Повістка на лікарняному

Доброго дня! Наразі знаходжусь на лікарняному (амбулаторне лікування). Сьогодні (неофіційно) дізнався, що на підприємство де працюю надійшло розпорядження від РТЦК щодо моєї явки до них на завтра. Роботодавець випустив наказ щодо оповіщення, але по зрозумілим підставам я в ньому не розписався. Лікарняний відкрито до кінця тижня. З огляду на зміни в законодавстві є такі питання:
1. Я так розумію, що роботодавець повинен поштою повідомити мене. Який у мене час явки до ТЦК з моменту отримання листа, з урахуванням того, що дата явки, зазначена у розпорядженні, вже пройшла?
2. Чи буду я нести адміністративну відповідальність за повістку, яку я не підписував, в тому числі і не ознайомлений з наказом про оповіщення?
3. Після виходу з лікарняного які мої дії? Я так розумію, що повинен розписатися за повістку, але дата явки по ній буде вже неактуальною...

27.05.2024 19:11 328

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
776 відгуків (775 +) (1 -)
Консультацій: 2010
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1. За Постановою КМУ від 16 травня 2024 р. № 560 (див. за посиланням: Про затвердження Порядку проведе... | від 16.05.2024 № 560 (rada.gov.ua) Роботодавець, у разі отримання розпорядження від ТЦК та СП про оповіщення працівника має видати наказ про оповіщення працівників та в робочий час здійснити таке оповіщення шляхом вручення повістки (п. 13 Постанови):

Керівники підприємств, установ, організацій з отриманням розпорядження відповідного голови (начальника)

організовують через відповідальних осіб здійснення оповіщення у робочий час працівників підприємства (установи, організації) шляхом вручення повісток під їх особистий підпис;

Звертаю увагу, Ваш роботодавець в робочий час має вручити Вам повістку. Далі в Постанові 560 нічого не вказано про алгоритм дій у разі, якщо працівник хворіє.

Проте, такий алгоритм передбачається за Постановою КМУ від 30 грудня 2022 р. № 1487 (див. за посиланням:  Про затвердження Порядку органі... | від 30.12.2022 № 1487 (rada.gov.ua) роботодавець має письмово повідомити ТЦК та СП про працівників, які тимчасово непрацездатні (тобто є на лікарняному), перебувають у відпустці або у відрядженні (п. 47).

Отже, Ваш роботодавець, у разі перебування працівника на лікарняному має повідомити про це ТЦК СП, обгрунтувавши тимчасову неможливість вручити Вам повістку. А не надсилати Вам повістку поштою, або в робочий чат на мессенджері, або ел. поштою, адже  такого обов'язку та порядку не передбачено.

2. Ні, не будете. Адже Ви перебували на лікарняному, і це є поважною причиною неприбуття за повіскою (пункт 23 Постанови 560), за яким поважними причинами неприбуття громадянина у строк, визначений у повістці, які підтверджені документами відповідних уповноважених державних органів, установ та організацій (державної та комунальної форми власності), визнаються:

перешкода стихійного характеру, хвороба громадянина, воєнні дії на відповідній території та їх наслідки або інші обставини, які позбавили його можливості особисто прибути у визначені пункт і строк;

смерть його близького родича (батьків, дружини (чоловіка), дитини, рідних брата, сестри, діда, баби) або близького родича його дружини (чоловіка).

Отже, Ваш лікарняний лист буде вважатися підтвердженням поважності неприбуття за повісткою. Яка до речі теж не буде вважатися врученою, про що роботодавець  має сповістити ТЦК СП.

3. Згідно до п. 24 Постанови 560,  у разі неприбуття у строк, визначений у повістці, громадянин зобов’язаний у найкоротший строк, але не пізніше ніж протягом трьох днів від визначених у повістці дати і часу прибуття до територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ), повідомити про причини неявки шляхом безпосереднього звернення до зазначеного у повістці територіального центру комплектування та соціальної підтримки (відповідного підрозділу розвідувальних органів, Центрального управління або регіональних органів СБУ) або в будь-який інший спосіб з подальшим його прибуттям у строк, що не перевищує сім календарних днів.

Цей пункт прописаний для тих, кому оповіщення було реалізоване. У Вас ситуація інша, Ваш роботодавець має сповістити Вас в робочий день, та особисто під підпис.

Для того і вказано в Постанові 1487 що роботодавець має сповістити ТЦК СП про перебування працівника на лікарняному. Якщо повістка не вручена, то відповідно і пункт 24 не можливо реалізувати.  

Тож, уточніть у роботодавця, чи сповістив він ТЦК та СП про перебування Вас на лікарняному. В такому разі вимоги Постанови КМУ 1487 будуть виконані. А який далі алгоритм дій в Вашому випадку, не передбачено. Якщо ТЦК та СП не відправить повторно розпорядження про виклик роботодавцю, то є ймовірність що вони будуть вважати, що Ви протягом 7 днів з моменту виходу із лікарняного маєте прибути за повісткою ( знаючи їхню "логіку", так вони можуть тлуматичити норми). Або, при виході на роботу, роботодавець Вам може вручити вже нову повістку від ТЦК та СП, вже з іншою датою (наприклад, на кінець червня) і такий варіант можливий.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграмм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram