Питання щодо мобілізації

Я Свідок Єгови з 2018 року, у травні 2017 року був виключений з військового обліку бахмутським тцк, документів медичних не маю на руках бо я їх не забрав коли евакуювався, може вони є в базі десь не знаю, а може згоріли в Бахмуті, з березня 2022 року проживав у львові, прийшов у травні 2023 року стати на облік до тцк приніс справку що я Свідок а мені сказали не треба мені було приходити до мене питань немає бо я виключений з обліку, вони тільки відсканували моє тимчасове посвідчення, і дійсно я був в базі оберіг і зараз там є мене після цього 3 рази зупиняло тцк у Львові і ніяких питань вони пробивали по базі да ви виключені, у мене є рідний брат він не свідок Єгови він пішов на війну як інтерн доброволець зараз вже обіймає посаду головного лікаря свого батальйону, мама в Польщі а батько пенсіонер в Полтаві живе як переселенець, у березні його року у нього трапився інсульт він паралізований на ліву сторону лежачий і невідомо як там піде реабілітація бо знайшли його тільки на третій день, ми будемо подавати з середини червня коли пройде 3 місяці до МСЕК щоб інвалідність оформити , таке питання що буде зі мною з приводу військомата я був у квітні в Полтаві у військоматі мені сказали що голову зі мною тут морочити ніхто не буде бо я як впо оформлений у Львові сказали їхати туди розбиратися, а як я поїду ? На кого батька залишу? І зараз мене запакують можливо хто ж за батьком доглядати буде, як я докажу зараз що я за ним доглядаю, мені справки ніхто такої давати не хоче ні сімейний лікар ні лікарня де він лежав, як бути, у брата буде шанс звільнитися зі служби і на себе опіку взяти за батьком? А я буду вже по лінії віри або по здоров`ю рішати питання в тцк ? Чи у брата вже немає шансів і мені треба оформити на себе догляд за батьком ?
Я розумію що документи будуть збиратися довго а з кінця липня вже можуть бути питання чого не був у військоматі, до львівського тцк я не можу дозвонитися щоб спитати що мені робити, і доказів у мене у липні, серпні якщо повяжуть ще не буде що я доглядаю за батьком
Хотів щоб ви розяснили чи може брат оформити на себе догляд за батьком чи є в нього шанси ?
Якщо ні як мені зараз діяти щоб не схопили поки я збираю документи?
Я зареєструвався в резерв + завтра образно кажучи мені прийшла повістка до тцк на медогляд там я буду вже здоровий бо зараз треба бути інвалідом щоб тебе списали і все розпорядження на відправку а документи не готові що я за батьком доглядаю і з яким мені тцк це все вирішувати? Львівська чи Полтави бо ми плануємо їхати в інше місто як тільки стан батька стабілізується, я почну збирати документи у Полтаві а ми в вересні поїхали до Львова і як бути?

28.05.2024 15:18 238

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
152 відгука (152 +) (0 -)
Консультацій: 516
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Я Свідок Єгови з 2018 року, у травні 2017 року був виключений з військового обліку бахмутським тцк... - якщо Ви дійсно були виключені з військового обліку, то вже не маєте статусу військовозобов'язаного. 

Відповідно на Вас не поширюється законодавство про мобілізаційну підготовку та мобілізацію, правила військового обліку, зокрема в частині оновлення персональних даних, і Ви не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації.

Статтею 37 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу" не передбачено взяття на облік тих, хто був з нього виключений.

2) таке питання що буде зі мною з приводу військомата я був у квітні в Полтаві у військоматі мені сказали що голову зі мною тут морочити ніхто не буде бо я як впо оформлений у Львові сказали їхати туди розбиратися, а як я поїду ? - якби Ви не були виключені з військового обліку, то дійно мали б перебувати на військовому обліку в ТЦК за місцем проживання як ВПО.

3)  І зараз мене запакують можливо хто ж за батьком доглядати буде, як я докажу зараз що я за ним доглядаю, мені справки ніхто такої давати не хоче ні сімейний лікар ні лікарня де він лежав, як бути, у брата буде шанс звільнитися зі служби і на себе опіку взяти за батьком? - якщо Ви дійсно були виключені з військового обліку і ця інформація навіть наявна у реєстрі "Оберіг", то ніхто "пакувати" та мобілізувати Вас не буде. Можете не хвилюватися.

Всі підстави для звільнення з військової служби під час дії воєнного стану встановлені пунктом 2 частини четвертої статті 26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу". Однією з таких підстав є звільнення:

"г) через сімейні обставини або з інших поважних причин, перелік яких визначається частиною дванадцятою цієї статті (якщо військовослужбовці не висловили бажання продовжувати військову службу);

12. Військовослужбовці звільняються з військової служби через сімейні обставини або з інших поважних причин на таких підставах:

3) під час дії воєнного стану:

необхідність здійснювати постійний догляд за одним із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка), який є особою з інвалідністю I чи II групи, за умови відсутності інших членів сім’ї першого чи другого ступеня споріднення такої особи або якщо інші члени сім’ї першого чи другого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я;".

Враховуючи зазначене, на жаль, ваш брат не зможе звільнитися з військової служби.

4) Чи у брата вже немає шансів і мені треба оформити на себе догляд за батьком? - Ви не є військовозобов'язаним, тому взагалі не підлягаєте призову на військову службу під час мобілізації і відстрочка Вам непотрібна. Тому відповідно немає необхдіності оформлювати за батьком постійний догляд. 

5) Хотів щоб ви розяснили чи може брат оформити на себе догляд за батьком чи є в нього шанси ? - ні, так як для цього ваш брат має бути звільнений з військової служби, що у його випадку неможливо (через відсутність у батька I чи II групи інвалідності, через яку він потребує постійного догляду, та наявність інших членів сім’ї першого ступеня споріднення, тобто Вас).

6) Якщо ні як мені зараз діяти щоб не схопили поки я збираю документи? - повторюся: якщо Ви дійсно виключені з військового обліку, то Вам нічого не загрожує.

Я так розумію, у Вас немає документів, підтверджуючих виключення з військового обліку.

Тому раджу направити в ТЦК (за місцем проживання як ВПО) письмову заяву про надання інформації про своє включення (невключення) до Єдиного державного реєстру  призовників, військовозобов’язаних та резервістів та відомості про себе, внесені до Реєстру.

Надіслати можна як на юридичну (поштою цінним листом із описом вкладення та повідомленням про вручення) та електронну адресу ТЦК (https://www.mil.gov.ua/kontakti/oblasni-vijskomati.html).

7) Я зареєструвався в резерв + завтра образно кажучи мені прийшла повістка до тцк на медогляд там я буду вже здоровий бо зараз треба бути інвалідом щоб тебе списали і все розпорядження на відправку а документи не готові що я за батьком доглядаю і з яким мені тцк це все вирішувати? - якщо Ви дійсно виключені з військового обліку, то повістка Вам не прийде і оновлювати персональні дані непотрібно, в тому числі і через Резерв+.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram