Відповідальність за неявку по повістці для проходження повторної ВЛК

Добровільно з’явився в ТЦК СП (воєнкомат) для проходження ВЛК. Визнаний тимчасово непридатним строком на два місяці з можливістю перетину кордону. Одразу на місці отримав також повістку для проходження повторної ВЛК з вказаною датою явки через два місяці. (До цього в збройних силах не служив, до військової справи відношення не мав, так як, перебуваючи на військовому обліку, був непридатним у мирний час і
обмежено придатний у військовий час.)
Яка відповідальність мене чекає за те , що я не з’явлюсь у вказаний в повістці термін для проходження повторної медкомісії , плануючи перебувати в цей час за кордоном? (на момент зобов’язання проходження повторної медкомісії планую бути за кордоном).

06.09.2022 09:16 1698

Консультация исполнителя

Богдан Пересада
Адвокат Київ
На портале: 3 года
301 отзыв (300 +) (1 -)
Консультации: 997
Топ 3 специализации:
  • Військове право
  • Кредити банків
  • Цивільне право

Доброго дня.

На мою думку, якщо Ви не прийдете на повторну ВЛК, то Вас, швидше за все, спробують притягнути до адміністративної відповідальності за статтею 210-1 «Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію» Кодексу України про адміністративні правопорушення, а саме:

Порушення законодавства про оборону, мобілізаційну підготовку та мобілізацію -

тягне за собою накладення штрафу на громадян від ста до двохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Повторне протягом року вчинення порушення, передбаченого частиною першою цієї статті, за яке особу вже було піддано адміністративному стягненню, а також вчинення такого порушення в особливий період -

тягнуть за собою накладення штрафу на громадян від двохсот до трьохсот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян і на посадових осіб - від трьохсот до п’ятисот неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Можливий розмір штрафу від 3400 до 5100 гривен.

Для накладення штрафу повинні будуть скласти протокол, про місце та час його складання Вас повинні повідомити.

Якщо протокол складуть, то у Вас буде право оскаржити його до суду.

 

Також, можуть спробувати інкримінувати статтю 336 Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період» Кримінального кодексу України, а саме:

Ухилення від призову на військову службу під час мобілізації, на особливий період, на військову службу за призовом осіб із числа резервістів в особливий період -

карається позбавленням волі на строк від трьох до п’яти років.

 

На мою думку, притягнення до відповідальності за цією статтею малоймовірне, оскільки підставою для притягнення є висновок ВЛК про придатність до служби, встановлення того, що відсутні підстави для звільнення людини від мобілізації, вручення людині повістки на відправку на службу та не явка людини за такою повісткою.

 

У той же час, передбачити до якої відповідальності можуть спробувати притягнути не можливо.

 

Буду вдячний за залишений відгук!

Бажаю Вам всього найкращого!

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram