Переведення мобілізованого в бойову бригаду, який має дружину інваліда

Був мобілізований до ЗСУ. Маю дружину інваліда дитинства 3 групи (тяжка ступінь сколіозу) та двох дітей. Зараз проходжу службу за місцем проживання. Прийшов наказ про переведення у бойову бригаду в іншу область. Безпосередньо в зону бойових дій. Чи можу я, у зв`язку із станом здоров`я дружини проходити службу за місцем проживання. Чи може дружина отримати статус особи що потребує мого догляду?

24.05.2022 22:32 3623

Консультация исполнителя

Марина Бекало
Адвокат Одеса
На портале: 5 лет
745 отзывов (744 +) (1 -)
Консультации: 1941
Топ 3 специализации:
  • Податкове право
  • Зовніншньоекономічна діяльність
  • Військове право

Добрий вечір.

1.Стосовно  проходження служби за місцем проживання.

Якщо Ви були мобілізовані та проходите службу за місцем проживання на підставі знаходження на Вашому утриманні дружини з інвалідністю, то Ви маєте продовжувати службу за місцем проживання, згідно до ст. 23 ЗУ "Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію",  не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: зайняті постійним доглядом за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), які за висновком медико-соціальної експертної комісії чи лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я потребують постійного догляду;

Особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Важливим моментом є чи вказано в довідці МСЕК , що дружина потребує постіного догляду (напишіть мені на ел пошту).

2. Стосовно переведення в частину яка задіяна вбойових діях.  Важливим моментом є чи Ви підписували контракт з ЗСУ?

В воєнний час з дня оголошення мобілізації, військовослужбовці за контрактом з військових частин не задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, можуть бути відрядженими для тимчасового заміщення посад у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, без виключення зі списків особового складу військових частин, що передбачено підпунктом 4-1 пункту  пункту 252 Положення про проходження громадянами України військової служби у Збройних Силах України, затвердженого Указом Президента від 10 грудня 2008 року № 1153/2008.

Після виконання завдань у військових частинах, задіяних до ведення воєнних (бойових) дій, у тому числі в антитерористичних операціях, військовослужбовці повертаються до місць проходження служби, з яких були направлені у відрядження.

Положення про проходження військової служби див. за посиланням: https://zakon.rada.gov.ua/laws/show/1153/2008#Text 

Тому, якщо військовослужбовця за контрактом відрядили для несення служби в військову частину, що задіяна до ведення воєнних дій, то тут порушення законодавства немає. Але ця норма розповсюджується на тих, хто проходить службу за контрактом. Ви якщо я не помиляєтесь проходете службу у зв'язку за призовом під час із мобілізації. 

3. Щодо переміщення.

Так, в консультації я звернула Вашу увагу на те, що таке відрядження в іншу частину в военний час є законним для контрактників. Але для мобілізованих в Положенні цього не передбачено.

Якщо Ви будете відряджені до іншої частини, Ви зможете подати рапорт на переміщення до частини за місцем прожиивання.

Підставами для переміщення військовослужбовців  зазначені в п. 113 Положення про проходження громадянами України військової служби у ЗСУ:

 Переміщення військовослужбовця за станом здоров'я або за станом здоров'я членів його сім'ї здійснюється за рапортом військовослужбовця та за наявності відповідного медичного висновку.

Для переміщення в іншу місцевість військовослужбовець до рапорту додає відповідні документи, які підтверджують необхідність зміни місця проживання:

дружини (чоловіка);

його (її) неповнолітніх дітей, повнолітніх дітей - учнів (студентів) навчальних закладів за денною формою навчання, які перебувають на утриманні військовослужбовця, та дітей-інвалідів I або II групи;

непрацездатних батьків військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка);

братів, сестер військовослужбовця та його (її) дружини (чоловіка), які перебувають на його (її) утриманні.

Тобто,  при навяності відповідного висновку МСЕК, що дружина потребує постійного догляду є достатнім для переміщення, та Ви   можете подати рапорт з проханням про переведення  на службу  за місцем проживання.

.  Ви маєте право на звільнення від служби згідно піпункту "г" п. 2. ч. 4 ст.26 Закону України "Про військовий обов'язок і військову службу", військовослужбовці, які проходять військову службу за призовом під час мобілізації, на особливий період, військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період, звільняються з військової служби на підставах: у зв’язку з необхідністю здійснення постійного догляду за хворою дружиною (чоловіком), дитиною, а також батьками своїми чи дружини (чоловіка), що підтверджується відповідним медичним висновком медико-соціальної експертної комісії або лікарсько-консультативної комісії закладу охорони здоров’я.

Тобто, якщо в акті МСЕК буде вказано що дружина потребує постійного догляду, то Ви маєте право на звільнення. Проте, просто так без оформлення догляду Вас не відпустять (із практики), хоча зазначена норма закону не вказує що такий статус має бути. 

Для оформлення статусу треба звернутися до органу соц захисту в Вашому місті з заявою про необхідність стороннього догляду надавши документи: 

-паспорт/код; довідка про склад сім'ї із зазначенням прізвищ, імен та по батькові, родинних зв'язків членів сім'ї;

-свідоцтво про шлюб;

-довідки про доходи кожного члена сім'ї;

-висновок лікарської комісії медичного закладу про необхідність постійного стороннього догляду;

-довідка про склад сім'ї,

-акт обстеження акт про проведення обстеження сім'ї спеціалістами органів соціальної захисту населення;

-заява дружини  про необхідність отримання соціальних послуг; паспорт або інший документ, що засвідчує особу; копія довідки в акт огляду медико-соціальною експертною комісією (форма N 157-1/о, затверджена наказом МОЗ від 30 липня 2012 р. N 577); висновок лікарсько-консультаційної комісії щодо необхідності постійного стороннього догляду та нездатності особи до самообслуговування.

При цьому, Вам потрібно просити оформлення постійного огляду без оформлення підприємницької діяльності (на непрофесійній основі) як член сім'ї.

У разі виникнення додаткових питань, звертайтеся на мою ел адресу: marina.bekalo@gmail.com

З повагою, 

Адвокат Бекало Марина

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram