Перетин кордону через хворобу (варикозне розширення нижніх кінцівок)

Доброго дня підкажіть будь-ласка. Попри хворобу ВЛК визнали придатним до В/С по статті 42 п.в) наказ моу 402
Підкажіть, чи зможу я виїхати закордон якщо зроблю операцію

17.08.2022 15:03 4439

Консультация исполнителя

Анастасія Хижняк
Адвокат
На портале: 1 год
16 отзывов (16 +) (0 -)
Консультации: 39

Вітаю!

Щодо вашої хвороби:

Порядок проходження медкомісії регулюється Наказом Міністерства оборони України «№402 від 14.08.2008 року «Про затвердження Положення про військово-лікарську експертизу в Збройних Силах України».

Відповідно до Розкладу хвороб Наказу:

Стаття 42

Включено: хвороби артерій, артеріол та капілярів I70-I79 (атеросклероз аорти, ниркової артерії, артерій кінцівок, генералізований атеросклероз; стеноз або аневризма, розширення або розшарування аорти та інших артерій; емболія і тромбоз аорти та інших артерій; хвороби периферичних судин (синдром Рейно, облітеруючий тромбангіїт)); набутий артеріовенозний свищ, спадкова гемолітична телеангіектазія, непухлинний невус; хвороби вен, лімфатичних судин та вузлів I80-I89 (флебіт, тромбофлебіт, тромбоз ворітної вени, емболія та тромбоз інших вен; варикозне розширення вен нижніх кінцівок; варикозне розширення вен стравоходу, мошонки, яєчка, тазу, післяфлебітичний синдром; неспецифічний лімфаденіт, наслідки хірургічних втручань)

а) зі значними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби з виключенням з військового обліку

б) з помірними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Непридатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

в) з незначними порушеннями кровообігу та функцій

Непридатні до військової служби в мирний час, обмежено придатні у воєнний час

Придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально

г) за наявності об'єктивних даних без порушень кровообігу та функцій

Придатні

Придатні

Придатні

 

До пункту "в" належать:

  • облітеруючий ендартеріїт, тромбангіїт, атеросклероз судин нижніх кінцівок I стадії;
  • посттромботична або варикозна хвороба нижніх кінцівок з явищами хронічної венозної недостатності II ступеня (періодична набряклість стоп, гомілок після довготривалого ходіння або стояння, яка зникає після денного або нічного відпочинку);
  • слоновість II ступеня;
  • варикозне розширення вен сім'яного канатика II стадії.

Стаття 42-в передбачає, що придатність до військової служби або обмежена придатність визначається індивідуально. Відповідно, остаточне рішення щодо придатності чи непридатності може сказати лише медкомісія. У Вашій ситуації медкомісія вирішила, що Ви є придатним до військової служби.

Зазначаю Вам, що у випадку якщо Ви не згодні із висновком ВЛК Ви можете його оскаржити як до вище стоячого органу (ЦВЛК Міністерства оборони України розташована у м Київ, вул. Госпітальна, 16) або у судовому порядку. При подані заяви про перегляд рішення ВЛК до вище стоячого ВЛК або ЦВЛК необхідно зазначити всі наявні обставини справи, з чим непогоджуєтесь та додати всі документи які були видані медкомісією, а також додати усі документи, щодо хвороби, які були надані з цивільних лікарень.

Відтак, після безпосереднього перегляду рішення ВЛК Ваш діагноз можуть переглянути та при наявності підстав надати відстрочку до 6 місяців або визнати непридатним до військової служби та виключити з військового обліку.

Ви можете провести операцію у цивільній лікарні. Однак, дізнатись наперед чи зможете Ви отримати відстрочку після її проведення – не можливо. Оскільки, навіть лікар, який буде проводити операцію не зможе Вам гарантувати результати проведення операції.

Щодо виїзду за кордон: 

За змістом п. 2-6 Правил категорії осіб, яким дозволяється виїзд за межі України, визначено частиною першою статті 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію».

Виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Обмежено придатні у військовий час – не можуть перетинати кордон.

Остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів

Згідно абз. 3 ч. 1 ст. 23 Закон України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані, відповідно до висновку військово-лікарської комісії тимчасово непридатні до військової служби за станом здоров’я на термін до шести місяців (з наступним проходженням військово-лікарської комісії). Таким особам дозволяється виїзд за межі України за умови наявності підтверджуючих документів.

Таким чином, якщо після перегляду рішення ВЛК Вас визнають тимчасово непридатним за станом здоров‘я то при наявності висновку ВЛК та військово-облікового документу з відповідною відміткою Ви зможете виїхати за кордон.

Буду вдячна за відгук! Мирного неба!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram