Кілька питань по військовому обліку

Вітаю, маю кілька питань:

1. Про можливість виїхати за кордон за станом здоров`я матері -

Цікавить наступне: наразі, мати з молодшим братом (11 років) перебувають за кордоном у Литві 2 рік. У брата є біологічний батько, який не бере участі у житті дитини десь з 3-4 років, в нього є заборгованість по аліментах вже не перший місяць, він військовозобов`язаний, але його звільнили зі служби через смерть брата.

І якщо, наприклад, з мамою трапляється біда - інфаркт\інсульт або інші дуже серйозні стани, які обмежують як повсякденну діяльність, так і робочу (мати - мед.працівник). В такому разі, що передбачає наше чинне законодавство? Чи є в такому разі можливість довести, що матері та брату потрібна допомога/опікун. Десь за кордоном також є рідний брат матері, але вони не спілкуються і мама не знає, в якій саме країні він перебуває. Чи є можливість в такому випадку довести тцк/прикордонникам, що є потреба виїхати з країни для догляду за особами?

2. Про розклад хвороб -

Чи бере до уваги ВЛК кількість хвороб та чи можливо через кілька хвороб з категорії "б", отримати виключення з обліку? Хвороби наступні:

І Персистуюча бронхіальна астма середньої тяжкості
ІІ Сечокам`яна хвороба, що належить до пункту б або в
ІІІ Артеріальна гіпертензія 2 стадії, гіпертензивне серце 2 стадії, ризик високий
IV Ожиріння 3 стадії

Чи, на жаль, хоч весь список категорій "б" назбирати, все одно будеш придатний до служби в тцксп і т.д?

3. Про військовий облік мед. працівників -

Поки мати жила в Україні, все життя працювала в медицині, але оскільки вона наразі не працює тут, чи є необхідність в оновлені даних? Чи оскільки вона не перебуває на території країни + вже 2 роки не працює в медицині України, то й потреби в оновлені даних немає?
23.05.2024 13:30 210

Консультація виконавця

Андрей Карпенко
Адвокат Київ
У сервісі: 3 роки
157 відгуків (156 +) (1 -)
Консультацій: 809

Вітаю!

1.

Щоб Ви мали право на перетин кордону, Ваша мама повинна бути на консульському обліку та  підтвердити дистанційно  свою інвалідність ІІ групи в Україні.

Перетнути кордон можна тільки супроводжуючи людину з інвалідністю. Просто наявність особи з інвалідністю не дає право на самостійний перетин кордону, але

це можливо самостійно, якщо людина з інвалідністю вже за кодоном. В такому випадку на кордоні треба пред'являти  довідку про перебування особи з інвалідністю на консульському обліку в іншій країні.

На період дії на території України воєнного стану встановлення інвалідності вперше або проведення медико-соціальної експертизи вимушено переселеним особам, які перебувають за кордоном, проводиться з урахуванням положень постанови Кабінету Міністрів України від 08.03.2022 № 225 про «Деякі питання порядку проведення медико-соціальної експертизи на період дії воєнного стану на території України», тобто екстериторіально і заочно.

Якщо у людини є необхідні медичні документи й обстеження, їй потрібно надіслати їх українською мовою до сімейного або лікуючого лікаря на території України для оформлення «Направлення на МСЕК» (форма 088/о).

Лікарсько-консультативна комісія розгляне пакет документів і за наявності ознак інвалідності направить на медико-соціальну експертну комісію для проведення експертизи і встановлення інвалідності.

Якщо у разі звернення для встановлення інвалідності особа не може прибути на огляд до МСЕК, комісія може приймати рішення про встановлення інвалідності заочно на підставі направлення лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Крім того, експертиза проводиться за направленням лікарсько-консультативної комісії незалежно від місця реєстрації, проживання чи перебування громадян, які звертаються для встановлення групи інвалідності.

2.

Розклад хвороб Наказу МОУ 402 містить 86 статей, з яких понад 70 передбачають пункт про непридатність; близько 5 тисяч діагнозів включені до переліку. 

Зараз така тенденція: людина може бути носієм кількох хвороб, які в сукупності не дозволяють їй залишатися боєздатною. Проте кожний з цих діагнозів оцінюється окремо - разом вони не сплюсується на А-пункт.

3. 

Про жінок, які перебувають за кордоном, в постанові КМУ 560 нічього не сказано. Тільки чоловіки призовного віку. Зараз тільки жінки, які працевлаштовуються в Україні, мають обов'язок стати на військовий облік. Якщо вони працюють за кордоном, відповідно, скоріш за все, вони працюють не за професією. І ось такого обов'язку оновлювати дані в них поки що немає.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram