Відсрочка - догляд за тіткою - у мене ще є систра яка в Німеччині

Добрий вечір.

Маю тітку, в якої діабет, була операція на тазостегновий суглоб - не ходить, зараз в лікарні виявилось, що ниркова недостатність - проходить діаліз, буде потребувати його 2-3 рази на тиждень.
Сама жила за 50+ км. за Києвом. Я ще розбираюсь в цьому, але наче діаліз є тільки в Києві.
Зараз кожен день їжу до неї, якось можу і не доїхати бо ситуація відома.
В неї дітей немає, є я та моя сестра, яка виїхала в Німеччину. Чоловік нещодавно помер. Про інших родичів не знаю, може хто і є дальні/80+ які самі лежачи.

Питання:
1. Чи маю я право на відстрочку? Якщо так, як доказати, що це тітка, які спершу документи потрібні.
2. Як оформити догляд, які є варіанти? Чи треба інвалідність, чи можно просто догляд?
3. До кого звертатися, щоб цей процес був швидше, легше?
4. Якщо зупинять/виявлюсь в розшуку, і ще немає документа по догляду, як себе вести, чи якусь заяву писати можна?
5. По соціальним питанням, тобто транспорт для таких людей, догляд, якщо мене заберуть, це до кого звертатись? Як лікарні тоді роблять - повідомляють соц. службу і її в будинок літніх?

28.05.2024 20:53 238

Консультація виконавця

Неля Романенко
Юрист
У сервісі: 11 місяців
68 відгуків (68 +) (0 -)
Консультацій: 208
Топ 3 спеціалізації:
  • Кримінальне право
  • Військове право
  • Розлучення подружжя

Доброго вечора!

У Вас може виникнути право на відстрочку від призову на військову службу за підстави, яка передбачена пунктом 14 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”:

члени сім’ї другого ступеня споріднення особи з інвалідністю I або ІІ групи, зайняті постійним доглядом за нею (не більше одного та за умови відсутності членів сім’ї першого ступеня споріднення або якщо члени сім’ї першого ступеня споріднення самі потребують постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я).

Тобто, починати треба зі встановлення інвалідності (звертаєтесь з тіткою до сімейного лікаря, яка спрямовує на МСЕК), переконатись у відсутності членів сім’ї першого та другого ступеня споріднення. І мова саме йде про відсутність таких членів сім'ї, при цьому більш детально дане питання не розкривається.

Навіть за дотримання всіх умов, перелічених у вказаній нормі, лишається не вирішеним на законодавчому рівні питання хто з членів сім'ї ж відноситься до 3-го ступеня споріднення і що мали на увазі нардепи, коли “третій ступінь споріднення” прописували у вказаній нормі Закону.

Так, відповідно до норм пп. 14.1.263 п. 14.1 ст. 14 розділу І Податкового кодексу України (далі - ПКУ), членами сім’ї фізичної особи ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її батьки, її чоловік або дружина, діти такої фізичної особи, у т.ч. усиновлені.

Як зазначається, членами сім’ї фізичної особи ступеня споріднення для цілей розділу IV ПКУ вважаються її рідні брати та сестри, її баба та дід з боку матері і з боку батька, онуки.

У той же час, ступінь споріднення зовсім нічим не передбачений.

Крім того, Постановою Кабінету Міністрів України №560 від 16 травня 2024 року передбачено Перелік документів, що подаються військовозобов’язаним для отримання відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації відповідно до підстав, зазначених у статті 23 Закону України “Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію” (додаток 5).

І цей перелік теж переліку документів для випадку здійснення догляду Тобто, станом на даний час наявні законодавча колізія.

Подібних недоліків та неузгоджень у Постанові №560 велика кількість, а отже, скорше за все, в неї будуть внесені зміни (правки) для врегулювання всіх, у тому числі по Вашій ситуації, проблемних питань.

Крім того, у Вашій ситуації, якщо тітка буде визнана недієздатною, Вас можуть призначити її опікуном і це буде підстава для відстрочки від призову на військову службу (пункт 10 частини 1 статті 23 Закону України “Про мобілізацію та мобілізаційну підготовку”).

При цьому, стан тітки бути таким, що вона не може усвідомлювати власні дії та керувати ними (встановлюється судово-медичною експертизою під час розгляду питання про встановлення опіки в суді). Також до справи долучається місцевий орган опіки та піклування, який також надає свій висновок по справі (думку, чи можливо саме Вас призначити опікуном недієздатної тітки).

При цьому справа починається і збору необхідних документів (починаючи від паспорту і коду, характеристик, довідок про судимості, відомостей про хворобу тітки).

В цілому, що перший варіант, що другий є дуже складні і довготривалі.

Щодо розшуку Вас, то за відсутності підстав для відстрочки від призову будь-які інші механізми (з юридичної точки зору) не працюють, тобто Ви можете підлягати призову на військову службу по мобілізації. В усному порядку можете пояснити за ситуацію з тіткою, можливо Вас зрозуміють без суто юридичного та принципіального підходу до ситуації, яка склалась.

Питання щодо одинокої літньої особи, яка не здатна до самообслуговування, вирішується місцевими соцслужбами, у тому числі за рекомендаціями лікарів. Бажано їх проінформувати завчасно про те, що тітка може лишитись сама.

Наче всі питання розкриті.

Якщо будуть додаткові запитання — напишіть мені у телеграм @romparts

Буду вдячна за відгук на сайті! Успіхів!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram