Исключение с воинского учета в ТЦК по статье с отметкой "а"

Человек исключен с воинского учета (официально) по статье c отметкой "а" указа 402 весной 2014 году, обязан ли он повторно становится на воинский учет, обновлять свои данные и перепроходить медкомиссию? Актуальна ли нотариально заверенная копия этого документа (чтобы ТЦК просто не забрали обманом или не уничтожили реальный документ)? И если все же нужно выехать за границу, какие шаги лучше всего можно предпринять в этом случае?
Ответ можно на любом языке/ Спасибо

08.06.2024 15:23 304

Консультація виконавця

Марина Бекало
Адвокат Одеса
У сервісі: 5 років
776 відгуків (775 +) (1 -)
Консультацій: 2010
Топ 3 спеціалізації:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий день.

Ви не маєте обов'язку відвідувати ТЦК СП,  оновлювати дані та/або вставати на військоий облік/проходити ВЛК, адже Ви були виключені з військового обліку.

Згідно до Закону № 3633-IX від 11.04.2024р., який набув чинності 18.05.24р., передбачено що  військовозобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності указом Президента України про оголошення мобілізації, затвердженим Верховною Радою України, зобов’язані уточнити свої облікові дані через центри надання адміністративних послуг або електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста, або у територіальному центрі комплектування та соціальної підтримки за місцем свого перебування або знаходження.

За перехідними положеннями цього Закону також вказано, що  громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

Тобто, обов'язок уточнити облікові дані розповсюджується на військовозобов'язаних осіб (тих, хто перебуває на військовому обліку). Якщо Ви були виключені з обліку, уточняти дані Ви не зобов'язані,оскільки Ви не є військовозобов’язаною особою.

Ви маєте право перетинати кордон на підставі свого військово-облікового документу, адже він є діючий.

Але, на кордоні вимагають нанесення він коду на військово-обліковий документ, що не передбачено жодним нормативно-правовим актом. І дивляться на відомості що місяться в Єдиному  державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Прикордонники перевіряють відомості що містяться в паперовому документі на  відповідність відомостям, які місяться в Реєстрі.

І можуть посилатися на вимоги Постанови КМУ від 16 травня 2024 р. № 559 (див. за посиланням: https://www.kmu.gov.ua/npas/pro-zatverdzhennia-poriadku-oformlennia-stvorennia-ta-vydachi-viiskovo-oblikovoho-dokumenta-dlia-pryzovnykiv-viiskovozoboviazanykh-ta-rezervistiv-i-formy-takoho-dokumenta-559-160524)

Згідно до п. 3 Постанови, відомості, що зазначені у військово-обліковому документі громадянина України, який перебуває або був виключений з військового обліку Збройних Сил, СБУ, розвідувального органу, повинні відповідати
відмомостям, що містяться в Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів.
У разі коли відомості, зазначені у графах 1—5, 13 та 14 військово- облікового документа на бланку, не відповідають відомостям, що містяться у Єдиному державному реєстрі призовників, військовозобов’язаних та резервістів, він вважається недійсним.

Але, Ваші дані про виключення з великою ймовірністю не оцифровані ( що скоріше за все так і є), і прикордонники в Реєстрі не отримують інформацію з Реєстру, то можуть не пропустити.

Звісно, як варіант, Ви можете посилатися на п. 1 цієї ж Постанови №559, за яким військово-обліковий документ є документом, що визначає належність його власника до виконання військового обов’язку, який оформляється (створюється) та видається громадянину України, який є призовником, військовозобов’язаним або резервістом, у тому числі, якщо він був виключений з військового обліку призовників, військовозобов’язаних та резервістів відповідно до пунктів 3 і 4 частини шостої статті 37 Закону України “Про військовий обов’язок і військову службу” та не отримував такий документ до набрання чинності постановою Кабінету Міністрів України від 16 травня 2024 р. № 559 “Про затвердження Порядку оформлення (створення) та видачі військово-облікового документа для призовників, військовозобов’язаних та резервістів і форми такого документа”

Отже, на кордоні Ви можете обгрунтувати свою позицію тим, що оскільки Ви отримали ВОД до 16.05.2024р., то на Ваш випадок Постанова 559 не розповсюджується ( зокрема, в частині співпадіння відомостей що містяться в ВОД, з відомостями, що містяться в Реєстрі).  Наскільки це спрацює, питання.

Але, при цьому, Ви можете добитися внесення даних про виключення  до Єдиного  державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів.

Хоча і це у Вашому випадку це є не зовсім юридично обгрунтованим кроком (але що тут зробиш, коли приймають неадекватні нормативно-правові акти).

Отже, Ви можете перестрахуватися та подати до ТЦК СП заяву на внесення даних про виключення з військового обліку  в Реєстр. Але, знову ж таки, вносити відомості та/або вимагати вносити відомості до Реєстру є правом військовозобовязаних осіб, призовників та резервістів.

Надаю зразок такої заяви (Ви маєте тільки вписати свої дані):

                                                           До ______ РТЦК та СП ______

                                                            Адреса: 

                                                            Ел. пошта: 

                                                     

 

 

                       Заявник:                     Громадянин України

                                                           ПІБ

                                                           _________ року народження

                                                           Адреса:  __________

                                                            Тел.:_________

                                                            Ел. пошта: cvb4624@gmail.com

                                                 

                      

                                                                   Заява

 

27 квітня  2022  року  Рішенням ВЛК ________   я  був визнаний непридатним до військової служби за станом здоров’я за пунктом «а» статті ____  розкладу хвороб за графою ІІ згідно Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України, затвердженого Наказом Міністерства оборони України від 14.08.2008  № 402, та   виключений з військового обліку на підставі п.6 пп.3 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу»,  про що свідчить відповідний запис в тимчасовому посвідченні військовозобов’язаного  № __________      ________  від _________р. (копія надається).

Згідно з п. 6 пп. 3 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу», виключенню з військового обліку у відповідних районних (міських) територіальних центрах комплектування та соціальної підтримки (військовозобов’язаних та резервістів Служби безпеки України - у Центральному управлінні або регіональних органах Служби безпеки України, військовозобов’язаних та резервістів Служби зовнішньої розвідки України - у відповідному підрозділі Служби зовнішньої розвідки України) підлягають громадяни України, які  визнані військово-лікарськими комісіями непридатними до військової служби з виключенням з військового обліку.

Згідно до ст.5 Закону України  «Єдиний державний реєстр призовників, військовозобов’язаних та резервістів»,  органами ведення Реєстру є районні (об’єднані районні), міські (районні у місті, об’єднані міські) територіальні центри комплектування та соціальної підтримки, Центральне управління Служби безпеки України та регіональні органи Служби безпеки України, відповідні підрозділи Служби зовнішньої розвідки України. Органи ведення Реєстру забезпечують ведення Реєстру та актуалізацію його бази даних.

Статтею 9 вказано вище Закону також встановлено про те, що призовник, військовозобов’язаний та резервіст має право: отримувати інформацію про своє включення (невключення) до Реєстру та відомості про себе, внесені до Реєстру; звертатися в порядку, встановленому розпорядником Реєстру, до відповідного органу ведення Реєстру з мотивованою заявою щодо неправомірного включення (невключення) до Реєстру запису про себе, виправлення недостовірних відомостей Реєстру.

Враховуючи вище зазначене, а також те,  що я не є військовозобов’язаною особою, прошу внести до Єдиного державного реєстру призовників, військовозобов’язаних та резервістів відомості про моє виключення з військового обліку  за п. «а» ст. _____ розкладу хвороб за графою  ІІ  за Наказом Міністерства оборони України від  12.07.99  р.  № 207 на підставі п. 6 пп. 3 ст. 37 Закону України «Про військовий обов'язок і військову службу».

За результатами розгляду цієї заяви, прошу надати підтверджуючі документи про внесення  даних про виключення з військового обліку до Реєстру, а також надати інформацію чи потрібно мені здійснювати нанесення  VIN-коду (унікального облікового номеру в Єдиному реєстрі військовозобов’язаних) в мій військово-обліковий документ.

Інформацію про результати розгляду моєї заяви прошу надіслати:

             На поштову   адресу:                                                                                     

              На електронну адресу: 

 

Додатки:         Копія тимчасового посвідчення  № ________

 

дата                   підпис           ПІБ

Ви також можете спробувати внести ці відомості через електроний кабінет Резерв+ (при бажанні). Якщо ні, надсилайте запит в паперовому вигляді Укрпоштою.

У разі виникнення додаткових питань або уточнень, звертайтеся marina.bekalo@gmail.com

+380966005361 Вайбер/Телеграм

З повагою,

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram