Нотаріальне завірення військово-облікового документу

Доброго дня. Чи можна прийти у військомат для оновлення данних із нотаріально завіреною копією військового квитка? Це буде рахуватись за оригінал документа? Чи туди потрібно йти тільки з оригіналом?
28.06.2024 12:46 128

Консультація виконавця

Галина Токмач
Юрист Мирноград
У сервісі: 5 років
155 відгуків (155 +) (0 -)
Консультацій: 523
Топ 3 спеціалізації:
  • Трудове право
  • Військове право
  • Цивільне право

Добрий день!

1) Чи можна прийти у військомат для оновлення данних із нотаріально завіреною копією військового квитка? - для початку зазначу, що відповідно до пункту 2 Прикінцевих та перехідних положень Закону України "Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо окремих питань проходження військової служби, мобілізації та військового обліку" (https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/3633-20#n407):

"громадяни України, які перебувають на військовому обліку, зобов’язані протягом 60 днів з дня набрання чинності цим Законом уточнити адресу проживання, номери засобів зв’язку, адреси електронної пошти (за наявності електронної пошти) та інші персональні дані:

у разі перебування на території України - шляхом прибуття самостійно до територіального центру комплектування та соціальної підтримки за місцем перебування на військовому обліку чи за своїм місцем проживання, або до центру надання адміністративних послуг, або через електронний кабінет призовника, військовозобов’язаного, резервіста (за наявності);"...

Отже, оновити дані можна через ТЦК, ЦНАП або електронний кабінет.

Електронний кабінет ще не запрацював, однак є можливість оновити дані через застосунок Резерв+. 

На мою думку, йти до ТЦК можна з нотаріально завіреною копією ВОД. У законодавстві немає норми, згідно якої при собі потрібно мати саме оригінал. Однак, Ви можете взяти з собою і оригінал, і нотаріально завірену копію. При цьому, в ТЦК пред'явити саме нотаріально завірену копію. Якщо почнуть вимагати оригінал, тоді або показуєте його або говорите, що з собою не брали, а нотаріально завірена копія засвідчує вірність/відповідність оригіналу документа. Ну а далі дивитися по ситуації...

2) Це буде рахуватись за оригінал документа? - ні, не буде.

Відповідно до статті 75 Закону України "Про нотаріат" нотаріуси, посадові особи органів місцевого самоврядування та посадові особи консульських установ України, які вчиняють нотаріальні дії, засвідчують вірність копій документів, виданих юридичними особами, за умови що ці документи не суперечать закону, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

Згідно пунктів 2-3 глави 7 розділу II ПОРЯДКУ вчинення нотаріальних дій нотаріусами України, затвердженого наказом Міністерства юстиції України 22.02.2012 № 296/5, при підготовці до засвідчення вірності копій документів і виписок з них нотаріус зобов`язаний особисто звірити з оригіналом документа копію чи виписку з документа, вірність яких він засвідчує. Нотаріуси засвідчують вірність копій документів, виданих юридичними особами, за умови, що ці документи не суперечать закону, мають юридичне значення і засвідчення вірності їх копій не заборонено законом.

Якщо буде потрібна допомога, звертайтеся через пряме питання на сайті або пишіть на пошту - gallina.tokmach.82@gmail.com

Всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram