доповнення консультації 17600

Дмитро, доброго ранку! дякую за швидку і чітку відповідь стосовно консультації 17600. З продажем нерухомості зрозуміло. А якщо з моменту не придбання, а саме приватизації пройшло менше 3 років, то також треба платити при продажу 5 %? і ще одне питання. при придбанні будинку також не має значення, що я фоп, я плачу ті самі податки, що і фізична особа, і звітність також не треба подавати, я правильно зрозумів? 

29.12.2020 08:59 1091

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
749 отзывов (748 +) (1 -)
Консультации: 1893
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий день!


1. Щодо оплати ПДФО в розмірі 5%: цей податок потрібно сплачувати, якщо Ви володієте нерухомістю менше 3-х років. Тобто немає значення - чи придбали нерухомість, чи безоплатно приватизували.


Ось дослівно роз'яснення податківців: "Не оподатковується податком на доходи фізичних осіб дохід, отриманий фізичною особою від продажу не частіше одного разу протягом звітного року житлового будинку, квартири або їх частини, кімнати, садового (дачного) будинку (включаючи земельну ділянку, на якій розташовані такі об'єкти, а також господарсько-побутові споруди та будівлі, розташовані на такій земельній ділянці), та за умови перебування такого майна у власності понад 3 роки."


Таким чином, якщо з моменту приватизації пройшло менше 3-х років, то потрібно буде сплатити 5% ПДФО і 1,5% військового збору.


2. Щодо придбання будинку: розмір податків при купівлі ніяк не залежить від статусу фізичної особи - чи це підприємець, чи це проста людина. При поданні щорічної податкової декларації платника єдиного податку Ви також не вказуєте в ній наявну нерухомість.


До речі, з 01.01.2021 року, якщо житло придбавається вперше, то при заключенні у нотаріуса угоди купівлі-продажу, покупцю вже непотрібно платити 1% в ПФУ. Достатньо подати нотаріусу заяву те, що Ви не маєте та не набували права власності на житло (в тому числі не приватизовували, не успадковували, не отримували в дар, не купували, зокрема як частку в спільному майні подружжя), і довідку з реєстру нерухомості про відсутність у власності нерухомого майна. Ще потрібна довідка з місць проживання (після 1992 року) про невикористання житлових чеків для приватизації або використання їх для приватизації частки майна державних підприємств і земельного фонду.


Якщо щось буде незрозуміло, пишіть мені на ел. пошту ddmitr@ukr.net


З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram