Порядок дій для військовозобов'язаного, який закінчив кафедру

Якщо я закінчив кафедру, як офіцер запасу та не призивався при попередніх хвилях мобілізації яким має бути мій порядок дій після введення воєнного стану та загальної мобілізації. 

Мені можна очікувати особисте вручення повістки для відвідування військомату чи я маю з`явитися сам? Мене не лякає можливість штрафу, а саме можливість кримінальної відповідальності. 

09.03.2022 17:44 5696

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Адвокат Київ
На портале: 4 года
775 отзывов (774 +) (1 -)
Консультации: 1977
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У відповідності до статті 22 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію", під час мобілізації громадяни зобов’язані з’явитися до військових частин або на збірні пункти територіального центру комплектування (ТЦК - нова назва військоматів) у строки, зазначені в отриманих ними документах (мобілізаційних розпорядженнях, повістках керівників територіальних центрів комплектування).

Таким чином, тут головна відмінність від призовників, які зобов'язані самостійно з'явитися до військомату під час призову. Вам не потрібно з'являтися добровільно! Лише за викликом! Що таке виклик: це повістка, це мобілізаційне розпорядження, і це СМС-повідомлення на Ваш номер телефону. Враховуючи воєнний стан та відсутність в деяких регіонах можливості надсилати листи Укрпоштою, зараз розіслали листи до всіх військоматів: немає можливості відправити листа поштою, або немає можливості вручити виклик особисто -- можна надсилати СМС-повідомлення.

Якщо отримано виклик ( в тих формах, які я згадував вище), то ігнорування виклику - це кримінальна відповідальнсть.

Стаття 336 Кримінального кодексу України: Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період - карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

Але особисто я скептично відношуся до можливості притягнути людину до кримінальної відповідальності на підставі СМС-повідомлення. Якщо номер телефону - не на контракті з "Київстар" або "МТС", то майже неможливо буде довести, що вказане СМС-повідомлення отримане саме Вами. Ви могли втратити телефон. Ви могли тимчасово змінити СІМ-карту. Ви могли просто не помітити цю смс-ку. Тому я вважаю, що СМС-повідомлення розраховані на дисциплінованих і відповідальних військовозобов'язаних, без будь-яких негативних наслідків для тих хто проігнорує таку смс.

В той же час, під час воєнного стану Вам заборонено виїжджати за межі округу свого військомату. Тільки з дозволу воєнкому. Тому при виїзді за межі району, та при перевірці документів на блок-пості Вам можуть вручити повістку або мобілізаційне розпорядження - так як Ви потенційний порушник законодавства (намагалися виїхати за межі, без відповідного дозволу).

В разі виникнення додаткових питань - пишіть на пошту ddmitr@ukr.net

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram