Відстрочка від мобілізації на підставі догляду\опіки за батьком

Батько - 73го року народження, інвалід 2ї групи (інфаркт).
Одружений. Дружина немає інвалідності. Є два рідні брати - пенсіонери за віком та інвалідністью. Матір - інвалід 1ї групи.
Чи достатьо підстав для отримання відстрочки і якщо ні, чи зміниться це у випадку розлучення з дружиною?
Дякую!
29.05.2024 13:00 219

Консультація виконавця

Андрій Топчій
Юрист
У сервісі: 11 місяців
51 відгук (49 +) (2 -)
Консультацій: 234
Топ 3 спеціалізації:
  • Сімейне право
  • Спадкове право
  • Військове право

Добрий день! Відповідно до п.9 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною та/або своїми батьком чи матір’ю (батьком чи матір’ю дружини (чоловіка), якщо вона сама потребує постійного догляду за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я, померла (загинула), визнана зниклою безвісти або безвісно відсутньою, оголошена померлою, і батько чи мати дружини не має інших працездатних членів сім’ї, які зобов’язані та можуть здійснювати за ними догляд), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду.

 Для цього, Вам необхідно зібрати наступні документи:

для особи, яка зайнята доглядом, - документи, що підтверджують родинні зв’язки (свідоцтво про шлюб або свідоцтво про народження дитини, або свідоцтво про народження особи, яка здійснює догляд, та свідоцтво про народження дружини (чоловіка), документи, що підтверджують неможливість здійснення догляду іншим працездатним членом сім’ї, який зобов’язаний здійснювати догляд (висновок медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу іншого працездатного члена сім’ї в постійному догляді, довідка про смерть такого члена сім’ї, або рішення суду про визнання його безвісно відсутнім, або рішення суду про оголошення померлим, або витяг з Єдиного реєстру осіб, зниклих безвісти за особливих обставин), документи про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, або акт про встановлення факту здійснення особою догляду (постійного догляду) (додаток 8), у якому зазначаються відомості про наявність (відсутність) інших працездатних членів сім’ї, які могли б здійснювати такий догляд;


для особи, яка потребує догляду, - довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою, затвердженою МОЗ, або висновок лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я про потребу в постійному догляді.

Відповідно, щодо батька, таким працездатним членом родини є його дружина. І, відповідно, у дружини є обовязок його утримувати. Тому, дійсно, право на відстрочку у Вас виникне лише у випадку розлучення батьків.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram