Виїзд за кордон за новим законом після 18 травня

Доброго дня. Чи може чоловік, військовозобов`язаний, звільнений в запас виїхати за кордон (по гарячому турі), супроводжуючи дружину з другою групою інвалідності ( виїзд 19 травня)? ТЦК відмовляється давати код в військовий квиток. хоча в системі Оберіг чоловік занесений. Також в ТЦК хочуть щоб чоловік оновив дані і за дружиною був догляд, чи потрібно це?
16.05.2024 20:32 257

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
156 відгуків (156 +) (0 -)
Консультацій: 808

Вітаю!

3 18.05,2024 року всі військовозабовязані повинні оновити свої облікові дані в ТЦКСП, в незалежності від того, коли до цього  вони оновлювали дані.

Військовозобов’язаним наразі вклеюють у військово-обліковий документ штрих-код (VIN-код). Фактично це є ідентифікаційним кодом, який Реєстр військовозобов’язаних «Оберіг» автоматично присвоює військовозобов’язаному. Він зокрема свідчить, що людина виконала вимоги закону про мобілізацію та оновила дані у ТЦК.

Якщо такого штрих-коду у військовому квитку чи іншому військово-обліковому документі немає, то буде зрозуміло, що певна людина не оновлювала даних у ТЦК.

Всі хто має право на відстрочку від мобілізації, повинні її оформити в ТЦКСП, про що буде внесена інформація в "Оберіг" та вклеєн штрих-код в ВОД. 

хххххххх

Закон України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію"

1. Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов'язані:

11) які мають дружину (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю I чи II групи;

НІЯКОГО ПОСТІЙНОГО ДОГЛЯДУ ВСТАНОВЛЮВАТИ НЕ ПОТРІБНО.

хххххххх

Закон України "Про правовий режим воєнного стану"

Стаття 20.

4. У період дії воєнного стану громадяни України чоловічої статі віком від 18 до 60 років зобов'язані мати при собі військово-обліковий документ разом з документом, що посвідчує особу, та пред'являти їх за вимогою уповноваженого представника районного (міського) територіального центру комплектування та соціальної підтримки або поліцейського, а також представника Державної прикордонної служби України у прикордонній смузі, контрольованому прикордонному районі та на пунктах пропуску через державний кордон України.

ххххххх

Зараз Правила перетину кордону ще не змінені, але вони з 18.05.2024 року не відповідають законодавству, тому прикордонники будуть керуватися законами, а не Постановою КМУ #57. 

Порядок перетину кордону встановлено «Правилами перетинання державного кордону громадянами України», затверджені постановою Кабінету Міністрів України від 27.01.1995 № 57

2-1. У разі введення на території України надзвичайного або воєнного стану перетинати державний кордон мають право:

особи, які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю і супроводжують таких дружину (чоловіка) для виїзду за межі України, за наявності документів (їх нотаріально засвідчених копій), що підтверджують родинні зв’язки, інвалідність;

ОСЬ ЯКА ІНФОРМАЦІЯ З'ЯВИЛАСЯ 16.05.2024:

https://www.pravda.com.ua/news/2024/05/16/7456073/

АЛЕ ЦЕ ТІЛЬКИ СЛОВА.

ЯКЩО 19.05.2024 РОКУ ПРИКОРДОННИКИ НЕ ПОБАЧАТЬ В "ОБЕРІГ" ІНФОРМАЦІЇ ПРО ОНОВЛЕННЯ ОБЛІКОВИХ ДАНИХ ПІСЛЯ 18.05.2024 РОКУ, СКОРІШЕ ЗА ВСЕ ВАШОМУ ЧОЛОВІКУ НЕ ДОЗВОЛЯТЬ ПЕРЕТИНАТИ КОРДОН.

ЗАРАЗ ПРАВОВА НЕВИЗНАЧЕНІСТЬ. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram