуть бути:

рішення суду про призначення аліментів на утримання дитини (дітей) та довідка з виконавчої служби про відсутність заборгованості по сплаті аліментів, розміру сплати таких аліментів, тощо.

Тобто Вам потрібно взяти довідку з виконавчої служби про відсутність заборгованості зі сплати аліментів на дітей від попереднього шлюбу. 

Щодо дитини Вашої дружини - радила б дізнатись чи дійсно батько пропав безвісти (можемо направити відповідний адвокатський запит), така довідка не завадить. Якщо дружина подавала в суд і у виконавчу службу з приводу стягнення аліментів - необхідно взяти довідку про відсутність заборгованості. Ця довідка визнається багатьма органами військового управління як доказ того, що рідний батько дійсно не утримує дитину і, відповідно, вона перебуває у Вас на утриманні.

Звертаю увагу, що чіткого переліку документів, які б підтверджували факт утримання трьої неповнолітніх дітей, чинним законодавством не визначено. Це також може бути рішення суду про встановлення факту, що у Вас на утриманні перебувюать 3-є неповнолітніх дітей.

Правила перетину кордону у найближчий час можуть змінитись.

Якщо у Вас будуть додаткові запитання - прошу напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на даному сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram