Виїзд чоловіків закордон

Доброго дня!
Чи можна виїзжати закордон якщо є довідка ВЛК про непридатність до військової служби за статею 38б графи 2?
Дякую!

06.09.2022 10:10 909

Консультация исполнителя

Анастасія Іванченко
Адвокат Київ
На портале: 2 года
125 отзывов (125 +) (0 -)
Консультации: 260

Доброго дня.

Відповідно до абз.16 ч.1 ст.23 ЗУ «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» «Не підлягають призову на військову службу під час мобілізації військовозобов’язані інші військовозобов’язані або окремі категорії громадян у передбачених законом випадках».

Відповідно до п. 2-6 Постанови КМУ №57 від 27.01.1995 року «Про затвердження правил перетинання державного кордону громадянами України» «У  разі введення на території України надзвичайного або воєнного  стану  право  на  перетин державного кордону, крім осіб, зазначених  у  пунктах  2-1  та  2-2  цих Правил, також мають інші військовозобов’язані особи, які не підлягають призову на військову службу  під  час  мобілізації.  Ця  норма  не поширюється на осіб, визначених  в абзацах другому - восьмому частини третьої статті 23 Закону  України  "Про  мобілізаційну  підготовку  та  мобілізацію"

Відповідно до останніх роз’яснень Державної прикордонної служби України від 07.09.2022 року зазначено, що  виїзд дозволено, виходячи з положень п. 2-6 Правил та абз. 16 ч. 1 ст. 23 Закону України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» (щодо особи, знята з військового обліку на підставі рішення ВЛК про непридатність до військової служби із виключенням з військового обліку)

Чоловіки, які мають документи з територіальних центрів комплектування та соціальної підтримки (ТЦК та СП) з відміткою/записом «знятий з військового обліку» – дана відмітка/запис не підтверджує ані інвалідність, ані непридатність до військової служби у воєнний час за станом здоров’я, а тому ДПСУ рекомендує звернутися до ТЦК та СП.

Таким чином, якщо у Вашому військовому квитку (тимчасовому посвідченні) зазначено, що Вас було виключено з військового обліку та у Довідці ВЛК зазначено, що Ви не придатні до військової служби, то – Так, Ви маєте право виїхати за кордон.

На практиці, однієї Довідки ВЛК про непридатність недостатньо, щоб виїхати за кордон (сьогодні додатково зателефонувала на прикордонну службу і мені зазначили, що однієї довідки ВЛК про непридатність до військової служби – недостатньо).

Для перетину кордону необхідно буде надати наступні документи:

  1. Військовий квиток (тимчасове посвідчення) із записом, що Вас було виключено з військового обліку, за станом здоров’я (непридатний до військової служби);
  2. Довідка ВЛК про непридатність до військової служби.
  3. Паспорт для виїзду за кордон.

Якщо у військовому квитку/тимчасовому посвідченні зазначено «знятий з військового обліку» то цього запису буде недостатньо. Документом, який буде підтверджувати, що Вас було знято з військового обліку за станом здоров’я, а не з інших підстав буде саме Довідка ВЛК про непридатність до військової служби.

В даному випадку, остаточне рішення буде прийматися в пункті пропуску представниками Державної прикордонної служби України за результатами вивчення всіх документів та з’ясування усіх обставин та фактів.

 Також додатково зазначаю інші можливі варіанти для перетину кордону:

  • чоловік, який тимчасово непридатний до військової служби (Довідка ВЛК та військовий білет/приписне посвідчення0;
  • чоловік, який є батьком трьох і більше дітей, в тому числі і від різних шлюбів;
  • чоловік, який самостійно виховує одну та більше дитину;
  • чоловік, який є особою з інвалідністю І, ІІ, ІІІ групи;
  • чоловік, який супроводжує особу своїх батьків/батьків дружини чи дружину з інвалідністю І, ІІ групи;
  • чоловік, який постійно проживає за кордоном;
  • чоловік, який заброньований за підприємством;
  • чоловіків-водіїв, волонтерів;
  • чоловіків-моряків.

Якщо у Вас є додаткові питання можете написати мені на електронну пошту ivanchenko.2015av@gmail.com

Якщо Вам була корисна моя консультація буду вдячна за відгук.

З повагою, адвокат Анастасія ІВАНЧЕНКО

 

Якщо подобається, тисни кнопку
Не нашли ответа на свой вопрос? Тогда задайте платный или бесплатный вопрос
Підписуйтесь на B2BConsult.ua в соціальних мережах!
І будьте в курсі правових, податкових, фінансових новин України, а також нашого сервісу!

Підписатися в Facebook

Підписатися в Instagram

Підписатися в Telegram