Відстрочка

Доброго дня. Мій брат вже має відстрочку по інвалідності матері (2 група), але зараз необхідно поновлювати. Також у матері є дочка ( не військовозобовʼязана і вона за кордоном, чи можу я довезти це якось документально для ТЦК) і чоловік, він не призовного віку і інвалід 3 групи. Брат прописаний за однією адресою з мамою. Хотіла б запитати. Чи може мій брат скористатися відстрочкою на основі пункту 13? Бо у ТЦК говорять, що необхідно мати акт обстеження, що мати потребує догляду, але це ж інший пункт закону. 
А також чи може мій брат виїхати за кордон з мамою? Чи необхідні документи з військомату для цього? 

28.06.2024 18:41 124

Консультація виконавця

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
У сервісі: 4 роки
775 відгуків (774 +) (1 -)
Консультацій: 1977
Топ 3 спеціалізації:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір. 

1. Щодо відстрочки:

Згідно пункту 13, щоб син отримав відстрочку на підставі інвалідності матері, є обов'язкова  умова: відсутність інших НЕвійськовозобов'язаних осіб. Такою омобою є його сестра. При уьому зовсім не важливо, де вона проживає: в Україні чи за кордоном. Це в попередній версії закону обов'язковою умовою було відсутність інших працездатних осіб. За законом, особа що проживає за кордоном, вважається непрацездатною. Тобто наявність сестри, яка проживала за кордоном, не першкоджала отриманню відстрочки. А тепер поміняли слово "працездатних" на слово "невійськовозобов'язаних". 

Тому за пунктом 13 брат не зможе отримати відстрочку. Саме тому в ТЦК пропонували отримати докази щодо здійснення постійного догляду за мамою. Це вже пункт 9, там непотрібно доводити відсутність інших невійськовозобов'язаних осіб. Потрібно отримати висновок ЛКК про необхідність постійного догляду, потім потрібно подати заяву (або в ЦНАП або в виконком місцевої ради) про видачу Акту про факт здійснення постійного догляду. На протязі 5-ти робочих днів створюється спеціальна комісія, яка виходить на місце проживання матері, перевіряє житлові умови і видає Акт про факт здійснення постійного догляду. 

Брат пише заяву (за шаблоном, що знаходиться в додатку 5 постанови 560), подає її в ТЦК, і через 7 днів отримує рішення про відстрочку. 

В цьому варіанті найгодовніше і найвпжче - отримати висновок ЛКК про необхідність постійного догляду. 

2. Щодо виїзду за кордон:

Так, згідно пункту 2-1 Правил перетинання державного кордону України, брат може виїхати за кордон разом з матір'ю. Документи які необхідно показати в пункті пропуску через державний кордон України :

- закордонні паспорти

- пенсійне посвідчення мами

- свідоцтво про народження брата

- військово-обліковий документ брата

- докази що брат і мама проживають разом (зазвичай це витяг з реєстру, що береться в ЦНАПі).

Цих документів достатньо для безперешкодного виїзду за кордон. Дозвіл ТЦК для виїзду за кордон непотрібен. Але краще виїжджати, коди вже оновив свої дані: або через застосунок Резерв+, або через ЦНАП.

.

Якщо щось незрозуміло або залишилися питання- пишіть на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак. 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не знайшли відповіді на своє запитання? Тоді поставте платне або безкоштовне запитання
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram