Мобілізація інваліда 2 групи

Чоловік має 2 групу інвалідності (безстроково від 2018 року), я, його дружина, теж маю 2 групу інвалідності безстроково від 2022р.
Нещодавно чоловіку вручили повістку, а у військоматі зобов`язали пройти ВЛК.
Чи підлягає мій чоловік обов`язковій мобілізації та обов`язковому проходженню ВЛК?
Чи він повністю звільняється від мобілізації, коли є інвалідом 2 групу, а також інвалідом 2 групи є і його дружина?
Як діяти, коли зобов`язують до ВЛК та ігнорують наявну інвалідність, встановлену фахівцями МСЕК?
Дякую.

05.06.2022 15:00 35198

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 2 года
300 отзывов (299 +) (1 -)
Консультации: 997
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

 

Відповідно до абзацу третього частини першої статті 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані: визнані в установленому порядку особами з інвалідністю або відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатними до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії).

Також, згідно з абзацом одинадцятим частини першої цієї ж статті, він не підлягає мобілізації на підставі того, що Ви (його дружина) інвалід другої групи, а саме зазначено, що призову з мобілізації, не підлягають військовозобов’язані:

«які мають дружину (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю та/або одного із своїх батьків чи батьків дружини (чоловіка) із числа осіб з інвалідністю I чи II групи».

Отже, у нього є дві підстави через які він не підлягає мобілізації: власна інвалідність та Ваша інвалідність.

 

Чи підлягає мій чоловік обов`язковій мобілізації та обов`язковому проходженню ВЛК?

 

Ні, він не підлягає обов’язковій мобілізації.

Відповідно до згаданої статті 23 його можуть мобілізувати лише за його згодою та тільки за місцем проживання, а саме зазначено:

особи з інвалідністю, а також особи, зазначені в абзацах четвертому - дванадцятому частини першої цієї статті, у зазначений період можуть бути призвані на військову службу за їхньою згодою і тільки за місцем проживання.

Отже, без його згоди його не мають права мобілізовувати.

 

На мою думку, проходити ВЛК йому не обов’язково, оскільки без його згоди його не мають права мобілізовувати, а ВЛК потрібна для осіб яких теоретично можуть мобілізувати. Водночас, у військкоматах поширена практика направлення всіх на ВЛК.

Він може заперечувати проти проходження ВЛК посилаючись на те, що він взагалі не підлягає мобілізації (не надає згоду на його мобілізацію).

 

 Чи він повністю звільняється від мобілізації, коли є інвалідом 2 групу, а також інвалідом 2 групи є і його дружина?

 

Без його згоди мобілізовувати не мають права.

Якщо він заперечуватиме проти мобілізації, то він повністю звільняється від мобілізації. Часткового звільнення від мобілізації немає.

 

Як діяти, коли зобов`язують до ВЛК та ігнорують наявну інвалідність, встановлену фахівцями МСЕК?

 

По перше, він має право поскаржитись на гарячу лінію Міноборони щодо такого стану речей у конкретному військкоматі. Також, можна направити письмову скаргу до Міноборони щодо цього ж.

По друге, якщо вже відбувається така ситуація, то бажано направити до військкомату листа (у довільній формі) із зазначенням інформації про те, що він не підлягає мобілізації через наявну у нього інвалідність та через наявну інвалідність у дружини, та долучити до листа копії документів на підтвердження таких обставин (лист направити Укрпоштою «цінним листом із описом вкладення»).

 Законодавством не визначено, що такі копії документів мають бути обов’язково нотаріально посвідченими чи будь-яким іншим чином завірені, тобто, це можуть бути звичайні копії.

Однак, на мою думку, нотаріальні копії документів будуть виглядати для військкомату більш серйозно.

 

Документи для підтвердження інвалідності чоловіка, як підстави для звільнення від мобілізації:

- документи про інвалідність чоловіка (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- копія паспорту;

- копія ідентифікаційного коду.

 

Документи для підтвердження інвалідності дружини, як підстави для звільнення від мобілізації:

- документи про інвалідність дружини (довідка до акта огляду медико-соціальною експертною комісією за формою № 157-1/о, посвідчення, яке підтверджує відповідний статус, пенсійне посвідчення по інвалідності, посвідчення, що підтверджує призначення соціальної допомоги по інвалідності, довідка для отримання пільг особами з інвалідністю, які не мають права на пенсію чи соціальну допомогу);

- свідоцтво про шлюб;

- копія паспорту дружини;

- копія ідентифікаційного коду дружини;

- якщо були зміни прізвищ чи імен потрібні будуть документи про це (простіше кажучи – щоб усі прізвища та імена сходилися і було зрозуміло, що ви точно його дружина).

 

При візиті до військкомату при собі треба мати оригінали вказаних документів, оскільки можуть захотіти подивитись оригінали.

Також, із собою можна взяти два примірники листа із документами та надати їх безпосередньо до військкомату попросивши на другому примірнику листа поставити відмітку про прийняття листа.

 

За наявності додаткових питань або уточнень звертайтесь.

 

Буду вдячний за залишений відгук.

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram