визначення справеливої вартості безоплатно отриманих ОЗ на дату визнання

Державне підприємство в листопаді 2023 отримало безоплатно дизельні генератори. Вони були взяті на облік по наявних документах. В червні був укладений договір на незалежне оцінювання з метою визначення справедливої вартості генераторів. В отриманом звіті визначена справедлива вартість на поточну дату, а мені потрібно на дату первісного визнання. Оцінювач з посиланням на вимоги до оцинки не може дати справедливу вартість на дату "пів року тому". Які чинники має врахувати підприємство для приведення поточної справедливої вартості до листопада 2023? чи є метода, якісь коефіцієнти? Що ви можете порекомендувати в цій ситуації?

27.06.2024 13:00 89

Консультація виконавця

12 відгуків (12 +) (0 -)
Консультацій: 59
Топ 3 спеціалізації:
  • Аудиторські послуги
  • Бухгалтерський облік
  • Податкове право

Законодавством не встановлено якогось конкретного порядку, який би регламентував порядок дій у вашій ситуації, встановлював метод приведення справедливої вартості до іншої дати, ніж та, яка вказана у звіті оцінювача, чи регламентував би використання спеціальних коефіцієнтів.

Тому на практиці зустрічаються випадки, коли підприємство внутрішнім наказом встановлює порядок приведення вартості основних засобів на дату отримання до справедливої вартості, визначеної оцінювачем на іншу дату. Наказом можна доручити провести таку роботу, наприклад, комісії з інвентаризації.

 

У вашому випадку необхідно привести вартість генераторів на дату визнання (листопад 2023) до справедливої вартості, визначеної у звіті оцінювача на дату оцінки (червень 2024). На нашу думку, таке визначення можливо було б провести з урахуванням терміну служби і суми зносу за місяць. Для цього необхідно визначити суму зносу об'єкту за місяць і помножити на кількість місяців (з листопада по червень). На отриманий результат збільшити справедливу вартість об’єкту. Наприклад, справедлива вартість встановлена у звіті оцінювача дорівнює 100 тис.грн, за кожний місяць знос складає умовно 400 грн. За 7 місяців це буде 2100 грн. Таким чином, справедлива вартість цього об’єкту на листопад буде дорівнювати 102100 грн.

Оформити ці розрахунку рішенням комісії з інвентаризації з посиланням і додаванням до рішення звіту оцінювача. На підставі цього бухгалтерія зможе провести в обліку справедливу вартість генераторів на дату визнання. Вважаємо, що таке визначення вартості буде відповідати вимогам п.10 НПСБО №7.

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram