Виїзд за кордон

Доброго дня.
Маю військовий квиток у якому зазначено, що визначений непридатний до військової служби із зняттям з військового обліку за ст. 62-б розкладу хвороб, наказ моу від 2008р номер 402 і знятий з військового обліку, в армії не служив. 
Мати моєї дружини інвалід 2 Ї групи, я не є її опікуном, а також вона не планує виїзджати за кордон. 
Скажіть будь ласка, чи можна з таким розкладом виїхати за кордон,  також які необхідно надати документи в військкомат та на кордоні?

14.04.2022 15:01 2947

Консультация исполнителя

Дмитро Дончак
Юрист
На портале: 4 года
752 отзывы (751 +) (1 -)
Консультации: 1906
Топ 3 специализации:
  • Діяльність фізичної особи підприємця
  • Військове право
  • Кредити банків

Добрий вечір.

У Вас є дві підстави, завдяки яким теоретично можна виїхати за кордон. Можна застосувати обидві підстави, можна застосувати будь-яку одну з них. Розглянемо ці варіанти по черзі:

1. Ймовірність виїзду за кордон по статті 62-б:

Так як зараз в країні діють одночасно і воєнний стан і загальна мобілізація, то виїзд за межі України особам чоловічої статі віком від 18 до 60 років заборонений, окрім тих осіб, хто не підлягає мобілізації. Отже, для того щоб виїхати за кордон, для початку потрібно отримати відстрочку від мобілізації.

Перелік осіб, які не підлягають мобілізації, наведений в статті 23 Закону України "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію".

Так, не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців.

Розклад хвороб, які дають право на відстрочку, наведений в Наказі 402 від 14.08.2008 року (ось посилання на сайт ВРУ: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/z1109-08#Text ).

У Вас, за висновком ВЛК, стаття 62-б Наказу № 402. Це означає, що Ви непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час.

Зараз в Україні воєнний час, отже Ви являєтесь обмежено придатним до військової служби. Тобто, хоча і обмежено, але все ж таки придатним.

Ви пишете, що у військовому квитку є запис "знятий з обліку". Так, дійсно, раніше військовозобов'язаних повністю знімали з обліку за тими статтями Розкладу хвороб Наказу № 402, за якими вони були визнані як  "непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час". Це пов'язано з тим, що раніше ніхто не міг і уявити, що в Україні можливий військовий стан.

Тому на сьогоднішній день Ви вважаєтесь військовозобов'язаним. Це унеможливлює виїзд за кордон. Вас прикордонники не пропустять. Тільки в разі встановлення Вас повністю непридатним до служби, можна буде виїхати за кордон.

В той же час, стаття 62-б передбачає, що непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Тому в подібних випадках я завжди рекомендую пройти повторну медкомісію, щоб можливо за ці роки, які пройшли від часу останньої медкомісії, стан здоров'я погіршився, і можна було б змінити пункт статті з "обмежено придатний" на "непридатний до військової служби з виключенням з військового обліку". Або ж встановити непридатність за статтею 62-б в індивідуальному порядку.

2. Ймовірність виїзду за кордон, використовуючи інвалідність дружини:

Постановою КМУ № 383 від 29.03.2022 року затверджено зміни до Правил перетинання державного кордону громадянами України.

Так, у відповідності до прийнятих змін, перетин державного кордону може здійснюватися особою з інвалідністю І чи ІІ групи

-- у супроводі одного або обох батьків, на утриманні яких перебуває така особа з інвалідністю, дружини /чоловіка, повнолітніх сина/ доньки, їх дружини/ чоловіка (за наявності документів, що підтверджують родинні зв’язки та інвалідність);

-- особою з інвалідністю І чи II групи або іншою особою, яка потребує постійного догляду, — у супроводі особи, яка здійснює постійний догляд за зазначеними категоріями осіб (за наявності документів (посвідчення, довідки) про отримання компенсації (допомоги, надбавки) на догляд, а у разі супроводу особи з інвалідністю І чи ІІ групи — додатково документів, що підтверджують інвалідність).

Тобто, мама Вашої дружини може виїхати за межі України - або одна або разом з Вами. Відповідно, Ви зможете виїхати за кордон тільки разом з мамою дружини, і тільки якщо буде підтвердження, що саме Ви здійснюєте за нею постійний догляд. 

Можна розглядати варіант, при якому Ви перетинаєте кордон разом з тещею, а потім вона повертається назад в Україну. Але Вам дозволять виїхати, тільки в разі надання підтверджуючих документів, що саме Ви здійснюєте догляд. Без підтверджуючих документів, і без тещі Вас не випустять.

Отже, підсумок: обидва варіанти можна втілити в життя, але для цього потрібно прикласти певні зусилля. А на даний час, на підставі тих документів, про які Ви писали у своєму запиті, Вас за кордон не випустять.

Якщо щось незрозуміло - пишіть мені на пошту ddmitr@ukr.net 

З повагою, Дмитро Дончак.

Якщо подобається, тисни кнопку
  • Денис
    Денис
    2 года
    Консультация № 32070
    Виїзд за кордон

    Дякую Вам за детальну відповідь

Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram