деталі постановки на військовий облік за місцем проживання, отримання відсрочки від мобілізації за заявою і проходження медкоміссії

Добрий день
Я думаю над тим, аби стати на військовий облік за місцем проживання (реєстрація в мене в іншому місті). Якщо в мене є договір аренди за місцем проживання і довідка з місця роботи за місцем проживання, то я можу це зробити? Чи можуть мені відмовити? (і направити спочатку в ТЦК за місцем реєстрації, і чи можна цього уникнути?)
(Чи змінило б ситуацію оформлення довідки про внутрішнє переміщення?)
Також, я збираюсь подати заяву на надання відсрочки (від мобілізації). Наскільки я знаю, при поданні такої заяви за постановою 560 той, хто подає заяву, на медкоміссію не направляється. Якщо все ж раптом направлять на медкоміссію, що можна було б зробити, і як уникнути направлення?

Прохання надати відповідь з посиланням на тексти документів
і надати контакти для можливих уточнюючих питань
08.06.2024 13:32 257

Консультація виконавця

Андрій Межирицький
Адвокат
У сервісі: 2 роки
109 відгуків (109 +) (0 -)
Консультацій: 277
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право

Доброго дня. Дякую за вибір.

Наразі, Ви маєте можливість стати на військовий облік лише за міцем зареєстрованого або задекларованого місця проживання. Тобто за адресою ТЦК, що відповідає Вашому штампу в паспорті або витягу з реєстру територіальної громади або ж за адресою реєстрації як вимушено переміщена особа. Тобто, якщо бажаєте це зробити за місцем фактичного проживання, то спочатку зареєструйтесь як ВПО та отримайте відповідну довідку.

Потім, якщо Ви маєте право на відсрочку, раджу наступний порядок дій

Звернутись до нотаріуса та завірити два комплекти документів, що підтверджують Ваше право на відстрочку, в тому числі й довідку ВПО (з конкретним переліком документів по кожному пункту підстав для відстрочки можна ознайомитись в Додатку 5 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р.). Підготуйте заяву про отримання відстрочку за зразком зідно Додатку 4 до Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р. Підпис на заяві також раджу посвідчити нотаріально (чомусь не всі нотаріуси це роблять, але таких достатньо). Потім заяву та один пакет документів  відправляєте цінним листом з описом вкладення на адресу ТЦК (адреси можна знайти в інтернеті).

Скоріш за все відповідь ТЦК буде «Вам необхідно з’явитесь особисто та надати документи». Але тут є вибір: або оскаржувати це до суду, і позитивна практика з цього питання вже існує (майте на увазі, що цей процес дуже тривалий – чотири-шість місяців приблизно) або все ж таки йти до ТЦК, оскільки факт наявності права на відстрочку вже повідомлений компетентному органу, і Ви маєте докази цього.

При цьому майте на увазі, що відповідно до пункту 63 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р. особа, що подала заяву про надання їй відстрочки від призову на військову службу під час мобілізації не може бути направлена для проходження медичної комісії до розгляду її заяви.

Тобто, під час візиту до ТЦК вимагайте спочатку розглянути Вашу заяву про відстрочку та надати Вам письмове рішення.

За нині діючими правилами направлення на ВЛК можуть вручити тільки особам яким відмовлено в наданні відстрочки після розгляду заяви (це знову ж таки пункт 63 Постанови КМУ № 560 від 16.05.2024р., абзац другий).

Після отримання письмового рішення про відстрочку можна вирішувати питання щодо отримання військово-облікового документа. Теоретичні вимоги працівників ТЦК спочатку пройти ВЛК, щоб стати на обліку, а потім вирішувати питання про відстрочку будуть неправомірними, оскільки такого порядку дій Постановою КМУ № 560 не передбачено, а органи держаної влади (до яких відноситься й ТЦК) відповідно до ст. 19 Конституції зобов'язані діяти тільки у спосіб визначений законом, якби смішно й сумно це зараз не звучало...

Якщо залишились питання, звертайтесь за телефоном +38-050-301-67-55 (будь-який мессенджер)

Сподіваюсь інофрмація буде Вам корисною. Буду дуже вдячний за відгук.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram