Мобілізація

Добрий день! Цікавить питання по відстрочці від мобілізації. Ситуація наступна. В мого батька 2 група інвалідності, чи може мій чоловік оформити за ним догляд і отримати відтермінування від мобілізації, якщо я оформлю догляд за своєю бабусею. Вона лежача їй 86 років. Є заключення лікарів, що вона недієздатна і їй потрібний догляд. В мене є ще рідний брат, але він вже більше 4 років знаходиться закордоном. Він військовозобов`язаний.

19.06.2024 11:02 143

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
772 відгука (771 +) (1 -)
Консультацій: 1972
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день.

Згідно пункту 13 статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", не підлягають мобілізації особи, які мають одного із своїх батьків з інвалідністю І чи ІІ групи або одного з батьків дружини (чоловіка) з числа осіб з інвалідністю І чи ІІ групи, за умови відсутності інших осіб, які не є військовозобов’язаними та відповідно до закону зобов’язані їх утримувати (крім випадків, якщо такі особи самі є особами з інвалідністю, потребують постійного догляду, перебувають під арештом (крім домашнього арешту), відбувають покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі). 

У разі відсутності невійськовозобов’язаних осіб здійснювати догляд за особою з інвалідністю I чи II групи може лише одна особа з числа військовозобов’язаних за вибором такої особи з інвалідністю

Отже, щоб ваш чоловік зміг отримати відстрочку по догляду за своїм тестем (ваши батьком), необхідно виконати декілька умов.

У вашого батька двоє дітей. Син (військовозобов'язаний) та Ви (невійськовозобов'язана). Щодо сина- тут все просто: ваш батько сам обирає, хто буде здійснювати догляд - чи його рідний син, чи ваш чоловік. 

Щодо вас: Ви по закону зобов'язані утримувати батька. І якщо Ви не є особою з інвалідністю; не потребуєте постійного догляду; не перебуваєте під арешто; не відбуваєте покарання у вигляді обмеження чи позбавлення волі - то на жаль, ваш чоловік не зможе отримати відстрочку по догляду за вашим батьком. Той факт, що Ви здійснюєте (будете здійснювати) за своєю бабусею - не впливає на можливість відстрочки вашого чоловіка.

Висновок: за пунктом 13 статті 23 ваш чоловік не зможе отримати відстрочку.

Ще є пункт 9, який дещо схожий: там як підстава для відстрочки не просто наявність батьків з інвалідністю І чи ІІ групи, а постійний догляд над такими батьками. Але на жаль, знову перепоною для отримання відстрочки являєтесь Ви - з тих же самих підстав, що і пунткі 13.

Ще є пункт 12, де для відстрочки можна оформити догляд за бабусею - але ж для вашого чоловіка це не рідна бабуся, тому тут також не вдасться отримати відстрочку.

Таким чином, відстрочка по догляду (за пунктам 9 чи 13 чи 14) для вашого чоловіка неможлива.

Тому для відстрочки необхіно шукати інші шляхи: проблеми зі здоров'ям; здобуття освіти на денній формі за рівнем, вищим ніж попередньо здобутий, та інші варіанти.

.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на мою пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram